A libabőrtől a könnyekig – a zene 10 ránk gyakorolt hatása

2020/12/27  ·   Általános   ·  koncert.hu

A magyar emberek több mint 55 százaléka rosszabbul érzi magát a világjárvány idején, mint korábban valaha, ugyanakkor a megkérdezett magyarok 81 százaléka ismeri el, hogy a zene segített nekik átlendülni egy-egy nehéz időszakon.

A libabőrtől a könnyekig – a zene 10 ránk gyakorolt hatása

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zene kiváló – és beváló – hangulatszabályozó eszköz, ritmusa jelentősen megváltoztatja érzelmi reakciónkat. A moll és dúr dallamok határozzák meg azt, hogy az adott zene felemelő vagy inkább melankolikus hangulatú. A legújabb kutatás azt mutatja be, hogy a zene miként változtatja meg az érzelmi reakcióinkat. A tanulmány Dr. David Lewis, a Warwick University Mindlab International munkatársának és a szakmabeli szakértőkből álló One Poll Európában végzett felmérésének ötvözete. A statisztikák három ország (Egyesült Királyság, Németország, Magyarország) háromezer válaszadójának eredményeit foglalják magukba.

A Sony mindehhez két kisfilmet is készített illusztrációként – persze, nem véletlenül: a márka nagy teljesítményű hangrendszerkínálatának két új modelljét szerepeltetik benne:

Ha valakit ennél több is érdekel a cuccokról, látogasson el erre a weboldalra.

Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka úgy látja, hogy hangulatát a zene nagy mértékben befolyásolja (a boldogság és az izgalom érzésétől a nosztalgia és a szomorúság érzéséig), ennek alátámasztásához a második videóban látottak mutatják meg, hogy a lassabb tempójú zenék milyen erőteljes hatással lehetnek ránk.

 

Top 10 reakció a zenére – test, elme, érzelmek

A zene egyaránt hatással van a testünkre és elménkre, valamint arra, hogy viselkedünk a környezetünkben élőkkel. Íme, a tíz leggyakrabban produkált reakció:

 1. Könnyek
  A zene képes felszínre hozni és élénkké tenni akár a rég elfeledett érzelmi állapotokat és élményeket is. Filmnézőktől is rendszeresen hallani, hogy egy megható filmben a háttérzene megszólalása után kezdenek csak potyogni a könnyek.

 2. Memóriajavítás
  Kutatások bizonyították, hogy a zene által előhívott érzelmek erősen befolyásolhatják a képességünket arra, hogy odafigyeljünk, hatékonyan gondolkodjunk, de segíthetnek abban is, hogy pontosabb emlékeink legyenek, kifinomultabban különböztessünk meg hangokat, valamint könnyebben oldjunk meg problémákat és hozzunk meg döntéseket.

 3. Boldogság
  A zene utat mutat: általa elfeledkezhetünk a nem kívánt gondolatokról és kellemetlen érzésekről, melyekről ezután könnyebben beszélhetünk. Meleg és befogadó légkört teremt, melyben az emberek boldogabbak lehetnek.

 4. Szívritmus: nyugalom vagy pörgés
  Akár a lazítás és a kikapcsolódás, vagy a cselekvés és az energia a cél, a zene kiváló segítség az elérésében. Tudjuk, hogy nagy hatással van a szívünk ritmusára: képes lelassítani az ellazulás érdekében, de fel is gyorsítja, ha arra van szükség. Emellett megemelheti vagy csökkentheti a vérnyomást, felgyorsíthatja vagy lelassíthatja a légzés sebességét, és befolyásolhatja a bőr elektromosság-vezető képességét.

 5. Cselekvés
  A zene nagyban befolyásolja azt, ahogyan értékeljük a körülöttünk zajló eseményeket annak szempontjából, hogy mennyire fontosak a jólétünk és a céljaink elérése érdekében. Charles Gulas, a Wright Állami Egyetem marketing docense és Charles Schewe, a Michigani Egyetem marketing professzora úgy találta, hogy a Baby boom-korszakban születetettek nagyobb mennyiségben vásárolnak, amikor klasszikus rockot játszanak az üzletben, annak ellenére, hogy kétharmaduk képtelen volt megmondani, milyen zene szólt, miközben vásároltak.

 6. Barátságok és identitás
  A fiatalok esetében különösen jellemző, hogy a csoportos zenehallgatás a baráti kapcsolatok egyik legerősebb formálója. A zene identitást is képez, és elhelyezi a hallgatót a társadalomban.

 7. „Gyógyító” hatás
  Egy, a zene agyra gyakorolt hatását vizsgáló friss kutatás szerint a dallamok erőteljesen hatnak az idegrendszerre. A zene alapvető akusztikai jellemzőit az agy központjában található régiók értelmezik, és jelzik a potenciálisan fontos és sürgős eseményeket az agy számára.

 8. Elalvás
  Vivaldi Négy évszak című műve kapcsán bebizonyították, hogy hatékonyan segíti a csecsemőket az elalvásban.

 9. Libabőr
  A „libabőr” néven ismert jelenség akkor keletkezik, amikor a zene stimulálja az agy hatalmas, de primitív jutalmazási rendszerét. Dopamináradat szabadul fel, ami intenzív boldogság és izgalom érzetét kelti. Ily módon a zenének pontosan ugyanazok a hatásai, mint a szerencsejátéknak, a finom falatok elfogyasztásának vagy egy nagyszerű szexuális élménynek. Másrészt az agyban található amigdala felelős a félelem érzéséért, és egyedülállóan reagál a zord zenére. Ennek stimulálása okozhatja az égnek álló szőrt.

 10. Pupillatágulás és "harci készenlét"
  A megfelelő alkalom során a zene képes túlhajtani a testet. Megemelkedik a pulzus, kitágulnak a pupillák, a kisagy pedig átirányítja a vért a lábakba. Ez részét képezi az úgynevezett „harc vagy menekülés” mechanizmusának, mely egy ösztönös válasz, ami felkészít minket a cselekvésre, a harc megkezdésére vagy a futásra. Ha egyiket sem tudjuk megtenni (korlátozzák lehetőségeinket a koncerttermek vagy a popfesztiválok), akkor az érzések intenzitását úgy értelmezi a test, mintha izgalom és öröm okozná őket.
zene, hangulat, Sony

 

 

Szólj hozzá!


Több mint 100 program városszerte: ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

Több mint 100 program városszerte: ma kezdődik a...

2021. szeptember 26. és október 10. között több mint 100 programmal hív a főváros, ahol számtalan helyszínen színesíti a budapesti őszt a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött a Higher Power című dal, tergnap pedig debütált az album – vélhetően – legnagyobb durranásának szánt single-je, a My Universe, amely körülbelül hét óra alatt 80 országban lett...

Another Day - Időutazás az idén 25 éves colorStarral

A colorStar negyedszázados jubileuma kapcsán minden héten felidéz egy évet saját, zenekari történelméből, az időgép pedig 2004-hez ért, az Another Day maxi megjelenéséhez, mely a CD-korszak után most válik először online is elérhetővé. Az időutazás pörög tovább, november 20-án az A38 Hajón lesz a kilövés a zenekar...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek