Budapest 2021. Nov. 28. (19:00)

Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig- Budapesti Filharmóniai Tásaság - Advent a Várkert Bazárban


Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig- Budapesti Filharmóniai Tásaság - Advent a Várkert Bazárban

A karácsonyi készülődés kezdete egyre korábbra tolódik: már októberben felkerülnek a fenyőfás, rénszarvasos díszek a kirakatokba, már ősszel szól a Jingle Bells a plázákban, és mindig a Jingle Bells, pedig annyi jó karácsonyi zene van! Belegondolni is elképesztő, hogy azok a zeneszerzők, akikre ma emberfeletti alkotókként tekintünk, anno rendelésre komponáltak – például karácsonyi műveket.

A Diótörőben táncoló édességeket a 19. századi közönség vágyakozva nézte, mert akkoriban csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy minőségi kávét, teát, édességet vegyenek.

Ugyan Csajkovszkij dallamait sosem lehet megunni, de kíváncsiak rá, mi történik akkor, ha Duke Ellington hozzányúl ezekhez a csillagszóró illatú melódiákhoz? Mi a boldog lelkek titka? Mitől szerelmes a brácsa? Hogyan zajlott és legfőképp hogyan szólt egy karácsony évszázadokkal ezelőtt? A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészeivel és Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével most egy ünnepi koncert erejéig betekinthetnek a régmúlt karácsonyaiba.

Műsor:

Corelli: Karácsonyi concerto
Gluck: Boldog lelkek tánca az Orfeusz és Euridiké c. operából
Vivaldi: d-moll viola d’ amour koncert (F.II.n.o 2.) – 2. tétel
Mozart: D-dúr kürtverseny - I. tétel

szünet

Csajkovszkij-Duke Ellington: Diótörő – jazz szvit

Közreműködők:

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Karmester: Dubóczky Gergely
Műsorvezető: Mona Dániel zenetörténész

Szólisták:

Danyilova Galina – hegedű
Botos Veronika – viola d'amore
Rácz János – fuvola
Lakatos Péter – kürt

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek