A Glastonbury atyja beoltatta magát

2021/01/05  ·     ·  Módra Ildikó

Mint ahogy azt már többször jeleztük, nincs semmiféle becsípődésünk a Glastonburyt illetően – úgy tekintünk rájuk, mint kormányunk Ausztriára: ők a mi laboratóriumunk, a velük kapcsolatos eseményekből következtetünk a komplett európai fesztiválszezon alakulására. Csak mi komolyan vesszük.

A Galstonbury atyja beoltatta magát

A 85 éves Michael Eavis december 31-én kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Az NHS South West-nek elmondta (a fotó is innen):

"Nem lenne csodálatos, ha lakosságunk többségét 2021 júniusa előtt beoltanák, hogy a nyarat a megszokott Glastonbury-stílusban ünnepelhessük?"

De, csodálatos lenne. Mi több: maga lenne a csoda. Ám sokaknak vannak kétségei mindezzel kapcsolatban, mint pl. az idén tavaly elmaradt feszt fő fellépőjének, Paul McCartney-nak. Továbbá a Spice Girls-ös Mel B-nek is, aki miatt most a főszervező lánya, Emily magyarázkodásra kényszerült.

Melanie Brown a BBC Radio 5 Live csatornán ugyanis azt mondta, hogy hétfőn közölték vele: az eseményt törölték, ezzel együtt a lányzenekar  25. évfordulós, vasárnap esti, „Legendák” sorába tervezett koncertjét is. E. Eavis sietve azt tweetelte, hogy nincs hírük a törlésről, és hogy ha bármilyen bejelentésük lesz, azt a közönség közvetlenül tőlük fogja megtudni.

Mindeközben számos vezető fesztivál – köztük a Reading, a Leeds, a Download és a Wight-sziget – bejelentette a 2021-es line-upját és megkezdte a jegyek értékesítését, dacára annak, hogy továbbra sem lehet elmondani: tuti megtartják őket. A brit parlamenti képviselők ma hallgatják meg a Parklife és a Boomtown szervezőit, arról lesz szó, hogy az Egyesült Királyság zenei fesztiváljai miként képesek túlélni a Covid-19 hatásait, de érintik majd a fesztiválok tervezésének egészségügyi és pénzügyi akadályait is.

Nálunk nem jutnak be a szervezők a parlamentbe, személyesen és egyenként nem foglalkoznak ezzel a témával: a Lobenwein Róbert által verbuvált szakértői csapaton és a Magyar Turisztikai Ügynükségen keresztül, frontálisan kommunikálnak velük, az így elért eredményekről itt írtunk, bár még vannak nyitott kérdések.

Visszatérve a Glastonbury-re: a regionális sajtó szerint a fesztivállal kapcsolat 7 dolog biztos. Illetve, majdnem az...:

1. A fesztiválra a jegyek elfogytak még 2019-ben, s nagyon kevesen váltották vissza a bérletüket. Ezzel együtt egy kisebb kontingenst áprilisban még elérhetővé tesznek.

2. Bármi is történjék, a júniusi fesztivált nem tolják át a nyár végére. Mint ismeretes, a FOO eleve két dátumot adott meg: ha a nyár eleji időpontot kilőné a járványhelyzet, van mááásik...

3. Feltehetően márciusban döntik el véglegesen, hogy megtartják-e a fesztivált. 2020-ban is az elsők között voltak, akik törölték az eseményt, ezért egyébként komoly kritikákat kaptak akkor a többi fesztiválszervezőtől. Egyrészt az élet őket igazolta, másrészt Ben Challis, a Glastonbury Fesztivál ügyvédje elmondta, hogy a Glastonbury felhúzása egy roppant bonyolult projekt – több mint 1000 hektárt kell beépíteni –, éppen ezért a fesztiválnak már márciusban el kell kezdenie a területen a munkálatokat, ha júniusban ott fesztivál szeretnének rendezni.

4. A fesztiválozókat akár háromszor is letesztelhetik. Ez M. Evis korábbi közlésén alapul, nem tudjuk, hogy az időközben beindult oltakozás ezen a kihívásnak sem utolsó elképzelésen mit változtat.

5. Lehetséges, hogy sikerül a 2020-as headlinereket újra szerződtetni. Mindenesetre a szervezők ezen vannak, de konkrétumok hiányában csak a reményüket fejezhetik ki, hogy a Kendrick Lamar-Paul McCartney-Taylor Swift alkotta szupertrió (külön-külön, persze) fellépdel majd a Pyramid Stage-re. Amúgy úgy, ahogy van, a tavalyra tervezett jublieumi fesztivált újrahúznák, csak egy évvel később.

6. De Lionel Richie valószínűleg nem lesz ott... A világsztár Bristolban fog fellépni 2021. június 21-én – ez a Glastonbury hetének hétfője lesz. A dátum ábrándokba ringatta a rajongókat, hogy akkor talán tiszteletét teszi a Worthy Farmon is, azonban az énekes-dalszerző legendának a fesztivál hétvégéjén Németországban van jelenése, így a látogatás elég valószínűtlennek tűnik, de mivel az egész létünk a valószínűségek körül forog, bármi lehet. Bármi is.

7. Ha minden, de minden kötél szakad, akkor a fesztivált live-stream keretében juttatják el a közönséghez. Ebben az esetben talán felszabadul még jó pár jegy, bár felmerül annak is a kérdése, hogy a megváltott bérletek ára pariban van-e a kapott élménnyel, de ez még a jövő kérdése, és egyébként is a remény hal meg utoljára.

Bízzunk a csodában, és tartsuk szárazon a  hálózsákokat. Mert most éppen teljesen lezárták Angliát.

 

Ma az a nap van, amikor megint úgy néz ki, hogy lesz Glastonbury fesztivál

 

Fesztiválra, koncertre oltásigazolással?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glastonbury, covid, tömegrendezvények, Michael Eavis, oltás, vakcina, Mel B

 

 

Szólj hozzá!


Pressert még mindig jó olvasni

Pressert még mindig jó olvasni

„Azt mondták, a második sokkal nehezebb lesz. Az biztos. De én nem ijedtem meg. Mert ez a könyv nem a második, hanem az első könyv második...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.

Csak egyetlen napon látható világszerte a Gorillaz koncertfilmje

A Song Machine Live From Kong címmel érkező, több mint két és fél órás koncertfilmet Magyarországon csak a Cinema MOM és a Pólus Mozi vetíti.
Új koncertek