Párizs: Utcára teszik a punkokat!

2012. október 29.  ·   Általános   ·  mmi

Úgy tűnik, a bohémságáról és művészetpártolásáról híres városban sem fenékig tejfel az underground művészek élete, főleg, ha engedély nélküli lakás-, pontosabban tükörgyár-foglalók. Tőlünk nyugatabbra sem ment fel a törvények és az ingatlannyilvántartás követelményei alól az a tény, hogy koncerteket, bemutatókat, kiállításokat tart évek óta, és nemcsak a francia fővárosban,de világszerte fogalommá vált a La Miroiteri.

Párizs: Utcára teszik a punkokat!

A párizsi rock- és punkzene (egyik) fellegvárának számító művésztanya, a La Miroiteri a francia főváros XX. kerületében, a Ménilmontant utcában található. Anno egy tükörgyárnak adott helyet, majd felfedezték maguknak a hajléktalan művészek. 1999 óta a szélesebb közönség előtt is megnyitott teremben rendszeresen szerveztek koncerteket és más eseményeket. Mi több: tánctanfolyamokat tartanak a környéken lakóknak, kiállításokat rendeznek, vasárnaponként pedig a dzsessz szerelmesei randevúzhatnak a graffitikkel kidekorált falak között.

Az ingatlanbiznisz azonban  - mint a vég - utolérte a művésztanyát. 10 évvel az "alapítás" után egy vállalkozó megvásárolta az épület tulajdonjogát, de birtokba azóta sem sikerült vennie - ő viszont nem koncertekre járt, hanem bíróságra, s kitartásának - és valljuk be: az érvényben lévő ingatlanjognak - köszönhetően a bíróság most elutasította a művészek kérését, és megerősítette a tulajdonlás tényét. Nyilván a La Miroiteri képviselői is azzal próbálkoztak, mint amire nálunk is akadt már példa: azt indítványozták, és ezt több mint 8000 aláírással is megerősítették, hogy hagyják meg a nemzetközi hírnévre szert tett és hétről hétre kulturális értéket teremtő "Intézménynek" a helyet.

Öröm az ürömben, hogy most, miután mégis elutasító pecsét került a történet végére, tárgyalások folynak a csoport képviselői és a párizsi polgármesteri hivatal között, és úgy tűnik,  készek megvizsgálni a tervüket, és tanulmányozzák egy ideiglenes befogadóhely lehetőségét arra az időszakra, amíg a művészek szándéka szerinti tartósabb megoldás megszületik.

Mi innen drukkolunk, hiszen Budapesttől sem idegenek ezek a squart (sqat+art)-szerű koncert- és bulitanyák, ráadásul a Tükörgyárban már felléptek magyarok is (pl. Baracka), sőt, a közeljövőben hazánkba érkező Billy Talentnek is volt már ott bulija.

(Forrás: MTI)


Képtár

  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7458
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7460
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7461
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7462
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7463
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7464
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7465
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek