Esélyt adni a finomabb zenei világoknak – a KOBUCI Kert tizennegyedik évada

2022/04/20  ·   Interjú   ·  koncert.hu

Jazz, blues és világzene – a tizennegyedik évadban is a minőségi élő zene közösségteremtő ereje mellett elkötelezett az óbudai KOBUCI Kert. Az új szezonról és a peremműfajok kultúraformáló erejéről beszélgettünk Nagy Krisztiánnal, a Kert menedzsmentjének egyik tagjával.

Fotók: Kobuci Kert

Koncert.hu: A jazz szótól az emberek egy részét kiveri a víz, igazán tömegbázisa egy szabadtéri szezonban nincs. Mi az, ami miatt évről évre mégis megvendégelitek ezt a stílust, mit mutattak az eddigi jazzkoncertek, mivel tudnátok meggyőzni az embereket, hogy legalább egyszer hallgassanak bele?

Nagy Krisztián: Hát, a tavalyi jazzmaratonon öröm volt nézni, ahogy majdnem háromszáz ember hallgatja, figyeli és élvezi ezt a műfajt a Kertben! A jazznak valóban vannak olyan tartományai, amik nem könnyen hozzáférhetőek, de ha valaki esélyt ad nekik, figyelmet szentel rájuk, akkor megérezheti az erejüket. Erről szólnak ezek az esték. A számunkra fontos missziós cél, hogy ha hiszünk egy műfajban, tisztában vagyunk vele, hogy micsoda teljesítmények vannak itthon is mögötte, akkor nem hallgatjuk el a közönség elől, hanem megmutatjuk neki. A figyelmébe ajánlunk olyan zenei világokat is, amik a közös kultúrát ugyanúgy formálják, alakítják, sőt, csak láthatatlanabbul, mint a népszerűbb bandák. És hát egész egyszerűen nagyon szeretjük ezeket a zenéket! Most vasárnap Tóth Viktor, Borbély Mihály és Dresch Mihály formációi játszanak. Ha valakiktől, akkor tőlük lehet kedvet kapni a jazzhez.

A kevésbé hájpolt műfajok közé tartozik a blues is, lesz-e idén a hagyományos feszt?

Köszönet a kérdésért, mert sokan felteszik nekünk. A blues ugyanúgy szívügyünk, mint eddig. A covid kicsit árnyékba tolta, de nem felejtettük el. Hagyományos fesztivál nem lesz, de a rajongók nem maradnak blues nélkül, mert idén egy hosszú koncertsorozattal fogunk a műfaj előtt tisztelegni. Ismét a ritkábban hallható stílusok kerülnek előtérbe, az ismerős hősök interpretálásában, de lesznek meglepetések: az angolszász világból Ian Siegal (05.25.) például ezúttal egy afféle allstars felállással, teljes zenekarral érkezik.

Lesznek-e ebben az évadban rajta kívül külföldi fellépőitek?

A Kert műsorkínálata alapvetően a hazai könnyűzene legfontosabb szereplőire koncentrál, de olykor a nemzetközi porondról is hívunk előadókat. Ha már a blues-sorozatról volt szó, Siegal mellett Big Daddy Wilsont (07 30.) kell megemlítenem. Ő, ha jól tudom, a tengerentúlról, Észak-Karolina egyik dél-keleti parti városából származik, és jelképesen is a Dél szívéből érkezik. A funk, a soul, a gospel és a country gyökereit a bluesban újragondoló mestert ritkán hallhatjuk, de mindig esemény, ha a fővárosba látogat, és színpadra lép nálunk. (Mi már jártunk koncertjén, éppen a Kobuciban, hatalmas élmény! – aszerk.) A májusi underground felhozatalból egy izlandi zenekart érdemes figyelni, akik innen indulnak majd el európai turnéjukra. Az Árstíðir folk, electro és rock elemekből építkezik, és a nagyszerű Platon Karataev invitálására lesz látható és hallható a Kertben (04.28.).


A programot böngészgetve feltűnt egy este, amit – szégyen vagy sem – nem tudunk hova tenni, ez a Tavaszi nagytakarítás: Hét Hat Club vs. hari_drama...

Örülök, hogy kiszúrtad, mert így a harmadik alapműfajunkról, a világzenéről is beszélhetünk. A Hét Hat Club tavaly épp a Világzenei Hét Fesztivál alkalmával mutatkozott be, Boban Markovicék előzenekaraként. És annyira jók voltak, hogy az idén - a Hangfoglaló Programnak köszönhetően – egy önálló esetére is az övék a Kert (05.04.). A Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán fúziójáról fog szólni a koncert, ahová egy vendégzenekar barátjukat is meghívták. Igazi tavaszi nagytakarítás lesz minden téren, mint a koncert címe is mutatja.

Az évkezdés kapcsán essen szó a tavalyi hóról is: milyen évadot zártatok?

Erős szezon volt a tavalyi. A pandémia idején ekkor működhettünk először teljes kapacitással. Fantasztikus volt látni, ahogy a közönség visszatér és megtelik a Kert. Nyilván a zenekarok is különleges odaadással játszottak a hosszú várakozás után. De ez a fajta hangulat és lojalitás azért nem volt előzmény nélküli. Az azt megelőző, 2020-as évben a teljes leállás komoly válságot okozott ebben a szektorban is, és nem volt mindegy, hogy ki hogy reagál a bajban. Azt hiszem, nekünk sikerült jó válaszokat találni, és hiteles kapcsolatban maradtunk a közönséggel, a kollégákkal és a zenekarokkal. Sok más tényező mellett, ennek is köszönhető, hogy csaknem 200 koncertet tarthattunk meg az elmúlt szezonban, köztük sok telt házas estét. Vagyis sikerült túlélnünk a válságot. Nem hiszem, hogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, de az elmúlt két év tapasztalatait nem felejtve tekintünk a jövőbe!

A Kobuci programjai itt. Van közöttük Gólem-nap, a Csík Zenekar koncertje, amelyen Bagossy Norbi lesz a vendég, végre láthatjuk élőben az Ephemere-duót és itt tartja majd 10. szülinapi buliját a Müller Péter Sziámi AndFriends is. És ez csak az eleje...

 

Itt a tavasz, jön a nyár – nyit a Kobuci!

 

Kobuci, világzene, jazz, blues, Ian Siegal, Big Daddy Wilson, Árstíðir, Hét Hat Club

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek