Tizenöt év után újra lesz Gitárpárbaj-koncert!

2017/11/08  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Másfél évtizeddel a legutóbbi hasonló rendezvény után harmadik alkalommal is megrendezik a Gitárpárbaj-koncertet. November 19-én a fővárosi Barba Negra Music Clubban a hangszer öt hazai kiválósága lép színpadra.

Tizenöt év után újra lesz Gitárpárbaj-koncert!

Az első Gitárpárbajt 1986 áprilisában rendezték a Petőfi Csarnokban. A mostani esten megemlékeznek az egyik akkori főszereplőről, Bencsik Sándorról (P. Mobil, P. Box), aki idén harminc éve hunyt el.

A Gitárpárbaj III-on az évtizedek óta a pályán lévő Felkai Miklós (Apostol, Color, Felkai Jam), Karácsony János (Generál, LGT) és Alapi István (Edda) mellett színpadra lép két tehetség, a 19 éves Somogyi Remig és a mindössze 12 éves Fehér Ádám, de mások mellett Kézdy Luca hegedűs is közreműködik – közreműködése a koncerten olyan hangzások felé is megnyithatja a kaput, mint amilyennel a hetvenes években a Mahavishnu Orchestra kísérletezett Jerry Goodman hegedűssel.

"A Gitárpárbaj legnagyobb értéke abban rejlik, hogy nagyjából tizenöt évente összehoz egy egyszeri, közös produkcióba olyan zenészeket, akik egyébként nem játszanak együtt. A mostani másfél órás koncert alcíme Staféta, mert ezúttal két generáció mutatja meg tudását a színpadon" – mondta a Gitárpárbaj főszervezője, Felkai Miklós az MTI-nek.

Mint felidézte, az első, 1986-os turnén hét gitáros lépett színpadra - Felkai és Bencsik mellett Menyhárt János (V'Moto-Rock), Tátrai Tibor (Tátrai Band, Skorpió, HBB, Generál), Szűcs Antal Gábor (Skorpió), Varga János (East) és Závodi János (Piramis), a második, 2002-es koncerten (szintén a Petőfi Csarnokban) hat - Felkai, Tátrai, Szűcs és Závodi mellett Karácsony János és Alapi István -, ezúttal pedig öt gitáros fog játszani.

 "Olyan számokat válogatunk össze, amelyben a legtöbbször nincs ének. A repertoáron részben olyan dalok szerepelnek, amelyeket a gitárosok szeretnének, részben amit én ajánlok nekik. A nyitódal a Who ikonikus száma, a My Generation lesz, a finálé pedig Beethoven Örömódájának egy részlete" – árulta el Felkai Miklós.

Minden fellépő gitáros játszani fog szólóban, párban és közösen is. Karácsony János például az LGT 1980-as Loksi című lemezéről ad elő két dalt, köztük az általa írt instrumentális Cabolót, Bencsik Sándor emlékére egy korai Deep Purple-szám hangzik el, Somogyi Remig Gary Moore-tól fog játszani, a 12 éves tehetség, Fehér Ádám pedig, aki lépett már fel Török Ádámmal és Pély Barnával is, Jimi Hendrix Voodoo Childját gitározza el és Stevie Ray Vaughantól is lesz valami.

A november 19-i Gitárpárbaj III. esten kísérőzenészként kap szerepet Kálmán András (orgona), Pethő Gábor (basszusgitár) és Móré Attila (dob). A koncerten hangfelvétel készül, amely a tervek szerint megjelenik CD-n.

Gitárpárbaj, Barba Negra Music Club, Felkai Miklós, Apostol, Color, Felkai Jam, Karácsony János, Generál, LGT, Alapi István, Edda

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek