Veszprém 2021. Jul. 21. (19:00)

Concerto Armonico - in Café Zimmermann, zenék egy Lipcsei kávéházból


Concerto Armonico - in Café Zimmermann, zenék egy Lipcsei kávéházból

Veszprémi Régizenei Napok 2021

vrn.hu

https://www.facebook.com/veszpremiregizeneinapok/

Műsor

Händel: G-dúr Concerto grosso Op.6 Nr. 1

  1. P. E. Bach: G-dúr csembalóverseny Wq 16 (ment most áprilisban)

 

             szünet

 

Vivaldi: d-moll concerto vonósokra RV 128

Vivaldi: a-moll concerto viola d'amore-ra KV 397

Vivaldi: D-dúr concerto két hegedűre RV 513

 

Közreműködik:

           Spányi Miklós- csembaló 

           Homoki Gábor-hegedű 

           Jobbágy Boglárka-hegedű 

           Jobbágy Andor-viola d’amore

 

Lipcse zenei életét a 18. század első felében érdekesen szinesítette a Collegium Musicum. Ezt a zenei együttest 1701-ben Georg Philipp Telemann alapította, amikor LIpcsében jogot hallgatott. Később, 1729-töl éveken át Johann Sebastian Bach vezette az együttest. Feladatuk volt hetente legalább kétszer a Zimmermann-kávéházban (nyáron annak kerthelyiségében) muzsikálni. Az esti alkalmak a város zenei életének egyik fő attrakciójává váltak, ahol Bach számtalan művét, köztük kantátákat, versenymüveket, szviteket és kamaramüveket adhatott elő. A Zimmermann-kávéház speciálisan a Collegium Musicum alkalmai céljából beszerzett hatalmas pedálos csembalója ihlethette Bachot csembalóversenyei komponálására. Saját művei mellett bizonyára kortársai, elődei műveit is megszólaltatta Bach együttesével. Köztük díszhelyet foglalhattak el az együttes alapítójának és Bach jó barátjának, Telemannak kompozíciói. A mai műsor egy elképzelt rekontsrukció egy olyan műsorból, amit egy képzelt este a lipcsei zenekedvelő közönség -kávé, sör, csülök mellett vagy után - élvezhetett: két jelentős kolléga és két jóbarát zenéje.

 

A Concerto Armonico 1983-ban alakult a Zeneakadémia hallgatóiból. Az együttes megalapításához olyan neves muzsikusok fűzhetők, mint Szűts Péter, Máté Balázs, vagy Paulik László, akik napjaink nemzetközileg is elismert régi-zene előadói. Alapító művészeti vezetőjük Spányi Miklós csembalóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az amszterdami és a mannheimi Zeneművészeti Főiskola régi-zene tanszakának tanára. Nemzetközi hírnevét az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyen elért első díjai hozták meg. Négy billentyűs hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord, fortepiano)  és continuo-játékosként egyaránt napjaink egyik legkeresettebb előadója. Spányi Miklós a művészeti vezetés részeként fontos szempontnak tartja együttesének folyamatos fiatalítását is. 2015-től a - jelenleg is fiatal diplomás zeneakadémistákból álló - Concerto Armonico Homoki Gábor koncertmestersége alatt folytatja műhelymunkáját, aki elsősorban a világhírű Kelemen-kvartett hegedűseként vált ismertté, és mindemellett a hazai és nemzetközi kamarazenei élet meghatározó egyénisége.

Spányi Miklós együttese olyan rangos fesztiváloknak volt vendégelőadója, mint a Tage der Alten Musik Regensburg, Festival Estival de Paris, vagy a Baroque en Avignon. 2016 tavaszán nagy sikerrel debütált a·Lutry-i Les Folles Journnées J. S. Bach Fesztiválon is. A Concerto Armonico·a barokk műfaj számos nemzetközi hírű szólistájával is fellépett, úgy, mint James Bowman,·Jill Feldmann, Michael Chance, Malcolm Bilson, vagy Alfredo Bernardini. Az 1994-ben - a svéd BIS Records neve alatt - indult lemezfelvétel sorozat C.Ph.E. Bach összes billentyűs versenyművéről szintén jelentős hírnevet hozott. A sorozat záró lemeze 2014-ben, a szerző születésének 300. évfordulójára készült el. Az összkiadás még ebben az évben elnyerte a magyar Gramofon-díjat is. Koncertjeik műsorán mai napig·is rendszeresen szerepel egy-egy Carl Philipp Emanuel Bach versenymű. A lemezsorozat ritkán játszott gyöngyszemei meglepően nagy sikert aratnak hazai és nemzetközi·közönség számára egyaránt. Spányi·Miklós és a Concerto·Armonico nem csak a magyar régi-zenei élet egyik első számú együttese, de emellett napjaink leghitelesebb tolmácsolója C.P.E. Bach életművének.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek