Története nem is lehetne 21. századibb: Aurora-doku a filmszemlén

2020/01/13  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A január 27-én kezdődő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) Magyarországon is bemutatják a Once Aurora című filmet.

Története nem is lehetne 21. századibb: Aurora-doku a filmszemlén

A most 23 éves Aurora (Aurora Aksnes) 6 éves korában kezdett zenélni, zeneszöveget 9 éves korától írt. Története nem is lehetne 21. századibb: tehetségét tizenéves korában fedezték fel, amikor Aurora egy iskolai évzárón elénekelt dalát az osztálytársa feltöltötte a videómegosztóra, majd – nagyjából ugyanebben az időben – egy barátja szintén feltöltött egy dalt, amelyet Aurora készített karácsonyi ajándékként a szülei számára.Ezeket a felvételeket sajnos nem leltük meg, álljon itt első tévéfelvétele:

A videókra hamarosan a zeneipar is felfigyelt, 2015-ben már sorban álltak érte a lemezkiadó cégek, és mindössze 19 évesen már meg is jelentette első kislemezét, Running with the Wolves címen, amelyet a szakma és a sajtó is egyaránt elismeréssel fogadott. Később, ugyanebben az évben, a John Lewis üzletlánc karácsonyi reklámához énekelte az Oasis együttes Half the World Away című dalát.

 

A kislemezt 2016-ban első nagylemeze, az All My Demons Greeting Me As a Friend követte, 2018-ban jött ki legutóbbi albuma, amely az Infections Of A Different Kind (Step 1) címet viseli és 8 dalt tartalmaz.

A napokban általunk is emlegetett Jégvarázs 2. is őrzi a hangját:

 

Bátran kijelenthetjük, hogy villámgyors karriert futott be, s ami még nagyobb szó szerintünk: meghódította az underground zenei világot. Története és személyisége elég érdekes ahhoz, hogy egy egyórás dokumentumfilm kövesse végig vívódásait tengerentúli turnéja és az új albumán történő munka alatt. A filmben egymást követik a koncertek katartikus pillanatai és Aurora őszinte vallomásai egzisztenciális szorongásairól, az alkotómunka és a showbiznisz elvárásainak ellentmondásairól, rajongóiról vagy éppen arról, milyen nehezen viseli mások érintéseit, öleléseit.

A hír forrása és a filmszemle támogatója

A filmet először Cinema City Aréna 9-es termében vetítik január 28-án, 20.00 órás kezdettel (72 perc). A további vetítések itt.

 

Aurora Aksnes, dokumentumfilm, filmfesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek