Mamma Mia!

19 éves a KISS pszichopata videójátéka

2019/10/30  ·     ·  koncert.hu

Azt nem tisztünk eldönteni, hogy a KISS meglehetősen dollárközpontú gondolkodása szimpatikus-e vagy sem, de az tény, hogy nagyon sok merész húzásuk volt, amikor brandelt ajándéktárgyakat vagy médiatermékeket kellett előállítani. Az egyik ilyen forradalmi lépés a KISS Psycho Circus: The Nightmare Child című videójáték megjelentetése volt 2000-ben.

19 éves a KISS pszichopata videójátéka

Sem előtte, sem azóta nem volt a KISS-en kívül olyan rockzenekar, amelyik saját magát egy videójátékban örökítette volna meg (bár jó néhány klasszikus előadó bukkan ma már fel a gamerek nagy örömére, elég, ha csak Johnny Cash C.O.D-beli szereplésére, vagy az NFL MADDEN soundtrackjére gondolunk). A 19 éve megjelent, teljes egészében a KISS imidzsére épített first-person shooter játék viszont azóta is egyedülálló a rock- és a gamertörténelemben. 

A KISS Psycho Circus játék grafikai szempontból az azonos címet viselő, a  zenekar szintén saját magát szerepeltető képregényének jellegét vette alapul, amelyet a Spawn alkotója, Todd McFarlane jegyez. Így garantált volt a horrorisztikus hangulat és a misztikus történetvezetés. A játékban négy őselem határoz meg négy pályát, mindegyiken a zenekar egy-egy tagjával kell végigmenni. A pszichotikus cirkuszban a főhős útját repülő bohócfejek, lángoló zombik és más hasonló lények nehezítik. Minden zenekartagnak össze kell gyűjtenie a saját fellépőruhája darabjait (csizma, nadrág stb.), de természetesen ezúttal a vizualitáson kívül más szerepe is van mindennek: erősebbé teszik a karaktert. Most képzeld el, hogy te vagy Demon Child, és egy zenélő csatabárddal ütlegeled  a póklábú bohócokat...

A zene természetesen meghatározó most is. Jellemzően sejtelmes instrumentális muzsika festi alá a földöntúli pályákat, és persze több helyen is felhangzanak a KISS ismert dalai: például az egyik pálya végén a  főellenség legyőzésekor egy katedrálisból megszólal a God Gave Rock And Roll To You, ami meglehetősen impresszívnek hat az adott "élethelyzetben". Persze azért saját soundtrack is készült a termékhez, hogy ne szólják meg a csapatot, mondván, a múltjából él...

 

A játék összességében a rockhistória talán legérdekesebb merchandise terméke lett, s bár nem lett kifejezetten kasszarobbantó siker, negatív rekordnak sem tekinthető. Tisztességgel teljesített, hozott egy kis plusz pénzt és egy időre újra címoldalra juttatta a KISS-t – ráadául egy olyan közegben, ahol nem annyira voltak ismertek: a 90-es évek végének fiataljainak körében. A KISS elsősorban a 70-es és a korai 80-as években felnőtt generációknak nyújtott zenei és vizuális élményt. A játék megjelenésekor, 2000-ben viszont főleg a rajongók gyermekei jelentették a célcsoportjukat. A gamer közösség alapvetően idegenkedve fogadta a számára gyakorlatilag ismeretlen öreg rockereket megformáló játékot, de a fejlesztésért felelős Third Law műhely remek munkát végzett: mind grafikai, mind játékmenet tekintetében hamar tudták oldani a játékot kipróbálók ellenérzéseit, és egy remek élményt faragtak a világ első (és egyelőre utolsó) rock and roll FPS-éjéből. Azóta is várjuk a "Rolling Stones a Vadnyugaton" és "A Led Zeppelin Druida Legendái" jellegű fantasy játékokat...

"Te melyik rockegyüttes "életművéből" csinálnál videójátékot?" – teszi fel végül a minket is érdeklő kérdést a cikk eredetijét megjelentető Old Time R'N'R Magazin, melynek  – és persze a szerzőnek – ezúttal is köszönjük a közlés lehetőségét.

Ami meg a KISS egyéb, kifejezett zenei húzásait illeti, most épp cápák között fognak koncertet adni...

 

KISS, KISS Psycho Circus: The Nightmare Child, gamer, videójáték

 

 

Szólj hozzá!


Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb...

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Mit szólnál egy arénás Presser-nagykoncerthez?

A Fb oldalán közzétett bejegyzése szerint a legendás zenésznek nagyjából ugyanezt a kérdést tették fel... Vajon mit válaszolt? :)

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.
Új koncertek