Veszprém 2021. júl. 22. (19:00)

Tóth Emese Gyöngyvér / Nagy Csaba - Semper Dowland semper dolens


Tóth Emese Gyöngyvér / Nagy Csaba - Semper Dowland semper dolens

Veszprémi Régizenei Napok 2021

vrn.hu

https://www.facebook.com/veszpremiregizeneinapok/

 

John Dowland (1563-1626)  

Semper Dowland semper dolens

lantdalok, -táncok és -fantáziák

 

John Dowland (1563-1626) a rendkívül gazdag és sokrétű lantirodalom egyik meghatározó alakja volt. Shakesepeare kortársaként két nagy zenei korszak határán alkotta meg múlhatatlan szépségű műveit, melyekben mind a reneszánsz művészet formanyelve, mind a nyíladozó barokk zenei gesztusai páratlan művészi erővel jelennek meg. Műveinek gerincét, mintegy száz lantra írott szólóműve és közel ugyanennyi lantdalai alkotják. Míg az előbbiek jelentős része kéziratokban maradt fenn, s szorgos másolómunkával cirkuláltak udvarról-udvarra, addig lantdalai nyomtatásban is megjelentek. Dowland művészetében megjelenő, s reá oly jellemző melankólia messze túlmutat a kor divatos manírjain: valami sokkal mélyebb, bensőségesebb lélekvalóságból táplálkozik. A koncerten ezekből az olykor emblematikus, olykor ma már alig játszott lantművekből és lantdalokból hallhatunk átfogó válogatást.

 

előadja:

Tóth Emese Gyöngyvér - ének

Nagy Csaba - lant

 

 

Tóth Emese Gyöngyvér 

 

Bölcsész- és cimbalomtanulmányait követően szerzett mesterdiplomát a tilburgi Fontys Hogeschool voor de Kunsten régi ének-ensemble szakán. A historikus vokális zene több korszakát-stílusát tanulta többek között Emma Kirkby, Johannette Zomer, Andrejszki Judit és Lax Éva kurzusain. Repertoárján Hildegard von Bingen dallamai, a szefárd és spanyol cantigák, itáliai laudák éppúgy megtalálhatók, mint a reneszánsz és barokk angol és olasz darabjai. Hangszerének középkori változatán, a psalteriumon több együttesben is játszik, hangszertörténeti előadásokat tart.

 

Nagy Csaba

 

Zenei tanulmányait Szentendrén kezdte, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen szerzett klasszikus gitár szakon előadóművész diplomát. Koncertező művészként különböző reneszánsz és barokk lantokon játszik mind szólóban, mind különböző eégizenei formációkban. A Recercare Régizenei Műhely és a Veszprémi Régizenei Napok alapítója. 2019-ig a Veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. jelenleg a Csermák Antal AMI-ban tanít klasszikus gitárt

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával...

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

A 20 ezer euró összdíjazású nemzetközi gitárversenyen ma a gipsy swing európai királya lép fel

Október 22-én online koncerttel folytatódik Magyarország egyik legrangosabb gitáros eseménye, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyhez idén verseny is társul.

Az oviban is mikrofon volt a jele – Budapestre érkezik a 18 éves brit csodagyerek

Alfie Templeman az MTV Music Week keretében először érkezik Budapestre, november 9-én, a Dürer Kertbe.
Új koncertek