Tényleg rossz társaságba keveredhetett Barta Tamás

2022/04/23  ·     ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A Barta-doku készítői egy korábbi közleményükben azt tudatták, hogy a Los Angeles-i rendőrséggel folytatott eredménytelen küzdelem helyett magasabb amerikai körökhöz fordulnak segítségért, bízva abban, hogy ez egy könnyebben járható út lesz. Lehet, hogy a válaszokat mégsem ott kell keresni?

Tényleg rossz társaságba keveredhetett Barta Tamás

A közelmúltban már előkerült egy információ a dokumentumfilmes kutatómunka során, erről itt írtunk, most újabb anyagot juttattak el szerkesztőségünkhöz.

A fenti, korábban előkerült  anyagban a „Bornemissza" fedőnevű ügynök jelentése szerint a magyar maffia végezte ki Bartát, mert önállósodni akart, kivált a papírosoktól és önálló vállalkozásba kezdett. Barta alapvetően a kommunizmus elől menekült, így a sors keserű fintora, hogy a magyar papírmaffia vezetője Simon Csaba, aki egyébként gyakorló bűnöző is volt – nála dolgozott Barta beosztottként –, a magyar kommunista, kémelhárítással kapcsolatban volt. Az sem kizárt, hogy Simon adta ki a parancsot Barta megölésére.

Sok helyen megjelent már korábban, hogy Szendrő Öcsi (Szendrő István) és Simon Csaba voltak a Los Angeles-i magyar papírmaffia vezetői, akik a papírbiznisz mellett több illegális tevékenységet is folytattak az USA-ban. Mostanában kerülnek elő sorra magyarországi belügyes anyagok arról, hogy komolyan és módszeresen figyelték meg a Los Angeles-i magyarokat Budapestről. Ez a legújabb anyag lényeges abból a szempontból, hogy a Magyarországon bűntetett előéletű, az USA-ban is feltételezhetően bűnözői tevékenységeket is folytató Simon Csaba együttműködött a magyar kommunista kémelhárítással és több, mint valószínű, hogy be is szervezték.

Simon Csaba nem akart Magyarországon élni, de honvágya volt. Kapcsolatban állt a magyar belüggyel, cserében beutazhatott Magyarországra az USA állampolgáraként. Friedman Edit, Barta Tamás Budapesten élő édesanyja útlevélkérelmét többször is elutasították és hosszú évek keserves küzdelme után tudott csak kiutazni fiához Kaliforniába – egy alkalommal. Többet nem is láthatták utána egymást, így anya és fia csak egyszer találkoztak 1974 és 1982 között.

Az előkerült magyar belügyes anyagban az szerepel Simon Csabáról, hogy „tulajdonságai és lehetőségei, valamint a magyar hatóságok irányában kifejezett szándéka alapján alkalmasnak látszik további tanulmányozásra." Ez azt jelenti, hogy valószínűleg később nemcsak beszervezhették, de akár kémkedhetett is, hiszen kapcsolatban volt a magyar hatóságokkal Magyarországon és külföldon is.

A jelentés szerint 1966-ban utazott Simon Magyarországra Lengyelországból, a határon elkapták és megbüntették csempészésért, majd 10 hónap börtönre ítélték, amiből előzetes letartóztatásban letöltött 69 napot. Simon menyasszonyával úgy döntött, hogy a börtönbüntetés megkezdése előtt elhagyják az országot. 5 és fél hónap Olaszországi tartózkodás után az USA-ba került, ahol Bertalan Imre református magyar pap egyengedte az útját az 1975-ben készült jelentés szerint. Embercsempészéssel vádolták Simont, és azt is külön kérték a magyar hatóságok, hogy határátlépésekkor „rejtekhelyen" ellenőrizzék, hogy van-e nála kábítószer.

A belügyes anyagban az is olvasható, hogy Simon Csabát 1982-ben (Barta Tamás halálának évében) november 1-től tiltólistára helyezték. Erről, illetve az ez utáni időszakról egyenlőre nem található további információ. Az ORFK is nyomozott Simon után, amikor Pesten volt, mert a jelentés szerint szoros kapcsolatot tartott fent több, budapesti bűnözővel is.

 

Amerikai segítséget kérnek nyomozásukhoz a Barta Tamás-film alkotói

 

Döntött a Kúria a Barta Tamásról készült film ügyében

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film, doku, Los Angeles, maffia, kém

 

 

Szólj hozzá!


Kóbor János lánya is fellép a fertőrákosi barlangszínházban

Kóbor János lánya is fellép a fertőrákosi...

Komoly- és könnyűzenei koncertek, tánc- és színi előadások, musicalek és operett is szerepel a fertőrákosi barlangszínház idei évadának...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét 500 brit moziban is meg lehet nézni élőben

A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált Liverpoolban rendezik meg május 9. és 13. között. A két elődöntő után a döntőt május 13-án tartják.

Parov Stelar és Tommy Cash is csatlakozott a jubileumi Campus fellépőihez

Immár a tizenötödik Campus Fesztiválra készül Debrecen. Ebből az alkalomból szinte napra pontosan 12 évvel az első látogatása után Parov Stelar visszatér a Nagyerdőre.
Új koncertek
Örökzöld klasszikusok
Fenyő 75+
Fenyő 75+
Fertőrákos 
Ákos
Ákos
Fertőrákos 
Ákos
Ákos
Fertőrákos 
Carpathian Impressions
Rakonczai Viktor -...
Rakonczai Viktor -...
Fertőrákos