Öt híres dal, amit Kovács Katinak írtak, de végül nem ő énekelte el őket

2020/06/16  ·     ·  koncert.hu

A Sláger FM-nek volt még június elején egy adása, amelyben feltárcsázták az énekesnőt, és azokról a dalokról (is) kérdezték, amiket neki ajánlottak fel, de aztán mégsem az ő hangjával lettek népszerűek.

Öt híres dal, amit Kovács Katinak írtak, de végül nem ő énekelte el őket

1. Édes kisfiam

Az énekesnő azt mesélte el erről a dalról, hogy Cserháti Zsuzsa egy órán keresztül könyörgött neki telefonon, hogy adja át ez a dalt, mert ez megmentheti őt, nem mellesleg, tényleg volt egy a kisfia, Krisztián akkor (1980.) a hneygedik évét töltötte be. Kovács Kati nem árult el titkot, mi is megírtuk, milyen nehéz helyzetbe került a (másik) csodálatos hangú énekesnő annak idején. A dal eredetije egyébként Ciro Dammicco Le Rose Blu című slágere 1972-ből.

2. Soha se mondd

A történet "csak" annyi, hogy Kovács Kati úgy érezte, ez a dal (1980.) sokkal jobban állna a színésznőnek. A szövegét Verebes István, a dallamot Döme Zsolt írta.

 

3. Nem vagyok én apáca

Kovács Kati viszont az volt... Ha nem is egészen: két évig Egerben egy olyan iskolába járt, amelyben apácák tanítottak. Az énekesnő szerint nagy tisztelettel bántak a tanítványaikkal, és úgy gondolta, ezt a tiszteletet úgy viszonozhatja, ha NEM énekli el ezt a számot. A dal S. Nagy István–Schöck Ottó szerzemény. (1970.)

4. Egy szál gyufa is...

A sztori nagyjából ugyanaz, mint a Soha se mondd esetében: Kovács Kati úgy érezte, Szenes Iván szerzeménye Koós János előadásában fog megszólalni igazán jól. (1979.)

5. Millió rózsaszál

Egy szál gyufa, aztán millió rózsaszál, nagy ugrás :) Ezt a  – megtörtént esetet feldolgozó –  dalt eredetileg Alla Pugacsova énekelte, majd S. Nagy István kreált hozzá magyar szöveget (az eredetit a költő Andrej Voznyeszenszkij írta). Kovács Kati nehezményezte a verzében a "vérvörös takarós" részt,  azonban a szerző nem akarta átírni, így a dal a feleségénél, Csongrádi Katánál landolt 1977-ben, aki 2015-ben egy szál vörös rózsával búcsúzott férjétől.

Szerintünk mindegyik tökéletes választás volt, akárkin is múlott, hiszen egy generáció meghatározó slágerei voltak ezek, ami azt is biizonyítja, hogy az előadók is megállták a helyüket velük, bennük. Kovács Katinak szerencsére maradt jó pár legendás dal a tarsolyában...

Az adás itt hallgatható meg.

Kovács kati, Édes kisfiam, Cserháti Zsuzsa, Soha se mondd, Hernádi Judit, Egy szál gyufa, Koós János, Nem vagyok én apáca, Zalatnay Sarolta, Millió rózsaszál, Csongrádi Kata

 

 

Szólj hozzá!


A hangját adta Mick Jagger – de nem énekel

A hangját adta Mick Jagger – de nem énekel

Idén ünnepli a londoni Royal Albert Hall alapításának 150. évfordulóját. A március 29-i születésnapi gálán számos híresség, köztük Eric...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lobenwein Norbert: 2021 nyarán már jó eséllyel lesznek tömegrendezvények

Lobenwein Norbert nagyon sok mindennel, de alapjában véve mégis egy dologgal foglalkozik, fesztiválszervezéssel: a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa, a MOL Nagyon Balaton és a STRAND Fesztivál társalapítója, az Akváriumot üzemeltető cég egyik tulajdonosa, a Road...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Dokumentumfilm (is) készül Billie Eilish-ről (is)

Úgy tűnik, mindenki azt kutatja, hogy válhatott ekkorra sztárrá a mindössze 19 éves énekesnő. Már több könyvet írtak róla, most R. J. Cutler rendező próbálja megfejteni a titkot. A The World’s A Little Blurry című dokut 2021. február 26-án mutatja be többek között az Apple TV+.

Nem minden papsajt – nagy bejelentést tett a Glastonbury

A szólást persze Michael Eavis,a fesztivál alapítója nem ismerheti, nagyjából azt jelenti, hogy nem sikerülhet mindig minden... A tavalyi után az idei rendezvény is elmarad a Worthy Farmon, ahol most színpadok helyett sajtot készítenek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek