Év koncertje - szavazás

Párizs: Utcára teszik a punkokat!

2012. október 29.  ·   Általános   ·  mmi

Úgy tűnik, a bohémságáról és művészetpártolásáról híres városban sem fenékig tejfel az underground művészek élete, főleg, ha engedély nélküli lakás-, pontosabban tükörgyár-foglalók. Tőlünk nyugatabbra sem ment fel a törvények és az ingatlannyilvántartás követelményei alól az a tény, hogy koncerteket, bemutatókat, kiállításokat tart évek óta, és nemcsak a francia fővárosban,de világszerte fogalommá vált a La Miroiteri.

Párizs: Utcára teszik a punkokat!

A párizsi rock- és punkzene (egyik) fellegvárának számító művésztanya, a La Miroiteri a francia főváros XX. kerületében, a Ménilmontant utcában található. Anno egy tükörgyárnak adott helyet, majd felfedezték maguknak a hajléktalan művészek. 1999 óta a szélesebb közönség előtt is megnyitott teremben rendszeresen szerveztek koncerteket és más eseményeket. Mi több: tánctanfolyamokat tartanak a környéken lakóknak, kiállításokat rendeznek, vasárnaponként pedig a dzsessz szerelmesei randevúzhatnak a graffitikkel kidekorált falak között.

Az ingatlanbiznisz azonban  - mint a vég - utolérte a művésztanyát. 10 évvel az "alapítás" után egy vállalkozó megvásárolta az épület tulajdonjogát, de birtokba azóta sem sikerült vennie - ő viszont nem koncertekre járt, hanem bíróságra, s kitartásának - és valljuk be: az érvényben lévő ingatlanjognak - köszönhetően a bíróság most elutasította a művészek kérését, és megerősítette a tulajdonlás tényét. Nyilván a La Miroiteri képviselői is azzal próbálkoztak, mint amire nálunk is akadt már példa: azt indítványozták, és ezt több mint 8000 aláírással is megerősítették, hogy hagyják meg a nemzetközi hírnévre szert tett és hétről hétre kulturális értéket teremtő "Intézménynek" a helyet.

Öröm az ürömben, hogy most, miután mégis elutasító pecsét került a történet végére, tárgyalások folynak a csoport képviselői és a párizsi polgármesteri hivatal között, és úgy tűnik,  készek megvizsgálni a tervüket, és tanulmányozzák egy ideiglenes befogadóhely lehetőségét arra az időszakra, amíg a művészek szándéka szerinti tartósabb megoldás megszületik.

Mi innen drukkolunk, hiszen Budapesttől sem idegenek ezek a squart (sqat+art)-szerű koncert- és bulitanyák, ráadásul a Tükörgyárban már felléptek magyarok is (pl. Baracka), sőt, a közeljövőben hazánkba érkező Billy Talentnek is volt már ott bulija.

(Forrás: MTI)


Képtár

  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7458
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7460
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7461
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7462
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7463
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7464
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7465
 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek