Tényleg rossz társaságba keveredhetett Barta Tamás

2022/04/23  ·     ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A Barta-doku készítői egy korábbi közleményükben azt tudatták, hogy a Los Angeles-i rendőrséggel folytatott eredménytelen küzdelem helyett magasabb amerikai körökhöz fordulnak segítségért, bízva abban, hogy ez egy könnyebben járható út lesz. Lehet, hogy a válaszokat mégsem ott kell keresni?

Tényleg rossz társaságba keveredhetett Barta Tamás

A közelmúltban már előkerült egy információ a dokumentumfilmes kutatómunka során, erről itt írtunk, most újabb anyagot juttattak el szerkesztőségünkhöz.

A fenti, korábban előkerült  anyagban a „Bornemissza" fedőnevű ügynök jelentése szerint a magyar maffia végezte ki Bartát, mert önállósodni akart, kivált a papírosoktól és önálló vállalkozásba kezdett. Barta alapvetően a kommunizmus elől menekült, így a sors keserű fintora, hogy a magyar papírmaffia vezetője Simon Csaba, aki egyébként gyakorló bűnöző is volt – nála dolgozott Barta beosztottként –, a magyar kommunista, kémelhárítással kapcsolatban volt. Az sem kizárt, hogy Simon adta ki a parancsot Barta megölésére.

Sok helyen megjelent már korábban, hogy Szendrő Öcsi (Szendrő István) és Simon Csaba voltak a Los Angeles-i magyar papírmaffia vezetői, akik a papírbiznisz mellett több illegális tevékenységet is folytattak az USA-ban. Mostanában kerülnek elő sorra magyarországi belügyes anyagok arról, hogy komolyan és módszeresen figyelték meg a Los Angeles-i magyarokat Budapestről. Ez a legújabb anyag lényeges abból a szempontból, hogy a Magyarországon bűntetett előéletű, az USA-ban is feltételezhetően bűnözői tevékenységeket is folytató Simon Csaba együttműködött a magyar kommunista kémelhárítással és több, mint valószínű, hogy be is szervezték.

Simon Csaba nem akart Magyarországon élni, de honvágya volt. Kapcsolatban állt a magyar belüggyel, cserében beutazhatott Magyarországra az USA állampolgáraként. Friedman Edit, Barta Tamás Budapesten élő édesanyja útlevélkérelmét többször is elutasították és hosszú évek keserves küzdelme után tudott csak kiutazni fiához Kaliforniába – egy alkalommal. Többet nem is láthatták utána egymást, így anya és fia csak egyszer találkoztak 1974 és 1982 között.

Az előkerült magyar belügyes anyagban az szerepel Simon Csabáról, hogy „tulajdonságai és lehetőségei, valamint a magyar hatóságok irányában kifejezett szándéka alapján alkalmasnak látszik további tanulmányozásra." Ez azt jelenti, hogy valószínűleg később nemcsak beszervezhették, de akár kémkedhetett is, hiszen kapcsolatban volt a magyar hatóságokkal Magyarországon és külföldon is.

A jelentés szerint 1966-ban utazott Simon Magyarországra Lengyelországból, a határon elkapták és megbüntették csempészésért, majd 10 hónap börtönre ítélték, amiből előzetes letartóztatásban letöltött 69 napot. Simon menyasszonyával úgy döntött, hogy a börtönbüntetés megkezdése előtt elhagyják az országot. 5 és fél hónap Olaszországi tartózkodás után az USA-ba került, ahol Bertalan Imre református magyar pap egyengedte az útját az 1975-ben készült jelentés szerint. Embercsempészéssel vádolták Simont, és azt is külön kérték a magyar hatóságok, hogy határátlépésekkor „rejtekhelyen" ellenőrizzék, hogy van-e nála kábítószer.

A belügyes anyagban az is olvasható, hogy Simon Csabát 1982-ben (Barta Tamás halálának évében) november 1-től tiltólistára helyezték. Erről, illetve az ez utáni időszakról egyenlőre nem található további információ. Az ORFK is nyomozott Simon után, amikor Pesten volt, mert a jelentés szerint szoros kapcsolatot tartott fent több, budapesti bűnözővel is.

 

Amerikai segítséget kérnek nyomozásukhoz a Barta Tamás-film alkotói

 

Döntött a Kúria a Barta Tamásról készült film ügyében

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film, doku, Los Angeles, maffia, kém

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek