Volt egy fiú – Kiderült, mi történt azon a bizonyos Karthago koncerten

2021/02/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Zárt körű megemlékezést tart a Karthago együttes február 13-án szombaton 12 órakor a budapesti Rockmúzeumban abból az alkalomból, hogy negyven éve hunyt el egy fiatal fiú a zenekar székesfehérvári koncertjén. Mint tudjuk, emlékére született meg a Requiem című dal. Egy régebbi cikkünket idézzük fel az alábbiakban, az MTI frissítésével.

Volt egy fiú – Kiderült, mi történt azon a bizonyos Karthago koncerten

A  "halottas dalt", a Requiemet csak egyetlen egyszer akarta eljátszani a zenekar, de a számot körbelengő legenda és titokzatosság miatt végül az együttes himnuszává vált, s azóta sem maradhat el egyetlen koncerten sem. A fáma úgy szólt, hogy a 16 éves fiút halálra taposta a tömeg azon a '81-es fehérvári koncerten – ez azonban nem igaz.

Ugye eljössz még, ha hallod majd az elefánt-dübörgést. ...– szól a híres sor, amely megerősítette az akkori mendemondát, és a legendák közé emelte a zenekart, azt a bizonyos koncertet és a fiút is, akiről csak annyit lehet tudni, hogy 16 éves volt és Dezsőnek hívták. A dalt még azok is ismerik, akik sosem jártak a zenekar koncertjén.

A Karthago himnuszává vált dal YouTube-nézettsége különböző változatokkal összességében tízmillió felett van, a zenekar minden koncertjén a műsorára tűzi.

Hatala Csenge újságíró azonban utánajárt a történetnek, és a valóság sokkal prózaibb, mint a legenda – bár ugyanolyan szomorú. Az oknyomozás során kiderült, hogy a srác egy csöves galeri tagja volt, de a szülők és a barátok állítása szerint sosem szipuzott – a ragasztó volt akkoriban a kor elterjedt és mindenki számára elérhető drogja. Valami azonban történhetett azon a napon és azon a koncerten: feltehetően valamilyen gyógyszert vett be és arra ivott: halálát hirtelen szívmegállás okozta, nem a tömeg taposta agyon és nem dőlt rá a díszlet.

A korabeli kommunikációt megélehetősen kontrollálták, s az is jellemző volt az irányított társadalmi hozzáállásra, hogy a szocialista fiatalok soha semmilyen körülmények között sem drogoztak... Ez lehet az oka annak, hogy a tömegtaposós verzió kezdett elterjedni – internet híján az információk közül az került ki, amit a központ is megfelelőnek gondolt és jóváhagyott. Még a család sem tudta meg akkor az igazságot. Ráadásul kapóra jött az akkori hatalomnak, lehetett vele riogatni, hogy ne járjanak efféle koncertekre a fiatalok, mert megtörténhet, hogy agyontapossák őket.

A ballada először a zenekar bizonyos tagjai számára is nyálasnak tűnt, a kompomisszum úgy szólt, hogy egyszer eljátsszák, aztán kiderül, hogy fogadja a közönség. A dal óriásit robbant.

Itt már nincs mese, ezt szerintem már életem végéig kell énekelni... – mesélte TakátsTamás egy felvételen, hozzátéve, hogy amikor a dalpreimer alatt körbenézett, tagbaszakadt rockereket látott sírni.

"A Requiem sikerre volt ítélve, és bár a számot nem tiltották be, a pártbizottság utasítására a hanglemezgyár nem reklámozta a kislemezt, amelynek csupán a B oldalára kerülhetett, egy fehér egyentasakba csomagolva. A kábítószer használatával összefüggésbe hozható haláleset összeegyeztethetetlen volt a szocialista kultúrával" – fogalmazott korábban Szigeti Ferenc.

A legenda híre átjutott a határon is: a Karthagót elhívták Ausztriába, az 1983-as villach-i dalfesztiválra, ahol a Requiemmel megnyerték a nagydíjat, az előadás nagyzenekari hangszerelését nem más, mint Máté Péter készítette. Az osztrák-német OK Musica kiadó a Karthago két angol nyelvű nagylemezét is megjelentette Ausztriában, Németországban, Svájcban és a Benelux-államokban, a Requiem című első lemez aranylemez lett Ausztriában.

"A szombati megemlékezésen a Rockmúzeum kiállításának céljára átadom azt a negyvennégy éves, tizenkét húros Framus típusú akusztikus gitáromat, amelyen a Requiemet írtam, és amellyel fel is játszottam a stúdióban" – mondta most Szigeti Ferenc az MTI-nek.

 

Karthago, Rekviem, Szigeti Ferenc, gitár, Rockmúzeum

 

 

Szólj hozzá!


A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező...

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

És akkor a Petőfi hídon kigyulladt a turnébusz...

Bensőséges és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással a Lemezjátszó Classic sorozatban. A két zenész a Kispál és a Borz kezdeti éveit idézi fel, és mesél az első két lemezük készültéről.

Múlnak a gyermekévek: Kiszel Tünde lánya videóklipben szerepel

Hunyadi Donatella is szerepel abban a videóklipben, ami néhány napja debütált a YouTube-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek