A Lollapalooza társalapítója szerint 2022-ig nem tér vissza az élőzene

2020/07/18  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Marc Geiger – aki a Lollapalooza társalapítója és a William Morris Endeavor Music Division globális vezetője volt év elejéig – Bob Lefsetz (amerikai zenekritikus) podcastjának vendége volt a héten. Amikor Bob megkérdezte tőle, hogy gondolja, mikor tér vissza az élőzene, azt felelte: "Szerény véleményem szerint 2022-ben."

Lollapalooza 2018. (redbull.com)

Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint július 15-én 67 ezer új esetet regisztráltak az országban. Az Egyesült Államokban jelenleg a 3 millió 432 ezret is meghaladja a fertőzöttek száma, és csaknem 137 ezer amerikai halt meg. Némi vigaszt és reménysugarat jelent, hogy az egyik gyógyszergyártó cég bejelentette: utolsó szakaszába ért egy ígéretes vakcina klinikai próbája. (MTI)

Miközben a különböző korlátozások bevezetésével megtartott koncertek visszaszivárognak az életünkbe, a vírus újabb hullámra készül, a kihívások olyan arzenáljával szembesítve az emberiséget, amilyenre még nem volt példa – és nem is fogjuk elfeledni egy darabig. Vita tárgyát képezi, hogy mennyi ideig nem zökken vissza az (élő)zeneipar a megszokott kerékvágásba: a különféle szakértők általában 2021-et jelölték meg, konkrétan 2021 őszét – az epidemiológusok 64%-a szerint is még legalább egy évig nem veszünk részt egy koncerten (USA!). Itt van azonban egy újabb amerikai szakértői előrejelzés, sajnos, ez lényegesen kevésbé optimista.

"Időbe telik, amíg a germafób (vírusoktól rettegő) társadalom lassan leépül, és helyébe a klausztrofóbiás társadalom lép – amikor az emberek ki akarnak szabadulni vacsorázni vagy élni az életüket, fesztiválokra, koncertekre járni. Az ösztöneim azt súgják, ez eltart még egy ideig, és a szuperterjesztő rendezvényekre – koncertek, fesztiválok, sportesemények stb – nem várnak jó idők, amíg a vírus jelen van az életünkben."

Geiger hozzátette, hogy jelenleg az élő zenélésnek több akadálya van: a vírus és a betegség az egyik, a távolság(tartás) és a sűrűség a másik. Harmadikként a biztonságot és a felelősségvállalást sorolta fel, és hozzátette. "A COVID-19 esetén óriási a felelősség".

"A következő hat hónap fájdalmasabb lehet, mint az elmúlt hat hónap, és az azt követő következő hat hónap még ennél is rosszabb lesz" – mutatott rá.

Ha Geigernek igaza van, akkor ez előrejelzi a kivérzést, a csődöt, és ez tragédia a zeneipar szempontjából. "The whole thing is a shit show" – jegyezte meg, amit valahogy úgy fordítanánk a legfinomabb verzióban, hogy "szar az egész".

Ne legyen igaza...

(forrás)

 

Nem a Te bajod, pedig de - Mi lesz veled (magyar) zeneipar?

Az egy dolog, hogy a zenészek nem tudnak fellépni, ergo nem keresnek pénzt. De velük együtt nem keresnek a roadok, a színpadokon dolgozók. A hangmérnökök és a fény valamint látványtechnikusok, pirotechnikusok sem. Nem keresnek a szállítók, akik a felszereléseket és a zenekarokat eljuttatják a próbateremtől a fellépés helyéig. Nem keres a színpadot, a hangot, a fényt biztosító cég sem, ahogy már az őket kiszolgáló szállító is pénz nélkül marad. Nem keres a biztonsági cég, az őrök, a jegyértékesítéssel foglakozó csapat, a catering vállalkozás. 

 

Fotó: Kobuci

Kobuci: LEVEGŐT!

Nem József Attila versét fogjuk idézni, hanem a Kobuci posztját a kultúra társadalmi hasznáról – szó szerint, kiemelések tőlünk.
 

 

Marc Geiger, Lollapalooza, élőzene, koncertek, fesztiválok, programtörlés, karantén, Covid-19, koronavírus-járvány

 

 

Szólj hozzá!


A tesztkoncert után majdnem igazi arénabuli lesz Barcelonában

A tesztkoncert után majdnem igazi arénabuli lesz...

Barcelonában 5000 fős rockkoncertet rendeznek március 27-én, miután a korábbi, teszteléssel lezajlott kísérleti koncertek során nem fertőződött...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Megharcoltak érte: 37 ezer fontért kelt el az Abbey Road egy utcanévtáblája

Átszámolva 15,7 millió forintot adott a tárgyért egy Beatles-rajongó – vagy Beatles-rajongókra számító befektető – az árverésen. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a leütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot.

Újra szól a rock a Hegyalján! – Alakul a Wild East Rock fesztivál programja

Most nem túrjuk elő, hányszor és hol sírtunk a Hegyalja fesztivál után – minden imánk így hallgattasson meg :) A LESZ Feszt és a Geronimo Motorcycle Club East összefogása valóságra váltotta a reményeket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek