Egy eltévedt koncert: Lajkó Félix Óbudán

2013. szeptember 21.  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Lajkó Félix divat lett. Még jóval az előtt lett trendi, mielőtt elfoglalta a világzenei ranglista első helyét. Azért lett ennyire népszerű, mert egyrészt nem hajt erre a népszerűségre, másrészt lenyűgöző, ahogy a hangszerével együtt él, ahogy átlényegíti és alázattal leigázza, legyen az citera vagy hegedű - ezt azonban csak azok tudják-érzik igazán, akik valóban értékelik a muzsikáját. Akik nem, azoknak egyszerűen csak trendi.

Egy eltévedt koncert: Lajkó Félix Óbudán

Ez jutott az eszembe. Nem akkor, amikor meglepődésemre a Zichy-kastély kapujában állt a sor vége, hanem később, amikor már szólt a zene, és az első pár sornyi, feszülten figyelő és lelkesen hallgató ember mögötti teret nemes egyszerűséggel kocsmazaj töltötte be - versenyre kelve a színpadról szóló világhíres muzsikával.

A Kobuci nem efféle koncertekhez szokott. Itt - és a szabadtéri bulihelyeken mindenhol - általában nagyobb a hejehuja, a csörömpölés, az előadók kommunikálnak a közönséggel, oldottabb és fesztelenebb a viszony minden interakcióban. Nem kelt tapintható feszültséget egy gerjedő hangszer, még a csaposok hangja, az edények, a poharak zörgése, no meg az ételszag sem tűnik fel a nagy zsivajgásban és pörgésben - nem úgy mint szombaton este.

Pedig Lajkó Félix fellépett a Kobucit jelentő deszkákra, és adott egy csodálatos koncertet.

Sem a hely, sem ő nem felelős azért, hogy bizonyos kényes ízlésű szerkesztőcskéknek ez a dolog nem jött be. Sztem egyszerűen nem volt oda való, sem ő, sem a zene, egészben meg pláne. A zenei élvezet szempontjából talán nem érdemes efféle helyeken felléptetni a formációt, Lajkó nem koncertzenész, vagy de, csak nem úgy. Hirdetni sem kellett volna azzal, hogy citeraparti, mert ez félrevezető hangulatkeltő kifejezés, bár a kassza szempontjából minden bizonnyal működött. Ráadásul ez utóbbi tényt, mármint hogy citera, sokan figyelmen kívül hagyták, és a hátsó sorokból fel-felhangzott a hegedűűűt!!! felkiáltás.

Ami azért volt vicces egyébként, mert Lajkó Félix úgy nézett ki, mintha a Tücsök és a hangyák című meséből lépett volna elő, nem hangyaként... Attól a pillanattól fogva, hogy fellépdelt a színpadra, létrejött egy különleges, egyestés zenei bolygórendszer, amelynek ő a középpontja, és a többi égitest - remek zenészek, saját karakterrel, hangszerrel, jelenléttel és tudással - körülötte keringett.

Nézzétek meg a fotókat, egyszerűen alig volt olyan pillanat, amikor a többiek nem őt nézték, olyan koncentrálással, hogy a külső szemlélőnek szinte belefájdult a szeme. A koncert előtt ismerősökkel a lajkós emlékeinket elevenítettük fel, egyikük számára az A38-as fellépés volt a legemlékezetesebb, amikor a kísérőzenészek egy pillanatra sem vették le a szemüket Lajkóról, s szinte beleizzadtak a nagy igyekezetbe.

Nos, ez a másik profi csapat egy igen jó albumot hozott létre - Erdő... nem, mező... vagy rét? - kértem nagy zavarodottságomban kifele menet a cédét. A Mező egy igen különös zenei világoz közvetít, melyben a citera a főszereplő. Mint a beharangozóban említettem, anno citeráztam én is, illetve csináltam valami olyasmit, aminek ehhez a hangszerhez köze volt, de a Sárga csikó, csengő rajta kozmikus messzeségben van mindattól, amit szombaton hallottam. Mindegyik szám külön film, külön felkavaró élmény. Ahogy sejteni lehetett, Lajkó Félixnek sikerült átlényegíteni a  hangszert, ezzel együtt megszabadítani a folkzenés sztereotípiáktól. Most versenyt hallgatom a nagyothalló szomszéd bácsi miseközvetítésével. Az enyém jobban szól.

Szóval, szeretném még egyszer meghallgatni ezt a zenét, amelyet ez a szervesen összekapcsolódó és ennél fogva kissé zártkörű társaság létrehozott a különc zseni vezénylésével. Kocsmazaj, kiabálások, ételszag nélkül, ahogy egy listavezető tücsöknek az jár.

S feleletül egy kérdésre, hogy mi is az a világzene, per pillanat azt válaszolnám, nagyjából és egészében az, ahogy Lajkó Félix egy harmincéves citerán játszik.


 

 

Szólj hozzá!


Palkonyának már van saját hangja!

Palkonyának már van saját hangja!

Az Irie Maffia vezetője, Élő Márton, a Zing Burger alapítója, Susánszky Ádám és a palkonyai borász, Haraszti Ferenc összeálltak, hogy egy, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lementünk hídba: a Szabihíd zenés programjai

A Szabadság hidat a mostani hétvége urán 21-22-én, 28-29-én és augusztus 4-5-én zárják le, ahol ezeken a napokon a kulturális programokat tartanak. Itt a programlista!

A csupaszív amerikai és a megszeppent skót világsztár is elégedetten távozott Veszprémből

Két igazán szerethető énekes, két tökéletes koncert, és végre esőmentes fesztivál-élmény a csütörtöki napunk története, ahol még egy rögtönzött táncverseny, és egy elfelejtett dalszöveg részlet is belefért a produkcióba.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek