A koncert, amelyre az ember egy életen át emlékezni fog

2024/04/16  ·   Koncertbeszámoló   ·  Lenti Barnabás

A magyar popzene állócsillaga múlt szombaton tizennegyedszer lépett a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

Koncz Zsuzsa – Aréna: a koncert, amelyre az ember egy életen át emlékezni fog

„Miért hagytuk hogy így legyen?” – nehéz lenne szavakba önteni, hogy mit is jelent számomra ez a dal. Valójában nem tudok olyan élethelyzetet, amelyre valamilyen módon ne illene.

Ha pedig 13 ezer ember egyszerre énekli rögtön az első sortól, annak ereje van. Olyan ereje, ami könnyeket csal az ember szemébe. Főleg, ha egy két és fél órás koncert kezdetén hangzik el, mintegy felvezetve az est egész üzenetét.

Ezzel a dallal az énekesnő – saját bevallása szerint is – „ajtóstól rontott be a házba”, ám ez nem véletlenül történt így. Kifejtette, hogy ez a nagyon fontos dal a koncertek végén egyfajta tanulságként szól. A koncert elején azonban egész más értelmet nyerve felhívja a figyelmet mindazon fontos vagy éppen kellemetlen dolgokra, amelyek körülöttünk történnek. A dal megadta a kezdő löketet a koncert további részéhez: kaptunk ízelítőt a beatkorszak kezdetéből – és természetesen előkerült a tavaly ötvenedik évfordulóját ünneplő Jelbeszéd is. A visszatekintő után érkeztek az újabb és mégújabb dalok a Tündérország, a Vadvilág vagy éppen a Szabadnak születtél lemezről.

A koncert létrejöttében nagy szerepet játszik, hogy Bródy János dalszövegei ma is épp annyira fontosak és aktuálisak mint megszületésükkor (sőt!). Ennek és a Jelbeszéd jubileumának apropóján született meg a Jelbeszéd 2.0 című dal is, amely tulajdonképpen keretbe foglalta Koncz Zsuzsa koncertjét. A közönség többször is vastapssal vagy éppen álló ovációval jutalmazta az olyan dalokat, mint a Békét és reménységet vagy a Szabadnak születtél. Az eredeti Jelbeszéd lemezről elhangzott még a Kertész leszek és természetesen a Ha én rózsa volnék is, a koncertet pedig a Valahol egy lány című dal zárta. A közönség nevetett, mosolygott és persze sírt a meghatottságtól, az énekesnőn pedig látszott, hogy örömzenél és ragyog a színpadon.

Koncz Zsuzsa arénakoncertje egy sokezer fős demonstráció volt az olyan alapvető eszmékért, mint a béke, a reménység, a szabadság és a szeretet. A koncertet azért is mélyen a szívembe zártam, mert nem tudhatjuk, hogy lesz-e még olyan alkalom, hogy ennyi ember énekelheti ezeket a dalokat Koncz Zsuzsával.

„Meglátod rendbe jönnek majd a dolgaink,
Lesznek még szép napjaink...”

Kérdés, hogy megérjük-e.

Koncz Zsuzsa, Jelbeszéd 2.0, Aréna

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek