Mamma Mia!

Szörp Fesztivál – hol máshol, mint Szobon

2022/06/16  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Pazar panoráma, szobi ízek és finom dallamok – augusztusban a Dunakanyar egyik legszebb részén jön a Szörp Fesztivál koncertekkel és gasztronómiai élményekkel.

 Szörp Fesztivál – hol máshol, mint Szobon

Tavaly új eseménysorozat vette kezdetét Szobon, a Dunakanyar egyik legszebb partszakaszán. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén elhelyezkedő település méltán híres a finomabbnál finomabb gyümölcsök és belőlük készülő szörpök kínálatáról, amit most szélesebb körben is szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.

Az augusztus 5–7. közötti hétvégén a Szobi rév melletti sétány szakaszán járva a kézműves vásár és design piac portékái mellett két helyszín felhozatala közül is válogathatunk. A Duna Tribün átvitt értelemben és szó szerint is a finomabb programoknak ad otthont. Pénteken itt hirdetik ki az előzetes jelentkezők közül kiválasztott legkiválóbb termékek díjait. Az Agrotrend által szervezett verseny eredményhirdetésén megtudhatjuk, melyik nevező lett 2022-ben Magyarország szörpje, de Magyarország gyümölcslevét és a Dunakanyar szörpjét is díjazzák.

Ezt követően láthatjuk a Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadását. A színészek a bemutatott ízekhez kapcsolnak egy történetet, ami kiegészíti és teljessé teszi a vendégek élményét. Cserna-Szabó András és Darida Benedek közösen mutatja be a Rézi a páczban című könyvet, miközben egy konkrét ételt is prezentálnak együtt a közönségnek. A kötet főszereplői: írók és ételek. A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Szintén a Duna Tribün helyszínén láthatjuk Kárai Dávidot, aki közel tíz éve foglalkozik gasztronómiával a recept fejlesztéstől a tartalom gyártásig. Kezdetben újságíróként, majd egy piacvezető gasztromagazin főszerkesztőjeként ismerhettük, mára pedig egy saját blog és három szakácskönyv büszke szerzőjeként éli meg a főzés iránti szenvedélyét, kreativitását. Szobi alapanyagokból kiindulva szombaton alkot majd maradandót a konyhában, méghozzá nem egyedül: vele tart majd Eisler Zsolt is, akit a Konyhafőnök című műsor mellett ma már leginkább a Street Kitchen kapcsán ismer a nagyközönség. Őt szombaton még egy főzés erejéig láthatjuk: Mautner Zsófia szakács, gasztroblogger, televíziós műsorvezető beszélgetőtársaként segít be a konyhában. A Gourmet Fesztivál háziasszonya, műsorvezetője, az Alföd szíve gasztro-nagykövete ez alkalommal egy fő ételt készít, ami a szobi gyümölcsök változatos felhasználási lehetőségét mutatja meg.

Hírös Gasztroszínház

Pauli ZoltánVasárnap a Duna Tribün szabadtéri konyhájában főz Szilvási Mihály is, aki a szomszédos Zebegényből tér át vendégségbe, méghozzá a Natura Hill színeiben. A séf Franciaországból érkezett haza és maga sem számított rá, hogy éppen a Dunakanyarban telepedik majd le. Szenvedélye a főzés, mégpedig száz százalékban a zero waste és a slow food szellemben. Hasonlóképpen egy desszertet készít az egybegyűltek előtt Pauli Zoltán is, a Palkonyha képviseletében. Ezen az alkalmon a Dunakanyar és a Villányi borvidék találkozásának lehetünk szemtanúi. Itt láthatjuk Stahl Judit főzővetélkedőjét is, amiben két vállalkozó kedvű résztvevő Judit receptjei és útmutatása mentén egy-egy édességet alkot meg, szobi szörpök beépítésével.

Nem csupán szemlélői, de aktív résztvevői is lehetünk tehát a Duna Tribün eseményeinek. S ha már interaktivitás: a programok sorában találjuk Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös előadását, a Kártyajátékot. Az előadásban 32 kártyalap szerepel, egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy szó vagy félmondat látható: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Az előadók minden alkalommal legfeljebb 9 kártyalapot játszanak ki, egy kártyára legfeljebb 9 percnyi idő van. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. A lapokat minden esetben a látogatók húzzák, így alakul szabadon a produkció, a közönség összetételével együtt.

Fotó: Fejér Boróka

A fesztivál másik helyszínén, a Rév Színpadon lép fel Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. A párosnak az elmúlt években akusztikus duója vált a legfontosabb közös formációvá. Bár legújabb Shapeshifter című lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó maradt. Péntek este lesz továbbá Barabás Lőrinc Live Act is. A koncert dance ritmusokat, meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze. Lőrinc a színpadon trombitával, billentyűkön laptoppal és loop stationnel egyedül szólaltatja meg szerzeményeit.

A Rév Színpadon mutatkozik be Németh Juci és G. Szabó Hunor kettőse. A különböző formációkból (Budapest Bár, The Qualitons) jól ismert zenészek, akik a magánéletben is egy párt alkotnak, most együtt lépnek színpadra. Műsorukban saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből válogatnak, amelyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő. A fesztiválon fellép a Zuboly is. A zenekar egyedi, posztmodern irányzatot képvisel: semmit nem kímélnek, éppúgy keveredik a pop-rock a népzenével, a klasszikus zene a hiphoppal, mint a drum&bass a swinggel. Ágoston Béla és zenekarának tagjai több stílusirányzat nevet is kitaláltak, úgymint: broken etno, agrár hiphop, etnojazz, folk’n’bass. Hangszerelési választásuk is igen különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen hangszereket mutatnak be, ezzel meglepő hangzásvilágot létrehozva. Nem utolsó sorban színpadra lép a Konyha zenekar, akik életünk nagy pillanatait segítenek majd százszor visszajátszani. A Szepesi Mátyás frontember által vezetett három fős Konyha több mint egy évtizede írja különleges dalait, amelyek minden sora személyes, mégis meghagyja a hallgatók számára a helyet saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget.

 Részletes program itt!

 

Szörp Fesztivál, Szob, Dunakanyar, augusztus

 

 

Szólj hozzá!


Balaton Sound lesz jövőre is! Itt vannak az első nevek

Balaton Sound lesz jövőre is! Itt vannak az első nevek

Az első csokorban már most olyan top DJ-k sorakoznak, mint Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell vagy Don Diablo. A Balaton Sound...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Ajándék: Révész Sándor újra felénekelte a Piramis ünnepi klasszikusát

Az új köntösbe csomagolt Ajándékot idén maga a Piramis egykori frontembere hozta el zenésztársával, a Máté Péter-díjas Menyhárt Jánossal.

Celine Dion könnyek között jelentette be koncertjei ismételt elhalasztását

Celine Dion ma videóüzenetben jelentette be, hogy a 2023. február 24. és április 11. közé tervezett „Courage World Tour” koncertjeit egészségügyi okokból elhalasztja.
Új koncertek