10 dolog, amit a vasárnap elhunyt Tom Petty utált életében

2017/10/05  ·     ·  Juhász Vali

A közelmúltban Tom Petty egy interjúban azt mondta a Rolling Stone magazinnak, hogy közel sem olyan dühös ember ő, mint amilyennek az emberek gondolják, az viszont biztos, hogy egy másik beszélgetésben kiderült, akad azért egy pár dolog, amit nem szeretett, sőt kifejezetten utált. A popzenétől kezdve a szállodai ablakokból való kilátásig, a televíziótól a katolikus egyházon át – íme 10 dolog, amit Tom Petty nagyon nem szívlelt.

Fotó: Men's Journal

Nézzük mi van a legendás rocker "halállistáján"!

1. A Greatest Hits albumok bónusz trackjei

"Mary Jane's Last Dance", ez a Petty 1993-as "Greatest Hits" albumán lévő felvétel azon ritka bónuszdalok egyike, amelyik nagy sláger lett. Ő azonban kifejezetten gyűlölte az ilyen plusz nótákat: "Nagyon utálom, amikor megveszek egy, a legnagyobb sikereket tartalmazó lemezt, rajta van az összes nagy sláger, majd a végén ... ez mi?, Vágod, a végén. Hacsak nem kell ott lennie feltétlenül, akkor ne legyen a végén egy bónuszdal."


2. A DJ-k

"Azt nézni, hogy valaki lemezeket játszik le? Ez mekkora marhaság. Ha fizetnének, akkor se mennék ilyen "koncertre". Nem hiszem, hogy egy ilyen buli szórakoztató lenne bárki számára tudatmódosítók nélkül. Ráadásul mindenki valamiféle saját hangzásra törekszik. Rengeteg olyan ember van, akik gyorsan szeretne híressé válni, és nem akarnak azzal időt tölteni, hogy megtanulnak valamilyen hangszeren játszani. Inkább fognak egy számítógépet, szereznek egy játékprogramot – és híresek lesznek."


3. MP3 és streamelés

"Utálom az MP3-t" – mondta Petty. "Pontosan az 5 százalékát hallom annak a felvételnek, amit én készítettem. A CD nem olyan jó, mint amilyen lehetne, de százszor jobb, mint egy MP3. A jó hír az, hogy visszatér a jó öreg bakelitlemez. Ó, és ne kezdjük el, milyen jó a zenék ingyenes streamelése! Vannak olyan művészek, akik sokkal kevésbé szerencsések, mint én (értsd: a zenélésben), és szerintem félreértenek valamit, amikor azt gondolják, hogy ingyen jut el az emberekhez a zenéjük."

4. A modern country zene

Tom Petty címlapokra került – és szerzett néhány ellenséget is –, amikor 2013-ban azt nyilíatkozta, hogy a mai modern country zene többsége "a 80-as évek közepének rockzenéjére emlékezteti, ami hihetetlenül egysíkú volt és csak a videóklipekre támaszkodott." Ahogy a Rolling Stone-nak elmondta, "Nem szeretek általánosságban beszélni egy egész zenei műfajról, de úgy tűnik, hogy a modern countryból hiányzik az a mágikus elem, amit korábban használtak a zenészek."

5. A televíziós tehetségkutatók

Eléggé tuti fogadás lett volna arra tenni nagyobb összeget, hogy Tom Petty nem lesz az American Idol zsűritagja. "Ha a mi generációnknak megpróbáltak ajánlani valakit, aki megnyert egy ilyen versenyt, hisztérikusak lettünk volna". – mondta a Rolling Stone-nak. - Gyanakvóak voltunk az olyan emberekkel kapcsolatban, akiknek így lett sikerlemezük, azok más idők voltak."



6. Szállodák, utazás, kilátást a kikötőre

Miután kijelentette, hogy "elege volt" az utazásból, Petty elmondta egy másik lapnak, hogy a szállodák mindig a munkára emlékeztették, és "leginkább kényelmetlenül" érezte magát a legszebb szálláshelyen is, főleg, amikor a következő szavakkal fogadták: "Íme a gyönyörű kilátás a kikötőre ..." - "Nem érdekel az a rohadt kikötő! Látni se bírom!"


7. Számos saját albuma

Petty nyilvánvalóan azok közül a srácok közül való volt, akik ugyanolyan keményen ostorozzák magukat, mint másokat. Enyhén szólva nem volt nagy rajongója az 1999-es "Echo" albumuknak. "Épp akkor váltam el. A családom teljesen szétesett." Az 1982-es "Long After Dark", amire a csodálatos You Got Lucky című dal miatt emlékezhetünk, "egy is egy olyan, amivel kapcsolatban olyan érzése van az embernek, mintha a vizet taposná." De elég kemény szavakat használ 1996-os, a "She's the One" című filmhez írt zenéjével kapcsolatban is. "Utáltam ezt a felvételt - ez egy baromi rossz ötlet volt" - mondta a Men's Journal-nak. "Csak azért csináltam meg, mert nem volt más dolgom. Bírtam Ed-et [Burns, a rendező], gondoltam, ő elég jó, ezért írtam neki egy pár dalt. Volt olyan köztük, amiket nem használtam a "Wildflowers"-re, jó kis variációk, de rosszul keverték őket. Rettenetes volt. Csalódott vagyok, hogy ezt tettem."


8. A katolikus egyház

Hogy egyértelmű legyen, Petty a Billboardnak azt nyilatkozta, nem minden katolikusra haragszik, hanem azokra, akik igyekeznek elhallgatni az egyházat behálózó szexuális zaklatási botrányokat. "Ha tagja lennék egy klubnak, és rájönnék, hogy az ott lévő emberek gyerekeket zaklattak, és azt a klubtagok eltitkolták, azonnal kilépnék abból a klubból. És nem adnék nekik több pénzt."


9. Realityk a televízióban

Az száz százalék, hogy Petty nem kíséri figyelemmel a Kardashianokat. "Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy olyan országban éljek, ahol a keményen dolgozó emberek szép életet élhetnek" - jelentette ki a Sun-nak. "A kultúra hipnotizálta az embereket, sokan azt gondolják, hogy ők senkik, ha nem gazdagok vagy nem Kardashianok."
Petty úgy vélte, hogy a legtöbb valóságshow-szereplő eltűnik majd a süllyesztőben. "Sokan nagyon gyorsan lettek híresek, és ha nem beszélnek róluk eleget, akkor valaki más lép a helyükre. Feltételezem, ők ilyen eldobható, cserélhető hírességek."

10. Az alkohol és MAJDNEM az összes kábítószer

Petty azt állította, hogy a legtöbb hagyományos italtól és kábítószertől tartózkodott. Kokain? Persze, néhányszor, de "az volt az első dolga, hogy lefagyasztotta a hangszalagokat" - magyarázta a Rolling Stone-nak. Alkohol? "Nem tetszett az íze és a buborékot sem állhatom" - mondta a Men's Journalban -, "és nem szeretek részegek közelében lenni". Akkor mi maradt? "Leginkább csak füves fickó vagyok. Ó, és természetesen ott vannak a rettegett cigaretták. Függő vagyok. De nem értem, miért nem gyújthatok rá egy bárban vagy a parkban."

A cikk forrása

Tom Petty, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek