Párizs: Utcára teszik a punkokat!

2012. október 29.  ·   Általános   ·  mmi

Úgy tűnik, a bohémságáról és művészetpártolásáról híres városban sem fenékig tejfel az underground művészek élete, főleg, ha engedély nélküli lakás-, pontosabban tükörgyár-foglalók. Tőlünk nyugatabbra sem ment fel a törvények és az ingatlannyilvántartás követelményei alól az a tény, hogy koncerteket, bemutatókat, kiállításokat tart évek óta, és nemcsak a francia fővárosban,de világszerte fogalommá vált a La Miroiteri.

Párizs: Utcára teszik a punkokat!

A párizsi rock- és punkzene (egyik) fellegvárának számító művésztanya, a La Miroiteri a francia főváros XX. kerületében, a Ménilmontant utcában található. Anno egy tükörgyárnak adott helyet, majd felfedezték maguknak a hajléktalan művészek. 1999 óta a szélesebb közönség előtt is megnyitott teremben rendszeresen szerveztek koncerteket és más eseményeket. Mi több: tánctanfolyamokat tartanak a környéken lakóknak, kiállításokat rendeznek, vasárnaponként pedig a dzsessz szerelmesei randevúzhatnak a graffitikkel kidekorált falak között.

Az ingatlanbiznisz azonban  - mint a vég - utolérte a művésztanyát. 10 évvel az "alapítás" után egy vállalkozó megvásárolta az épület tulajdonjogát, de birtokba azóta sem sikerült vennie - ő viszont nem koncertekre járt, hanem bíróságra, s kitartásának - és valljuk be: az érvényben lévő ingatlanjognak - köszönhetően a bíróság most elutasította a művészek kérését, és megerősítette a tulajdonlás tényét. Nyilván a La Miroiteri képviselői is azzal próbálkoztak, mint amire nálunk is akadt már példa: azt indítványozták, és ezt több mint 8000 aláírással is megerősítették, hogy hagyják meg a nemzetközi hírnévre szert tett és hétről hétre kulturális értéket teremtő "Intézménynek" a helyet.

Öröm az ürömben, hogy most, miután mégis elutasító pecsét került a történet végére, tárgyalások folynak a csoport képviselői és a párizsi polgármesteri hivatal között, és úgy tűnik,  készek megvizsgálni a tervüket, és tanulmányozzák egy ideiglenes befogadóhely lehetőségét arra az időszakra, amíg a művészek szándéka szerinti tartósabb megoldás megszületik.

Mi innen drukkolunk, hiszen Budapesttől sem idegenek ezek a squart (sqat+art)-szerű koncert- és bulitanyák, ráadásul a Tükörgyárban már felléptek magyarok is (pl. Baracka), sőt, a közeljövőben hazánkba érkező Billy Talentnek is volt már ott bulija.

(Forrás: MTI)


Képtár

  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7458
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7460
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7461
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7462
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7463
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7464
  • Párizs: Utcára teszik a punkokat! kép 7465
 

 

Szólj hozzá!


Orvosok fejtették meg Michael Jackson táncmozdulatának titkát

Orvosok fejtették meg Michael Jackson...

Orvosok találtak magyarázatot arra a fizikai képtelenségnek tűnő táncmozdulatra, amellyel Michael Jackson kápráztatta el a közönséget a Smooth...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Teát ittunk Afrikában Elizabettel – sikerült kikúrálnunk magunkat

Valahogy úgy alakult a dolog, hogy sosem voltam még KFT-koncerten, és be kell látnom, hogy ez nagy hiba volt. Többet nem fordul elő, megígérem.

Monumentális, mégis imádni való one-man-show: Trónok harca élő koncert

Az érzések skálájának teljes spektrumát élhette át valamennyi Trónok harca rajongó, aki részt vett a Papp László Arénában május 18-án tartott monumentális koncerten. Megkockáztatom: nemcsak a rajongóknak okozhatott felejthetetlen élményt az előadás, hanem azoknak is, akik esetleg nem is ismerik a történetet.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek