Tényleg le lehet tesztelni egy fesztivál komplett közönségét – ráadásul háromszor?

2020/10/25  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A kérdést nem mi tettük fel, nekünk ez elég utópisztikusnak tűnt volna – utópiákkal meg annyira nem foglalkozunk, de akinek mindez megfordult a fejében, az nem akárki: Michael Eavis, a Glastonbury atyja. (S a lányával, Emilyvel együtt csinálják.)

Fotó: Galstonbury Festivals FB

Kezdjük messzebbről. Március 13-án, amikor ez az egész őrület kitört, még azt írtuk sajtóértesülésre hivatkozva, hogy a Glastonbury kitart. (Ebből az időbeli távolságból nézve, akkor még mindannyian nagyon bizakodók voltunk a pandémiát illetően.) Ez az optimizmus mindössze 5 napig tartott, s éppúgy, mint a világ nagy fesztiváljait, a Glastonburyt is törölték, ami hatalmas csapásnak számított mind a szervezőkre, mind a közönségre nézve: a jegyeket addigra már rég elkapkodták s bejelentették a szupersztár headlinert, Paul McCartneyt is. (Ha visszemlékszünk, márciusban még elképzelhetetlen volt, hogy a komplett nyári fesztiválszezont törlik Magyarországon...)

Ez lett volna a jubileumi, 50. fesztivál a Worthy farmon – így a veszteség duplán számít. Aztán mégis megünnepelték a kerek évfordulót, ebben a BBC volt a partnerük.

Augusztusban Eavisék borúlátásban – és feltehetően reális mérlegelés után – eljutottak odáig, hogy kérdőjelet tettek a 2021-es fesztivál mögé is. Eavis akkor azt nyilatkozta, hogy a szervezők minden lehetőséget kimerítenek, mielőtt kivonulnak a 2021-es rendezvénypiacról, eget-földet megmozgatnak, hogy sikerüljön megrendezni jővőre a fesztivált, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy siker is koronázza majd a küzdelmüket. Mindazonáltal bizakodó, s úgy véli, a Glastonbury még erősebbben tér majd vissza – legfeljebb egy év csúszással.

Most a Huffpost közölt egy cikket, amely mintha megcsillantaná a jövő nyári Glastonbury esélyét. Michael egy szerdai rendezvényen arról beszélt, hogy a megvalósításnak talán lenne egy lehetséges útja: a tömeges koronavírus-tesztelés.

Ő tette fel a címben olvasható kérdést:

"Tényleg le akarunk 200 000 embert tesztelni – amikor elhagyják otthonukat, amikor félúton járnak, és amikor a fesztivál kapujához érnek -, hogy tisztában legyünk Coviddal?"

A kérdésre igazából nem válaszolt, csak annyit árul el, hogy a tömeges tesztelésről folynak bizonyos párbeszédek.

Abban a  formában, ahogy a kérdést felveti, szinte elképzelhetetlen, de ez az év már annyi – igaz, leginkább szomorú – meglepetést hozott, hogy bármi lehet. Csak pénz és logisztika kérdése. Meg pénzé... legfőképpen. De ha sikerül, akkor igaza lesz Eavisnek: eget-földet mozgattak meg a fesztiválért. Drukkolunk, és fél szemünket a Glastonburyn tartjuk.

 

Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

 

 

Glastonbury 2021., Michael Eavis, koronavírus, tömeges tesztelés

 

 

Szólj hozzá!


 A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Meghalt Ipacs László, a VHK alapítója, egykori dobosa

A HVG értesülése szerint edden elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek egykori alapítója, dobosa. A hírt lánya, Emese tette közzé a Facebookon.

Beton.Hofi, Gerendás Dani, Járai Márk és sokan mások a veszprémi KEMP-en

A tavalyi sikeres első kört követően a Banana Records ismét megrendezi a KEMP-et: 2022 október 6-9. között Veszprémben tér vissza a dalszerző tábor.
Új koncertek