67 év után bezár a legendás Tropicana, ahol Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. is fellépett

2024/04/05  ·   Bulvár   ·  koncert.hu, MTI

Bezárta kapuit kedden Las Vegas egyik legrégebbi, kaszinóval egybeépült hotelje. 1957-es megnyitásakor a Tropicana volt a legdrágább szálloda, amelyet Las Vegasban építettek. Helyére Las Vegas új baseball-stadionját húzzák majd fel.

67 év után bezár a legendás Tropicana, ahol Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. is fellépett

A Tropicanát 1957. április 4-én adták át 300 szobával. Az Y-alaprajzú épületegyüttest kétszer bővítették, először 1979-ben a Tiffany-toronnyal, amelyben 600 szoba volt, majd 1986-ban a Paradise-toronnyal és újabb 800 szobával. Az ikonikus kaszinó jól ismert látványossága volt a több mint 4000 négyzetméteres kaszinótér egy részén látható 400 négyzetméteres színezett üvegmennyezet. A létesítményhez koncertterem, több étterem, kiállítótér, valamint bevásárlóközpont is kapcsolódott.  

A kaszinó koncertterme olyan A-listás sztárokat látott vendégül, mint Elizabeth Taylor, Debbie Reynolds és a Rat Pack* olyan tagjai, mint Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. Sőt, Davis 8%-os tulajdonrészt is vásárolt a kaszinóban, és ezzel ő lett az első fekete ember, akinek részesedése volt egy nagy Las Vegas Strip-i szállodában.

Minden idők egyik leghíresebb színésznője, Elizabeth Taylor azéret is volt a Tropicana Las Vegas gyakori vendége, mert vőlegénye, az énekes Eddie Fisher 1957-ben 1 millió dolláros szerződést kötött a Tropicanával, hogy 5 éven keresztül évente legalább 4 héten át fellépjen.

1959 karácsony estéjén a Tropicana bemutatta a Folies Bergere-t, a Párizsból importált topless revüt. A közel 50 éves futása alatt a Folies Bergere díszes jelmezeket és díszleteket, eredeti zenét – amelyet egy időben élő zenekar játszott –, táncosokat, bűvészmutatványokat, akrobatákat és komédiákat vonultatott fel.

A kabaré szerepelt Elvis Presley 1964-es "Viva Las Vegas" című filmjében.

 

A Tropicanában forgatták a Keresztapa egy részét, és az 1971-es Diamonds Are Forever című filmben James Bond is itt szállt meg.

"Úgy hallottam, hogy a Hotel Tropicana elég kényelmes" – mondja a filmben.

Ehhez kétségsem férhet, a Tropicanának azonban mégis leáldozott, amit sokan sokféleképpen magyaráznak (tulajdonosváltások, gazdasági helyzet, korszakváltás), de ahogy Michael Green történelemprofesszor megjegyezte: "az 1950-es években épült szállodákat nem a 2020-as évekre tervezték..."

A pusztulás évtizedei már tönkretették, ami a világhírű Tropicanából megmaradt, lebontását az előzetes tervek szerint 2024 októberében kezdik meg, hogy a "Strip Tiffanyja" területét átadják a sportrajongóknak.

 

 

* A Rat Pack (Patkányfalka) egy előadóművész csoport volt az 1950-es, 60-as években az amerikai szórakoztatóiparban, ami eredetileg Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall körül szerveződött. Benne volt a többiek mellett Nat King Cole, Errol Flynn, Mickey Rooney, Cary Grant, Judy Garland is. Bogart halála után alakult ki a végleges sztárcsapat: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop. (wiki)

 

Bob Dylan hotelszobájának ajtaja többet ért, mint Madonnáé

 

Megszállnál egy gitárhotelben?

 

A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

 

Las vega, Tropicana, Frank Sinatra és Sammy Davis jr.

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek