Veszprém 2021. júl. 21. (19:00)

Concerto Armonico - in Café Zimmermann, zenék egy Lipcsei kávéházból


Concerto Armonico - in Café Zimmermann, zenék egy Lipcsei kávéházból

Veszprémi Régizenei Napok 2021

vrn.hu

https://www.facebook.com/veszpremiregizeneinapok/

Műsor

Händel: G-dúr Concerto grosso Op.6 Nr. 1

  1. P. E. Bach: G-dúr csembalóverseny Wq 16 (ment most áprilisban)

 

             szünet

 

Vivaldi: d-moll concerto vonósokra RV 128

Vivaldi: a-moll concerto viola d'amore-ra KV 397

Vivaldi: D-dúr concerto két hegedűre RV 513

 

Közreműködik:

           Spányi Miklós- csembaló 

           Homoki Gábor-hegedű 

           Jobbágy Boglárka-hegedű 

           Jobbágy Andor-viola d’amore

 

Lipcse zenei életét a 18. század első felében érdekesen szinesítette a Collegium Musicum. Ezt a zenei együttest 1701-ben Georg Philipp Telemann alapította, amikor LIpcsében jogot hallgatott. Később, 1729-töl éveken át Johann Sebastian Bach vezette az együttest. Feladatuk volt hetente legalább kétszer a Zimmermann-kávéházban (nyáron annak kerthelyiségében) muzsikálni. Az esti alkalmak a város zenei életének egyik fő attrakciójává váltak, ahol Bach számtalan művét, köztük kantátákat, versenymüveket, szviteket és kamaramüveket adhatott elő. A Zimmermann-kávéház speciálisan a Collegium Musicum alkalmai céljából beszerzett hatalmas pedálos csembalója ihlethette Bachot csembalóversenyei komponálására. Saját művei mellett bizonyára kortársai, elődei műveit is megszólaltatta Bach együttesével. Köztük díszhelyet foglalhattak el az együttes alapítójának és Bach jó barátjának, Telemannak kompozíciói. A mai műsor egy elképzelt rekontsrukció egy olyan műsorból, amit egy képzelt este a lipcsei zenekedvelő közönség -kávé, sör, csülök mellett vagy után - élvezhetett: két jelentős kolléga és két jóbarát zenéje.

 

A Concerto Armonico 1983-ban alakult a Zeneakadémia hallgatóiból. Az együttes megalapításához olyan neves muzsikusok fűzhetők, mint Szűts Péter, Máté Balázs, vagy Paulik László, akik napjaink nemzetközileg is elismert régi-zene előadói. Alapító művészeti vezetőjük Spányi Miklós csembalóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az amszterdami és a mannheimi Zeneművészeti Főiskola régi-zene tanszakának tanára. Nemzetközi hírnevét az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyen elért első díjai hozták meg. Négy billentyűs hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord, fortepiano)  és continuo-játékosként egyaránt napjaink egyik legkeresettebb előadója. Spányi Miklós a művészeti vezetés részeként fontos szempontnak tartja együttesének folyamatos fiatalítását is. 2015-től a - jelenleg is fiatal diplomás zeneakadémistákból álló - Concerto Armonico Homoki Gábor koncertmestersége alatt folytatja műhelymunkáját, aki elsősorban a világhírű Kelemen-kvartett hegedűseként vált ismertté, és mindemellett a hazai és nemzetközi kamarazenei élet meghatározó egyénisége.

Spányi Miklós együttese olyan rangos fesztiváloknak volt vendégelőadója, mint a Tage der Alten Musik Regensburg, Festival Estival de Paris, vagy a Baroque en Avignon. 2016 tavaszán nagy sikerrel debütált a·Lutry-i Les Folles Journnées J. S. Bach Fesztiválon is. A Concerto Armonico·a barokk műfaj számos nemzetközi hírű szólistájával is fellépett, úgy, mint James Bowman,·Jill Feldmann, Michael Chance, Malcolm Bilson, vagy Alfredo Bernardini. Az 1994-ben - a svéd BIS Records neve alatt - indult lemezfelvétel sorozat C.Ph.E. Bach összes billentyűs versenyművéről szintén jelentős hírnevet hozott. A sorozat záró lemeze 2014-ben, a szerző születésének 300. évfordulójára készült el. Az összkiadás még ebben az évben elnyerte a magyar Gramofon-díjat is. Koncertjeik műsorán mai napig·is rendszeresen szerepel egy-egy Carl Philipp Emanuel Bach versenymű. A lemezsorozat ritkán játszott gyöngyszemei meglepően nagy sikert aratnak hazai és nemzetközi·közönség számára egyaránt. Spányi·Miklós és a Concerto·Armonico nem csak a magyar régi-zenei élet egyik első számú együttese, de emellett napjaink leghitelesebb tolmácsolója C.P.E. Bach életművének.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára Budapestre

Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára...

A zenész covidos lett, karanténba vonult – mindezt a közösségi médiájában jelentette be.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Három év után új lemezzel jelentkezett ZAZ

Napjaink egyik legnépszerűbb francia énekesnője, azaz Zaz három évvel utolsó lemeze, az 'Effet miroir' után idén nyár végén tért vissza "Imagine" című felvételével, amely soron következő albumának előfutára is egyben.

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
Új koncertek