Menopauza 1170x180

Kisebb és olcsóbb produkciók jönnek majd

2020/05/01  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

"Kicsit olyan ez, mint a futball, az egy hétvégén pályára lépő összes futballista közül csak egy nagyon vékony réteg tagjai keresnek ténylegesen óriási összegeket. A szomorú tény az, hogy csak kevés zenész keresi meg az átlagfizetést" – idézi a 24.hu a brit zenész szakszervezet szóvivőjét.

 Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Ezt arra hozta fel példaként, hogy miközben a közösségi oldalakat elárasztották a saját szobájukból – sőt: stúdiójukból – ingyenes szobakoncerteket streamelő előadók videói, nem árt tisztában lenni azzal, hogy azok, akik mindezt megengedhetik maguknak, csak a legfelső pár százalékot képviselik.

Szerinte csak az olyan A-listás sztárok, mint Taylor Swift engedhetik csak meg maguknak, hogy támogassák az embereiket, a többség, a jelenleg állástalan stábtagok és zenészek az adott állam kormányának segítségében bízhatnak csak: egyes országokban jókora kulturális mentőcsomagokat hirdettek meg (a német állam 50 milliárd eurós kerete kifejezetten a szabadúszókat és az egyéni vállalkozókat célozta meg, de más nyugat-európai országok is próbáltak gondolni rájuk), ám ezek egyelőre a gyakorlatban még felemásan működnek, a briteknél például június előtt nem is számíthatnak segélyre az igénylők – ekkor már harmadik hónapja lesznek bevétel nélkül.

Az élőzene hiányában marad a streaming, azaz a Spotify, az Apple, a Google Music és társaik, ám nem véletlenül turnézott eddig is mindenki, aki élt és mozgott (még): az ezekből befolyó pénz össze sem hasonlítható azzal az összeggel, ami még a lemezeladásokból illette az előadókat, mielőtt a lemezipart legyőzte volna az internet.

S hogy mi várható a veszélyhelyzet elmúltával? A portál  – a forrásában megszólaló zenészek előrejelzései alapján azt írja–, kisebb és olcsóbb produkciók jönnek majd, de a feltételezés szerint az élőzenére éhes közönség túl fog lépni ezeken a hiányosságokon. A jegyárak is olcsóbbak lesznek szerintük, mert a koncertipar is a túlélésért küzd, és mindent megtesz, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élő közönséget becsalogassa a rendezvényeire. De a legrosszabb, hogy forgatókönyv híján még csak tervezni sem tud senki semmivel, miközben nincs más alternatíva...

Jelenleg itt tartunk. Meg ott, hogy a kormány "pontosított", és 500 fő alatt sem lehet rendezvényt szervezni.

A cikkünk a 24.hu írása alapján készült.
A 24. hu írása az Euronews cikke alapján készült.

 

programtörlések, zeneipar, gazdagok, stream, koncertek

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek