Veszprém 2021. Jul. 20. (19:00)

Recercare Régizenei Műhely - Petrarca daloskönyve (14-17. sz.)


Recercare Régizenei Műhely - Petrarca daloskönyve (14-17. sz.)

Veszprémi Régizenei Napok 2021

vrn.hu

https://www.facebook.com/veszpremiregizeneinapok/

Petrarca daloskönyve

 „Fáradt szemem, most csüggj arcán a szépnek...

 

A koncerten Francesco Petrarca kortársainak szerzeményei, valamint 14-17. századi szerzők Petrarca versekre írott művei csendülnek fel. A zenei blokkokat magyarul elhangzó Petrarca versek tagolják.

 

Francesco Petrarca (1304– 1374)

Petrarca az egyik legismertebb itáliai költő, a dolce stil nuovo művelője. Életműve évszázadok óta befolyást gyakorol az olasz és az európai költészetre, versei zeneszerzők ihletői. Humanista a legnemesebb értelemben, filozófus, költő, műfordító, író, filológus, a lélek ismerője. Huszonévesen európai utazásokat tesz, amelyre kíváncsisága és belső nyugtalansága egyaránt sarkallja, majd megelégelve a mozgalmas életet, visszavonul. Állítólag Avignonban, a nagypénteki szertartáson pillantotta meg Laura de Noves-t, élete nagy szerelmét, verseinek legfőbb ihletőjét. Vajon valóban létezett a lány, aki iránt a költő szerelme egy életen át tartó rögeszmévé vált? Korábban is születtek csodálatos szonettek, amelyek kifejezték az adott hölgy iránti szerelmet, ám Petrarca volt az, akinek a verseit költők egész generációi kezdik fordítani és utánozni. Európában és különösen Angliában hat, ahol példája William Shakespeare nagy szerelmi szonett- ciklusait is inspirálja.

Petrarca legnagyobb hatású műve az olasz nyelvű Daloskönyv.

A Canzoniere megnevezés mellé a mester eredetileg a Rerum vulgarium fragmenta ‘Népnyelven írt dolgok töredékei’ megjegyzést illeszti, amellyel a kötetnek különböző időkben született darabjaira és a költői léleknek arra a széttöredezettségére is utal, amely a szerelem szenvedélyének következménye.

 

Recercare Régizenei Műhely

Suda Magdolna – ének

Kallai Nóra – viola da gambák

Reményi Árpád – reneszánsz lant, theorba

Sipos Csaba – klaviorgánum, ütők

Kovács Előd – narráció

 vendégművész:

Kállay Katalin – reneszánsz furulyák

 

A Recercare Régizenei Műhely 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy elsősorban a Veszprém vonzáskörzetében élő, vagy oda valamilyen szállal kötődő, régizenével foglalkozó muzsikusoknak lehetőséget biztosítson együtt gondolkodásra, kísérletezésre és koncertezésre. Az együttest Nagy Csaba lantművész alapította, aki egyben a Veszprémi Régizenei Napok sorozatot is útjára indította. Munkájukat 2016-ban megyei Príma-díjjal ismerték el. A műhely nem csak állandó tagokból álló, kötött formáció, hanem egyfajta valódi befogadó műhely. Ennek eredményeképpen a tagok létszáma is változik annak függvényében, hogy éppen milyen zenével foglalkozik az együttes. A műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek