Év koncertje - szavazás

A progresszív rock legendás alakja Rodion G.A. az A38 Hajón koncertezik!

2015. szeptember 09.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Rodion G.A., azaz Rodion Ladislau Roşca a kelet­-európai progresszív rock és elektronika egyik ­ ha nem a ­legnagyobb alakja. A hetvenes évek Romániájában olyan szabad, kísérletező és túlzás nélkül forradalmi zenét csinált a krautrock, a zajzene, a space­rock, a progrock és az elektronikus kísérletezés határán, hogy még ma is leesik az állunk. Ami itthon a Syrius, Németországban a Kraftwerk, Angliában meg a korai Emerson, Lake & Palmer ­ ez volt Romániában Rodion G.A., ez az elfelejtett zseni, akinek A38­as fellépése az idény egyik legkülönlegesebb zenei eseménye lesz, nemcsak a hajón, hanem Magyarországon is.

A progresszív rock legendás alakja Rodion G.A. az A38 Hajón koncertezik!

Sok minden eszünkbe juthat a hetvenes évek Romániájáról, a Ceauşescu­éra közepéről, csak az nem, hogy forradalmi elektronikuszenei kísérletek színtere volt. Pedig az időszak viszonylagos nyitásának ­ Ceauşescu ekkor még javában a Nyugat kedvence, a keleti blokk renegátja volt ­ köszönhetően a nagyobb városokban komoly művészeti­zenei élet virágzott. Így volt ez Kolozsvárt is, ahol a félig magyar, félig román származású Rodion Ladislau Roşca magnókkal, dobgépekkel és fantasztikus hangú analóg szintikkel kezdett kísérletezni. Két társával, Gicu Fărcașsal and Adrian Căpraruval (az ő keresztneveikből jön a "G.A.") megalapította a Rodion G.A. formációt, ami aztán nemcsak a korszak és nem csak Románia, de talán az egész közép­kelet­európai régió egyik legprogresszívebb zenekara lett. A korai Kraftwerk krautrockja, Dissevelt és Baltan (itthon a Delta főcíméből ismert) fehérköpenyes tudószenéje, ambient, progrock, analóg szintik és széttorzított gitárok, házilag barkácsolt dobgép­puttyogás és eszement szabadságélmény: valahol ezek metszéspontjában lehet elhelyezni Rodion G.A. zenéjét. Kimeríthetetlen kincsesbánya ez az életmű, és ki tudja, Rodion mekkora underground­progresszív sztár lehetett volna, ha Románia nem süllyed diktatúrába... Rodion mindent kitalált, ami manapság menő: keletnémet Vermonákon varázsolt ma is tökéleteses hangzó chiptune­kompozíciókat, szovjet Faemi orgonákat kötött gitárpedálokra. Tökéletes barkácsvilág, ugyanakkor tökéletes hangzás, zseniális kompozíciók ­ a Rodion G.A. a közép­kelet­európai zene­ és kultúrtörténet egyik legfontosabb produkciója. Szomorú, hogy a nyolcvanas évektől a zenekar ­ és Rodion ­ fokozatosan eltűnt a világ szeme elől, és egészen az elmúlt évekig kellett várni újrafelfedezésére. Egy román blogger és filmes, Luca Sorin dokumentumfilmje kellett ahhoz, hogy Rodion G.A. újra reflektorfénybe kerüljön, és a szaklapok egész sora ­ a Quietustól a Faderen és a Mojón át a Dustedig ­ csodálkozzon rá döbbenten erre az elképesztő életműre.

 

Nem túlzás, hogy az őszi idény egyik legkülönlegesebb zenei élménye lesz  Rodion G.A. budapest fellépése az A38 Hajó kiállítótermében.


 

Mediterrán mámor, közel­keleti révület, álomszerű rumba, bőkezűen adagolt pszichedelia, improvizatív kalandozások ­ ilyen világokat idéz a Bujdosó Trió különleges, eltéveszthetetlenül egyedi zenéje. Számtalan forrásból táplálkozó muzsikája egyedülálló recept szerint készül: alapvetően akusztikus zenéjét finoman adagolt effektek színezik, gyakran bukkannak föl filmzenés ízek, a hangzást pedig olykor akár a New York­i avantgárd zenei törekvések (John Zorn, Marc Ribot) karcosságával is rokoníthatjuk. Mindezek összessége markáns és utánozhatatlan megszólalást eredményez, egy teljesen új színt a (világ)zenei palettán, amely leginkább talán "bizánci szörfdzsesszként" írható le. A Bujdosó Trió 2011 telén alakult, tagsága a hazai alternatív­, jazz­ és világzenei színtér olyan fontos zenekaraiból verbuválódott, mint ­ a teljesség igénye nélkül ­ az Egy Kiss Erzsi Zene, a Kampec Dolores, a Kistehén, a Meszecsinka, a Specko Jedno, az Ági és a Fiúk, a Pop Ivan. 2012 decemberében megjelent Gold for Leslie (azaz Arany Lacinak) című bemutatkozó lemezét "ellenállhatatlanul vonzó albumként" üdvözölte a kritika.

A zenekar tagjai:

Bujdosó János: gitár

Vajdovich Árpád: bőgő

Németh Csaba: ütőhangszerek


 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek