Stranger Things, BTS, Charlie Puth, Harry Styles – ezerrel pörög a nyár

2022/07/04  ·   Zenei hír   ·  Juhász Vali

Ezekben a hetekben több meglepő dolog is történt úgy a slágerlistákon, mint a streamfelületeken, s a zenei felhozatallal kapcsolatban nem lehet okunk panaszra. (És akkor még nem beszéltünk a fesztiválokról és a koncertekről.)

Eddie (Netflix)

A fiatalok (és mindenki más) kedvenc sorozata, a Stranger Things (és az Euphoria) már eddig is híres volt arról, hogy előszedte a nyolcvanas évek nagy slágereit vagy rég elfeledett(nek hitt) dalait, de most is nagyot dobott, sőt, egyszerre kettőt. Újra a slágerlisták élmezőnyébe repítette Kate Bush Running Up That Hill című dalát. Európában ez a szám elég nagyot ment 1985-ben, Kate-re emlékezhetünk Peter Gabriellel közös, Don't Give Up című duettje miatt – amúgy meg az alternatív világ egyik királynője volt akkoriban. Az amerikaiak viszont csak most ismerték meg, és annyira megtetszett nekik, hogy hirtelen a Billboard TOP10-ben találta magát. Érdemes újra meghallgatnunk, mestermű a dal és a klip egyaránt.

Ugyanebben a szériában felhangzik egy másik klasszikus is: Eddie Munson (Joseph Quinn) "a világtörténelem legmetálosabb koncertjét" ígéri a "Stranger Things 4" záróepizódjában – és teljesíti is. Mindehhez a Metallica 1986-os remekművének címadó dalát használta fel, amelynek szövege tökéletesen illik a pillanathoz... A Metallica basszusgitárosa, Robert Trujillo az Instagramon közölte, hogy fia, Tye "biztosította" a gitárszólót a nagy pillanathoz. A közösségi média felületein Eddie már abszolút sztár!

Két hete történt az a "világraszóló" esemény is, hogy a BTS, a legnépszerűbb K-Pop csapat (a megnevezés kicsit megtévesztő, mert ha valakik, hát ők éppen nem a klasszikus K-Pop képviselői) tagjai a kiégés jeleit mutatták, így bejelentették, némi szünetre mennek – mármint a közös munkát illetően. A kesergés azonban nem tartott sokáig, mert közben azt is megtudtuk, hogy az egyéni projektekkel szépen haladnak a tagok, így már most úgy tűnik, hogy jót tett nekik, hogy végre kimondták, hogy igenis a zeneipar egy taposómalom, amiből a legnagyobb sztároknak is elegük lehet (lásd az pl. az Elvis-filmet), de ha elengedik őket, akkor akár később még jobbak lehetnek, így, hogy beengedhetnek az életükbe más inspirációkat is. Felszabadultak, kicsit ledobták a dél-koreai idol-rendszer béklyóit és ez a bejelentés egészen érdekes, izgalmas dolgokat produkált. Közben a nemrégiben megjelent Proof címmel az antológiájuk, amelynek három új dala is TOP10-ben tanyázik és itthon is benézett már a listák elejére (Yet To Come, Run BTS, For Youth).

A múlt héten már megmutattuk Charlie Puth új közös dalát Jungkook-kal (Left and Right), ami Charlie kissé leülepedett karrierjének igen-igen jót tett. Soha nem volt kétség afelől, hogy Charlie Puth remek dalszerző, dolgoztak is már együtt Jungkook-kal egy-egy közös fellépés erejéig, nagy tisztelői egymásnak. A dal jól sikerült, a klip cuki, ott lesz a TOP10-ben mindjárt és azt is meg lehet állapítani, hogy annak ellenére, hogy valaki koreai (vagy például magyar), ha keményen dolgozik, ugyanarra a szintre érhet, mint tengerentúli kollégái, csak éppen mellé még kap egy csomagot, amit cipelnie kell, amiben a rasszizmus, a lenézés és egyéb előítéletek is benne vannak.

 

Július 1-jén jött ki a BTS másik tagjának, az egyik rappernek, J-Hope-nak (Jung Ho-seok) a hamarosan megjelenő saját albumáról az első single (More) egy igen érdekes videóklippel egyetemben. Aki azt gondolja, hogy ez is K-Pop, hatalmasat téved. A rajongók is meglepődtek, amint meghallották ezt az old-school hiphopot egy kis emo-val, elektromos gitárokkal fűszerezve. A klipet is érdemes hozzá nézni, egészen sokkolóan remek, reméljük az albuma is legalább ilyen jó lesz. J-Hope-ot meg is hívták a július végén Chicagóban megrendezendő Lollapalooza fesztiválra, ahol saját egyórás műsorral szerepel majd nagyszínpados főfellépőként.

Terjedelmi okokból érintőlegesen csak annyi még a többi tagról, hogy egyikük Párizsban divatbemutatók és a francia főváros sztárja (Kim Tae-hyung aka V), másikuk pedig a svájci művészeti rádiónak ad interjút angolul művészeti galériák és közösségi terek nyitásáról szóló terveirő (Kim Nam-joon aka RM). A többiek a saját albumaikon dolgoznak, dalokat írnak másoknak, mint pl. Suga (Min Yoon-gi), aki most AgustD néven fut és PSY új lemezére írt egy számot, plusz szerepet is vállalt a klipben.

 

Azért maradtak a "jó öreg" sztárok is a listákon, mint például Harry Styles, aki most már hetek óta az élen van, és július 13-án – úgy tűnik – végre ideér a 2019-ben meghirdetett Love On Tour nevű turnéjával. Új albuma, a Harry's House igazi roadmovie, nagyon személyes és chill-es lemez, de a koncerten nyilván a régebbi dalait is meghallgatjuk. A magam részéről alig hiszem el, hogy már közel 3 éve várom, hogy megnézhessem az évtized egyik legtehetségesebb zenészét Budapesten. Jegyeket nem nagyon lehet már kapni, réges-régen elkeltek, és közben felnőtt egy generáció, aki megszerette őt önálló zenészként (nem mint One Direction-tagot). Egy-egy jegyeladós csoportban még talán el lehet csípni belépőt a bulira, de például ha visszajöttök holnap este a Koncert.hu oldalára, akkor két belépőt is nyerhettek a jövő heti koncertre :)

 

Kate Bush, BTS, Psy, Charlie Puth, Harry Styles

 

 

Szólj hozzá!


Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Egy hét, hét helyszín, 24 program: Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között Budapesten. A rendezvény szlogenje: "Életörömre hangolunk!"

Pulius Tamásék befészkelik magukat Balatonszárszóra

Augusztus 9-én a balatonszárszói Partyfészekben ad koncertet a BAAB zenekar.
Új koncertek