19 éves a KISS pszichopata videójátéka

2019/10/30  ·     ·  koncert.hu

Azt nem tisztünk eldönteni, hogy a KISS meglehetősen dollárközpontú gondolkodása szimpatikus-e vagy sem, de az tény, hogy nagyon sok merész húzásuk volt, amikor brandelt ajándéktárgyakat vagy médiatermékeket kellett előállítani. Az egyik ilyen forradalmi lépés a KISS Psycho Circus: The Nightmare Child című videójáték megjelentetése volt 2000-ben.

19 éves a KISS pszichopata videójátéka

Sem előtte, sem azóta nem volt a KISS-en kívül olyan rockzenekar, amelyik saját magát egy videójátékban örökítette volna meg (bár jó néhány klasszikus előadó bukkan ma már fel a gamerek nagy örömére, elég, ha csak Johnny Cash C.O.D-beli szereplésére, vagy az NFL MADDEN soundtrackjére gondolunk). A 19 éve megjelent, teljes egészében a KISS imidzsére épített first-person shooter játék viszont azóta is egyedülálló a rock- és a gamertörténelemben. 

A KISS Psycho Circus játék grafikai szempontból az azonos címet viselő, a  zenekar szintén saját magát szerepeltető képregényének jellegét vette alapul, amelyet a Spawn alkotója, Todd McFarlane jegyez. Így garantált volt a horrorisztikus hangulat és a misztikus történetvezetés. A játékban négy őselem határoz meg négy pályát, mindegyiken a zenekar egy-egy tagjával kell végigmenni. A pszichotikus cirkuszban a főhős útját repülő bohócfejek, lángoló zombik és más hasonló lények nehezítik. Minden zenekartagnak össze kell gyűjtenie a saját fellépőruhája darabjait (csizma, nadrág stb.), de természetesen ezúttal a vizualitáson kívül más szerepe is van mindennek: erősebbé teszik a karaktert. Most képzeld el, hogy te vagy Demon Child, és egy zenélő csatabárddal ütlegeled  a póklábú bohócokat...

A zene természetesen meghatározó most is. Jellemzően sejtelmes instrumentális muzsika festi alá a földöntúli pályákat, és persze több helyen is felhangzanak a KISS ismert dalai: például az egyik pálya végén a  főellenség legyőzésekor egy katedrálisból megszólal a God Gave Rock And Roll To You, ami meglehetősen impresszívnek hat az adott "élethelyzetben". Persze azért saját soundtrack is készült a termékhez, hogy ne szólják meg a csapatot, mondván, a múltjából él...

 

A játék összességében a rockhistória talán legérdekesebb merchandise terméke lett, s bár nem lett kifejezetten kasszarobbantó siker, negatív rekordnak sem tekinthető. Tisztességgel teljesített, hozott egy kis plusz pénzt és egy időre újra címoldalra juttatta a KISS-t – ráadául egy olyan közegben, ahol nem annyira voltak ismertek: a 90-es évek végének fiataljainak körében. A KISS elsősorban a 70-es és a korai 80-as években felnőtt generációknak nyújtott zenei és vizuális élményt. A játék megjelenésekor, 2000-ben viszont főleg a rajongók gyermekei jelentették a célcsoportjukat. A gamer közösség alapvetően idegenkedve fogadta a számára gyakorlatilag ismeretlen öreg rockereket megformáló játékot, de a fejlesztésért felelős Third Law műhely remek munkát végzett: mind grafikai, mind játékmenet tekintetében hamar tudták oldani a játékot kipróbálók ellenérzéseit, és egy remek élményt faragtak a világ első (és egyelőre utolsó) rock and roll FPS-éjéből. Azóta is várjuk a "Rolling Stones a Vadnyugaton" és "A Led Zeppelin Druida Legendái" jellegű fantasy játékokat...

"Te melyik rockegyüttes "életművéből" csinálnál videójátékot?" – teszi fel végül a minket is érdeklő kérdést a cikk eredetijét megjelentető Old Time R'N'R Magazin, melynek  – és persze a szerzőnek – ezúttal is köszönjük a közlés lehetőségét.

Ami meg a KISS egyéb, kifejezett zenei húzásait illeti, most épp cápák között fognak koncertet adni...

 

KISS, KISS Psycho Circus: The Nightmare Child, gamer, videójáték

 

 

Szólj hozzá!


Na, milyen volt Orfű az első napon?

Na, milyen volt Orfű az első napon?

Telt házzal és magasra tekert fűtéssel indult el az egy héttel későbbre tolt Fishing on Orfű fesztivál. Az első nap után még mindig áll...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Nem csak fesztivál, hanem Bánki Nyár is lesz a tónál

Pénteken kezdődik és két hónapig tart a Bánki Nyár rendezvénysorozata színházi előadásokkal, koncertekkel, sporteseménnyel. A bánki tó víziszínpadán fellép többek között Charlie, Kovács Kati vagy a Tankcsapda, továbbá lesz dzsesszkívánságműsor és stand up is.

Jönnek a hollandok!

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz.
Új koncertek