Egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak

2018/09/27  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Van az a pénz, amit egy rajongó hajlandó kifizetni egy rég áhított koncert jegyéért, és sajnos ezzel egyre többen próbálnak visszaélni. Egy átlagos vásárló nehezen tudja kiszűrni a másodkézből vásárolt jegyek valódiságát, ezért komolyan megfontolandó, érdemes-e soha meg nem térülő kockázatot vállalni.

Fotó: wa.de

Még mindig rengeteg ember próbál jegyhez jutni olyan hírhedten megbízhatatlan oldalakon, amiktől már az események szervezői is nyíltan elhatárolódnak. Az utóbbi időben egyre több hivatalos eseménynél jelenik meg ilyen, vagy ehhez hasonló mondat:

"A koncert szervezői nem vállalnak felelősséget a viagogo.com, és az onlineticketshop.hu weboldalakon vásárolt jegyekért!"

A figyelmeztetés oka nyilvánvaló, ennek ellenére a visszaélések száma folyamatosan nő. Ennek hátterében gyakran figyelmetlenség áll, azonban az esetek jelentős hányadában a világháló biztonságos használatának teljes hiánya a bűnös. Rákeresünk az adott eseményre, és azonnal lecsapunk az első feldobott találatra anélkül, hogy utánanéznénk a hivatalos jegyértékesítő partnereknek. Az átverős oldalak pedig pontosan ezt a kiskaput használják arra, hogy jócskán megkopasszák a gyanútlan vásárlót.

Amellett, hogy az ilyen helyen beszerezhető jegyeket sokszoros áron kínálják eladásra, a mindenki által kedvelt "apróbetűs rész" is jelentős kezelési, vagy egyéb költségeket ad hozzá az alapösszeghez. A végszámla pedig sokkoló, amivel a legtöbben csak akkor szembesülnek, amikor a havi bankszámlakivonatot próbálják értelmezni. Persze van, aki úgy gondolja, hogy az áhított eseményre való bejutás a lényeg, így csendben elfogadja sorsát. A legnagyobb gond ott kezdődik, amikor a súlyos összegért cserébe semmit nem kap a vásárló, max. egy elutasító mondatot a helyszínen a biztonságiaktól a jegye láttán. Ugyanis vagy szimplán hamis, vagy duplán/triplán/istentudjahányszor eladott darabra tett szert, így a legkorábban érkező nyert.

A ViaGogo névvel valószínűleg már mindenki találkozott, aki valaha is jegyet keresett a neten, hisz a cég által  – a Google-nak fizetett szép nagy összegért cserébe –, minden alkalommal első helyen jelenik meg a találati listákon. Az oldal ellen itthon már több mint 50 esetben indult nyomozás bűncselekmény gyanúja miatt, de nagy reményeket nem érdemes fűzni ahhoz, hogy valaha is visszakapják az áldozatok a pénzüket. A legtöbb esetben ugyanis – az érvényes törvények szerint – nem történt bűncselekmény, vagy egyszerűen nem bizonyítható. A jóhiszeműség pedig, ugye, sajáthibás...

A visszaélésekkel egyébként nem csak itthon küzdenek a hatóságok, gyakorlatilag a világ minden országában komoly gondot jelent az ilyen jellegű weboldalak felszámolása, ami szintén lehetetlen kategória. De ha mégis, akkor pár napon belül osztódással szaporodva jelennek meg az újabb változatok.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre több koncertszervező és lebonyolító helyszín köt megállapodást a szabályosan működő, magánszemélyek által eladásra kínált jegyekkel foglalkozó weboldalakkal, hogy biztonságosan cseréljenek gazdát a nem kívánatos darabok. A rendszer egyre jobban fejlődik, ma már az ilyen oldalon vásárolt belépő teljesen új kódot kap, az eredeti pedig tiltásra kerül, ami tuti módszer arra az esetre, ha valaki ugyanazzal a jeggyel próbálna bejutni az adott eseményre.

Bár a szakma is próbálkozik különböző megoldásokkal, azért el kell ismerni, leginkább rajtunk, vásárlókon múlik, meddig gazdagodnak a csalók... Amíg nem vagyunk képesek tudatosan és magabiztosan használni a világhálót, amíg nem szánunk rá kellő időt és energiát az információszerzésre, amíg semmibe vesszük a hivatalos figyelmeztetéseket, addig lesz dolga a rendőrségnek. Sajnos...

ViaGogo, onlineticketshop.hu, jegy, koncert, csalás, botrány, nyomozás, rendőrség

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek