A legendás gitárosokból álló G3 trió hazánkba érkezik!

2012/06/11  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Nincs olyan rockzene rajongó, akinek ne párásodna be a tekintete, mikor meghallja Joe Satriani, Steve Vai vagy Steve Morse nevét. Ők azok, akik olyan mértékben járultak hozzá ezen műfaj felemelkedéséhez, mint még soha senki más előttük.Éppen ezért ígérkezik különlegesnek az augusztus 1-i Arénabeli fellépésük, ahol a három gitármágus egyszerre lesz színpadon.

A legendás gitárosokból álló G3 trió hazánkba érkezik!

Joe Satriani 2010 novemberében már járt nálunk, és a teljesen megtelt Sportarénában szinte vallásos tisztelet övezte. Nem véletlen, ő az egyik legnagyobb élő gitárlegenda a világon. Még nincs 51 éves, szemtelenül fiatalnak néz ki, de őrületesen gitározik. Mint sokan mások, ő is úgy kezdte, hogy fiatalkorában elhatározta, zenész lesz, és ebben az elhatározásában az jelentette a fordulópontot, mikor 14 évesen meghallotta, hogy meghalt Jimi Hendrix. Éppen futballozott, de azonnal kijelentette, hogy otthagyja az edzést, és zenélni fog. Így is lett, a rengeteg gyakorlást és a saját arculat keresését követően 18 évesen már egyszerre jár profi tanárokhoz tanulni, és neki is vannak tanítványai. 22 évesen másik városba költözik, hogy zenei karrierjét beindítsa, és a siker, ha lassan érkezik is, de nem marad el. Természetesen, itt is vannak tanítványai, leghíresebb köztük Kirk Hammett, a Metallica gitárosa. 1986-ban megjelenő első lemeze még nem, de az egy évvel későbbi Surfing with The Alien már meghozza számára az ismertséget. Mind a kritikusok, mind a vásárlók dicsérik, és a slágerlistákon is előkelő helyezést ér el. Kisebb kitérőként Mick Jaggerrel koncertezik, annak szólóalbumát népszerűsítve.1992-ben jelenik meg a The Extremist, melyet azóta már a rockzene klasszikusai között tartanak számon.1993-ban a Deep Purple felkéri őt, csatlakozzon hozzájuk a japán turné alatt, és olyan sikeres, hogy megkérik, maradjon, de lemezkiadójával való szerződése miatt sajnos nem teheti ezt meg. Érdekesség, hogy erősen kötődik a sci-fi témákhoz, és több albumának, illetve dalának címét is ezekről adta. Ilyenek a Silver Surfer, melyet nálunk Fantasztikus négyes és az Ezüst utazó néven forgalmaztak, Kurt Vonnegut írásai, illetve a Star Trek is.


 

Steve Vai neve sem ismeretlen a szélesebb közönség előtt, pályája akkor ívelt felfelé, amikor Frank Zappa oldalán játszott. Ezután már nem volt megállás, egyre feljebb és feljebb tört. Olyan, mára már kultikussá vált együttesekben szerepelt, mint például a Whitesnake, a Motörhead és Alice Cooper bandája. Megalapította saját kiadóját is, a Favored Nations-t, melyben az ifjabb gitárosok mentoraként lehetőséget biztosít a szélesebb körű bemutatkozásra. Dicséretes kezdeményezés, és még az is sokat számít, hogy felesége is zenész, a Vixen együttesben játszott basszusgitárosként, amíg az élet tovább nem sodorta. 1990-ben megjelent Passion and Warfare albuma új távlatokat nyitott a rockgitározás történetében, valamint utat mutatott a 90-es évek gitárosainak. Stílusát nehéz meghatározni, mert különféle egymástól távolt eső hangzásokat egyesít, de ezt olyan boszorkányos erővel teszi, hogy a hallgatóságnak fel sem tűnik a műfaji keveredés. Elsőre biztosan nem, másodikra már tisztul a kép, de 10-15 hallgatás után áll csak össze a teljes kép arról, hogy milyen zseniális technikával dolgozik.




A G3 harmadik legendás tagja Steve Morse, aki szintén ikonikus hősnek számít a rockzenében, elég róla annyit megemlíteni, hogy 1994 óta a Deep Purple gitárosa. Ez az a zenekar, amely olyan forradalmat robbantott ki a rockzenében, melynek hatása a mai napig tart, és ebben Steve Morse egyénisége is szerepet játszott. Nincs még egy másik olyan zenész a világon, aki képes lett volna arra, hogy egymás után 5 évben elnyerje az Év Gitárosa címet, a híres Guitar Player magazin szavazásán. Sokoldalúságára jellemző, hogy egy helyen nem tud megmaradni, egyetlen dolgot képtelen csinálni, szó szerint halmozza a zenekarokat. Saját bandával is rendelkezik, melynek mi más lehetne a neve, mint Steve Morse Band, de ezen kívül fellép még a Living Loud-ban és az Angelfire-ben, melyet egy nagyon híres amerikai énekesnővel, Sarah Spencer-el kettesben alapított. Stílusa és játéka rendkívül összetett, de ugyanakkor könnyen befogadható is, ami az élő koncerteken különleges élményt jelent. Improvizációi, pengetéstechnikája miatt nemcsak a rock, hanem a funk műfajának szerelmesei is felsőfokon emlékeznek meg róla. Őt hallgatni olyan, mint egy elvarázsolt világba lépni, melyben nincsenek elválasztva a különféle zenei hangzások, olyan gyorsan képes váltani, hogy alig lehet követni. Jó példa erre az alant hallható videó, melynek meghallgatását mindenkinek melegen ajánlom.




Jegyek már csak korlátozott számban kaphatók erre a különleges zenei csemegére, ami már előre is bizton pályázik az év koncertjének címére.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek