La Bamba a Petőfi Csarnokban

2010. május 06.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A Los Lobos karrierje több mint 35 évvel ezelőtt indult, és azóta is töretlen. Legtöbben a rock and roll klasszikus, a "La Bamba" feldolgozásáról ismerik őket (Los Lobos - La Bamba), amellyel a poplisták élére tornázták fel magukat 1987-ben, de a R. Rodriguez féle Desparado filmzenéje miatt is sokan kedvelik az együttest.

La Bamba a Petőfi Csarnokban
A banda 1973-ban állt össze, négy zenészből. Louie Perez a középiskolában találkozott össze a basszgitáros-énekes Conrad Lozano-val és a gitáros-harmonikás-énekes David Hidalgo-val. Ez utóbbi és a gitáros-énekes Cesar Rosas barátsága pedig még az általános iskolás évekre megy vissza. "Cesaréknál volt néhány akusztikus gitár. Otthon laktunk, és naponta háromszor nagyokat ettünk. Nem volt túl bonyolult az élet akkoriban" - mondja a dobos-gitáros Perez.

Mexikói dalokat kezdtek el tanulni, hogy szüleiknek örömet szerezzenek. "Teljesen le voltunk nyűgözve az emberek reakciójától. A fiatalabbak először nem nagyon tudtak hová tenni minket. Olyan zenét játszottunk, amire eddig rá sem bagóztak. A késő '60-as és a kora '70-es években egy chicano és egy mexikói-amerikai mozgalom hódított" - magyarázza Perez. "Ez végül egy kulturális reneszánszba csapott át, ami azt is jelentette, hogy nagyobb hangsúly került a kultúra megismerésére." A Los Lobos a mexikói zene szinte teljes spektrumát felhasználta a repertoár kialakítására. Kitalálták, hogy a mariachi és rock'n'roll egyvelegét fogják játszani. És bejött.

 

Az első nagy kiadónál megjelent, How Will the Wolf Survive? című albummal a zenekar szinte azon nyomban felhívta magára a figyelmet. "Ekkor egy érdekes válaszút elé kerültünk" emlékszik vissza Perez. "Felmerült a kérdés, hogy mit akarunk magunkkal kezdeni. Egy klassz kis bulizenekar akarunk lenni, vagy valami más, ami ennél sokkal tartósabb?..."

 

Az együttes történetének csúcspontját az eredetileg Ritchie Valens féle La Bamba feldolgozása hozta meg, ami még a listák csúcsára is került. A La Bamba folytatási kényszerének ellenállva a Los Lobos sikeresen eltávolodott a szériagyártás veszélyes vizeitől és a következő, a mexikói zene különféle regionális stílusait bemutató La Pistola Y La Corazon címet viselő albummal állt a nagyközönség elé (ezzel mellesleg ismét begyűjtöttek egy Grammy díjat is).

 

A Neighborhood című album visszakanyarodást jelentett a rock'n'roll műfajához, míg az 1992-es Kiko új korszakot nyitott a zenekar életében.

 

Ezt követően a tagok különböző side projectekbe fogtak, megjelentek szólólemezek és olyan remek kísérleti formációk, mint a Latin Playboys, a Los Super Seven és a Hounddog. Legutóbbi lemezükön a leg nagyobb Disney slágereknek adtak csak rájuk jellemző speciális keretet.

 

Számos filmzene is fűződik a nevükhöz, a már fentebb említett La bambán kívül Antonio Banderas-szal közös munkájukat mindenki ismeri, de szintén sikeres volt a Mambo Kings című munka is.

 

A rock sztárok közül is rengetegen dolgoznak előszeretettel velük. Ilyen például Tom Waits, Bob Dylan, a Grate ful Dead, a Clash, a U2, Neil Young, John Lee Hooker, San tana, Bobby Wom ack és a sort még hosszan lehetne foly tatni. Nem hiába emlegetik őket East LA legjobb csapataként! Eddig három Grammy díjat gyűjtöt tek be - ők voltak ez első chicano (mexikói-amerikai) banda, aki Grammyt kapott - és az egyéb elismerésekből is van egy pár és a Fehér Házba is szinte már hazajárnak.

 

A sokoldalú zenészcsapat otthonosan mozog a rock and roll, a mariachi, a blues vagy az altrock keretein belül, akárcsak a soul, vagy az R&B berkeiben.

 

Los Angeles legendás együttese turnézik. Bejárja az Egyesült Államokat és Európát, és ami nekünk a legfontosabb, május 14-én, Budapesten a Petőfi Csarnok­ban ad koncertet. Jegyár: 8900 Ft.

 

A zenekar tagjai: David Hidalgo (ének, tangóhar monika, hegedű, gitár - gyakor­latilag bár milyen hangszer, amin húr van), Cesar Rosas (ének, gitár, mandolin), Louie Perez (ének, gitár, ütőshangszerek, dob), Conrad Lozano (basszus gitár, ének), Steve Berlin: szaxofon, harmonika, fuvola, melodica, billentyűs).

 

Forrás: zene.hu


 

 

Szólj hozzá!


Sting bejelentette: pályafutása legnagyobb slágereivel visszatér Budapestre júniusban!

Sting bejelentette: pályafutása legnagyobb...

Sting menedzsmentje ma bejelentette hogy Sting: My Songs elnevezésű turnéjak eretében Budapesten is koncertet ad.. A néhány különleges...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

231 brit kocsmában betiltották a Last Christmast

A szám a Fuller's nevű kocsmalánc brit egységeit takarja, a dalcím a Wham! egyik jól (unásig?) ismert slágerét, a tiltás pedig nem örökre, csak december 25-ig szól.

Péterfy Boriék az A38-on zárják az évet

A Péterfy Bori & Love Band szokásos, A38-as évzáró-estindító szilveszteri koncertje – friss filmzene-dalokkal, klasszikus balladákkal és nagy közös before-partyval – Magyarország egyetlen kacatpoprock zenekarának idei egyetlen bulija az A38 Hajón.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek