Tényleg le lehet tesztelni egy fesztivál komplett közönségét – ráadásul háromszor?

2020/10/25  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A kérdést nem mi tettük fel, nekünk ez elég utópisztikusnak tűnt volna – utópiákkal meg annyira nem foglalkozunk, de akinek mindez megfordult a fejében, az nem akárki: Michael Eavis, a Glastonbury atyja. (S a lányával, Emilyvel együtt csinálják.)

Fotó: Galstonbury Festivals FB

Kezdjük messzebbről. Március 13-án, amikor ez az egész őrület kitört, még azt írtuk sajtóértesülésre hivatkozva, hogy a Glastonbury kitart. (Ebből az időbeli távolságból nézve, akkor még mindannyian nagyon bizakodók voltunk a pandémiát illetően.) Ez az optimizmus mindössze 5 napig tartott, s éppúgy, mint a világ nagy fesztiváljait, a Glastonburyt is törölték, ami hatalmas csapásnak számított mind a szervezőkre, mind a közönségre nézve: a jegyeket addigra már rég elkapkodták s bejelentették a szupersztár headlinert, Paul McCartneyt is. (Ha visszemlékszünk, márciusban még elképzelhetetlen volt, hogy a komplett nyári fesztiválszezont törlik Magyarországon...)

Ez lett volna a jubileumi, 50. fesztivál a Worthy farmon – így a veszteség duplán számít. Aztán mégis megünnepelték a kerek évfordulót, ebben a BBC volt a partnerük.

Augusztusban Eavisék borúlátásban – és feltehetően reális mérlegelés után – eljutottak odáig, hogy kérdőjelet tettek a 2021-es fesztivál mögé is. Eavis akkor azt nyilatkozta, hogy a szervezők minden lehetőséget kimerítenek, mielőtt kivonulnak a 2021-es rendezvénypiacról, eget-földet megmozgatnak, hogy sikerüljön megrendezni jővőre a fesztivált, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy siker is koronázza majd a küzdelmüket. Mindazonáltal bizakodó, s úgy véli, a Glastonbury még erősebbben tér majd vissza – legfeljebb egy év csúszással.

Most a Huffpost közölt egy cikket, amely mintha megcsillantaná a jövő nyári Glastonbury esélyét. Michael egy szerdai rendezvényen arról beszélt, hogy a megvalósításnak talán lenne egy lehetséges útja: a tömeges koronavírus-tesztelés.

Ő tette fel a címben olvasható kérdést:

"Tényleg le akarunk 200 000 embert tesztelni – amikor elhagyják otthonukat, amikor félúton járnak, és amikor a fesztivál kapujához érnek -, hogy tisztában legyünk Coviddal?"

A kérdésre igazából nem válaszolt, csak annyit árul el, hogy a tömeges tesztelésről folynak bizonyos párbeszédek.

Abban a  formában, ahogy a kérdést felveti, szinte elképzelhetetlen, de ez az év már annyi – igaz, leginkább szomorú – meglepetést hozott, hogy bármi lehet. Csak pénz és logisztika kérdése. Meg pénzé... legfőképpen. De ha sikerül, akkor igaza lesz Eavisnek: eget-földet mozgattak meg a fesztiválért. Drukkolunk, és fél szemünket a Glastonburyn tartjuk.

 

Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

 

 

Glastonbury 2021., Michael Eavis, koronavírus, tömeges tesztelés

 

 

Szólj hozzá!


Első magyarországi koncertjére készül a Level 42 – Paloznakon adnak leckét szerelemből (is)

Első magyarországi koncertjére készül a Level 42...

A nyolcvanas évek világhírű angol dzsessz-funk csapata augusztus 5-én a Paloznaki Jazzpikniken lép fel. Mark King basszusgitáros, énekes, dalszerző...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Ha nem találnád a pénztárcádat, június 10-én a Magyar Zene Házában lesz

Idén negyvenéves lemezét, az Üzenet a liftből/A fodrászt játssza a KFT a Magyar Zene Házában. A június 10-i koncert illeszkedik a zenekar 2012-ben, az A38 hajón kezdett lemez (újra)bemutató koncertsorozatába, ugyanakkor most először fordul elő, hogy egy korábbi albumot (2013 után) immár másodszor vesznek elő.

Bő másfél órás zúzda – Gidó '70 a Barba Negrában

Gidófalvy Attila (Karthago, Gidó és a Fáraó, KGB) billentyűs, multihangszeres, énekes vezetésével a magyar rock és metal színtér prominens zenészei egy jó hangos és legalább ennyire izgalmas időutazásra invitálják a rockzene kedvelőit május 20-án a Barba Negrába.
Új koncertek