Menopauza 1170x180

10 újdonság az idei Művészetek Völgyében

2024/05/11  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Már több infót is közöltünk a fesztiválról, a leginkább a zenei programmal foglalkozó cikkeinket mostani írásunk alatt találod meg – így teljes a hír. Összeszedtünk viszont pár olyan dolgot, ami tavaly például nem, vagy másképp volt.

Fotó: Romani Design

 

  • A Közlekedési Múzeum x LŐTÉR elnevezésű helyszín napközben is változatos programokkal várja a fesztiválozókat a pólófestéstől a linómetszésig, de a látogatók megnézhetik a helyszínen a Múzeum legendás járműveit és múzeumtörténeti érdekességeit is. Innen indul majd a Közlekedési Múzeum retro Ikarusa, a Zenélő Busz is, amely tavalyi debütálása után sokak örömére ismét minden délután körbe robog a fesztiválon, miközben olyan előadók játszanak limitált közönségének, mint például Bérczesi Robi, Hobo, a Margaret Island vagy éppen Wunderlich József.

  • Először érkezik saját udvarral Vigántpetendre a Romani Design, a világ első roma divatstúdiója, ahol a fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a Romani kultúrmissziójából, a kortárs roma viseleti kultúra, az iparművészet és a képzőművészet nyelvén keresztül. Az udvar kiállításokkal, beszélgetéssekkel, pop-up store-ral és tematikus művészeti napokkal készül, lesz például lagzi, jósda és divatbemutató, valamint Varga Helena-koncertek is, ahogy ételkóstoló, mesefilmvetítés és fenntartható kézműves ékszerkészítő workshopok is várják a Völgylakókat.
  • Új helyszínként debütál a SzimBio Udvar a Pro Progressione szervezésében, amely a művészet és a természet kapcsolódására fókuszál. Az udvarban pozitív fenntarthatósági példákat ismerhetnek meg a Völgylakók, valamint a természettel való találkozás spirituális útjaival ismerkedhetnek, például erdősétákon, őskori operán, meditációs gyakorlatokon keresztül.

  • A MűvészVölgy Kúria emelete kortárs képzőművészeti beszélgetéseknek ad majd otthont. Ebben az évben több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Budapest Főváros Levéltára, a Néprajzi Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, az Adaptér, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Posta Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) is interaktív kiállításokkal és programokkal ad betekintést kínálatába.

  • A Harcsa Veronika Udvar Taliándörögdre költözik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, és kreatív foglalkozásaikkal közösen otthonra találva várja a látogatókat, olyan előadókkal, mint az osztrák Anna Anderluh, a Gyémánt Bálint Trió, a makrohang, a Musspell, a Mayberian Sanskülötts, Lenkke_, Palágyi Ildikó és a Lengyelországból érkező Piotr Budniak Essential Group.

  • Az Egyetemi Udvarhoz idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem is csatlakozott, ahol a 10 nap változatos programjait az intézmények hallgatói és tanárai közösen hozzák létre, bemutatva az ország fiatal művészeit.

  • A Póka Egon Művészeti Akadémia is a Művészetek Völgyébe költözve ad teret fiatal tehetségeknek és legendás művészeknek a PEMA Udvarban. A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Miskolci Egyetem közösen indított kortárs könnyűzenészképzésébe betekintést nyerhetnek a völgylátogatók: dalszerzés, retorika, zenekari gyakorlat és sok más izgalmas témát dolgoznak fel. A könnyűzene-történeti utazás során a legismertebb magyar szerzők dalait és történeteit hallgatva megelevenedik majd a beatkorszak, amelyhez a PKÜ alkotóművészeti szakterülete adja a kézzel fogható élményt, hogy minden érzéket megmozgatva alkossanak újra a résztvevők – farmertől a hajfonatokig mindent, ami ezt a korszakot szimbolizálja.
  • Az Analóg Udvarban ezúttal is különféle technikák kipróbálásával lehet megismerkedni a fotográfia analóg ágazataival, legyen az eszköz éppen a nedves kollódiumos eljárás vagy egy sörösdoboz. Aki még inkább elmélyülne a fotográfiában, az most helyből meg is ismerheti a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakját, amely előadásokkal és beszélgetésekkel kapcsolódik be az udvar programjába.

  • A kapolcsi Főtéren a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy fesztiválhoz illő témával, az Ez sör! című pop-up sörkiállítással készül, ahol a sörről és a sörkészítés eszközeiről lehet tanulni, míg a Posta Múzeum kiállításán a látogatók megismerhetik a Magyar Királyi Posta történetét félórás tárlatvezetések, valamint játékok során.

  • A Csigabusz a Művészetek Völgye ingyenes buszjárata, amellyel a három település között utazhatnak a fesztiválozók. Annak érdekében, hogy a legforgalmasabb napokon is zavartalanul haladhasson, idén új útvonalon közlekednek majd a buszok, így ezentúl külön Csigabusszal lehet majd eljutni Taliándörögdre és Vigántpetendre. Emellett, hogy a távolabbi falvakban szállást találó fesztiválozók is egyszerűen eljuthassanak a Völgybe, továbbra is napi hat járat közlekedik majd Tapolca és Kapolcs között. Újdonságként, idén külön buszjáratok indulnak Budapestről, így kényelmesen el lehet jutni a fesztiválra akár egy napra is. A szervezők emellett idén is arra bátorítanak mindenkit, hogy a könnyebb haladás érdekében az autóval érkezők parkoljanak a vigántpetendi ingyenes parkolóban és váltsanak Csigabuszra.

 

S amiért még érdemes lecsigabuszozni a Völgybe:

 

Művészetek Völgye

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek