Régi idők rockzenéje 2.: Bajnok Rock Team

2017/02/10  ·   Koncertbeszámoló   ·  Zerge

Ahogy a P. Mobil-cikkben említettem, összefutottam azon a koncerten a P. Mobil egykori basszusgitárosával, Kékesi „Bajnok” Lászlóval, aki megtekintette egykori zenekarát, majd a koncert utáni békés iszogatás közben meghívott a becenevét viselő zenekara, a Bajnok Rock Team egy héttel később esedékes koncertjére a cinkotai Legenda sörözőbe.

Régi idők rockzenéje 2.: Bajnok Rock Team

Nos, ha azt írtam az előző cikkben, hogy a Crazy Mama a világ végén épp csak innen van, akkor a Legenda még közelebb ehhez a táblához, csak másik irányban. Az Örsről ugyan jár busz Cinkotán át, meg az ember még meg is találja a Nagyicce HÉV-megállóval szembeni utcát, és elindul – az úttesten, mert az itt élőket nem érdekli, hogy ha a nem jégtelenített járdán töri össze magát valaki, akkor egy vagyonra beperelhetik őket, valószínűleg gazdag környék –, aztán eléri a kereszteződést, ahol balra kell fordulni a Kövirózsa utca felé, befordul, megy, aztán – aztán elér egy utcát, amelynek a Kövirózsa utcának kellene lennie, ám nemhogy házszám, de még utcanévtábla sincs sehol. Az utcában sem, van jó pár cég ugyan, a kerítésen nagy táblákon e-mail cím, webhelycím, de utcanév-házszám sehol.

Na mindegy, végül is negyedóra után megtaláltam (anélkül, hogy bárhova becsöngettem volna, megkergettek volna a farkasok vagy az éhenfagyás közelébe kerültem volna).

A hely egyébként – ha már egyszer megtalálta az ember – nagyon kellemes, hátul, az udvarban található a Legenda sörfőzde, bent a sörözőben meg mérik annak termését, azaz kb. 15-féle helyben főzött sört (jó, mondjuk néhányhoz már fekete öves sörkedvelőnek kell lenni, mert nem egy Borsodi-Kőbányai-Soproni által fémjelzett ízvilág, én meg nem vagyok az, csak olyan műkedvelő sörözgető, szóval volt, aminek nem tudtam kellő mértékben értékelni a bukéját). És van kaja is, egészen emberi áron.

A helyet eleve úgy alakították ki, hogy koncertek is lesznek majd, úgyhogy mindjárt két koncertterem is van benne. Amikor beléptem, az egyikben épp a Menj tovább szólt a P. Mobiltól – amivel előző héten a P. Mobil befejezte –, gondoltam, lekéstem a kezdést, benéztem, de nem, ismeretlen fiatalok tolták a múlt század 70-80-90-es éveiből a hazai rocktermés színe-javát, a Mobil mellett HBB-t, Deák Billt, Beatricét, P. Boxot. Bajnokék ekkor még békésen tüdőgondoztak az épület előtt, úgyhogy legalább volt idő megnézni, hogyan veri meg Fehéroroszország a kézilabda-válogatottunkat. Nem volt egy felemelő élmény.

Nem sokkal később viszont tényleg kezdetét vette a BRT koncertje.

Aki a rockzene megújítását várja tőlük, az persze már az ajtón belépve rádöbbenhetett, hogy ezúttal tévedett, mivel a zenekart veterán rockzenészek alkotják, egy kivételével. Akiről én a képek alapján azt gondoltam, biztosan az énekes, mert hát a hang kopik az idővel, a hangszertudás nem. Nos, én is tévedtem, a fiatalember ugyanis Nusser Ernő gitáros. Mégpedig, mint a koncert során kiderült, egészen nagyszerű a szeren.

A többiek pedig Somogyi József énekes, Laki Zoltán billentyűs – mit billentyűs, Hammond-orgonista –, és az állandó tag Bazsó József dobost annak egyébirányú elfoglaltsága miatt ezen az estén a HBB kivételével a múlt század 70-80-90-es éveinek talán minden nevesebb zenekarában (a „hőskori” Beatrice, majd P. Mobil, Edda) megfordult kiváló dobos, Donászy Tibor helyettesítette. Meg persze ki ne felejtsük a névadót, Kékesi Bajnok László basszusgitárost.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a koncerten leginkább a P. Mobil régi dalai szóltak, hiszen Bajnok ott ette meg a kenyere javát, már 1974-től a 90-es évek második feléig, amíg egy váratlan ötlettől vezérelve – ami az ő esetében mondjuk nem nevezhető annyira váratlannak – Schuster Lóránt zenekarvezető ki nem rakott mindenkit a bandából, Sárvári Vilmos gitárost kivéve. Ezután alakultak aztán olyan csapatok, mint elsőként a változó gitárosok és dobosok társaságában a Mobil kiebrudalt tagjaival fémjelzett Tunyó Rock Band (később, Tunyogi Péter egészségügyi problémák miatt kiszállása után The Rock Band, hogy maradjon a TRB rövidítés), majd a Mobilmánia, még később a Zöld a Bíbor Band (ahol mára egykori nagy kedvencem, a Belfegor két tagja is zenél) és végül a Bajnok Rock Team is. Ezekben a zenekarokban két dolog közös, hogy eleinte mindegyik jórészt a P. Mobil dalait játszotta (a ZBB Fischer László gitáros okán még a Korál rockosabb számait is), valamint hogy alapításkor mindegyiknek tajga volt Bajnok is. A nagy kavarodásban az a jó, hogy a mivel a fenti csapatok zenészei maradtak haverok és ismerik a számokat, ha valaki nem ér rá, mindig lehet beugró ember találni, ha valakinek koncertje lenne (mint most pl. Donászyt).

Szóval ennek ismeretében egyértelmű volt, hogy körülbelül mi várható, de apróbb meglepetések azért így is voltak. Például az, hogy ugyan nagyobbrészt a P. Mobil számai szóltak – néhány olyan TRB-nótát leszámítva, mint a Boszorkányrepülés; viszont pl. a Sír az asszony sajnos nem hangzott el –, ám egészen a nagyon régi időkig visszanyúlva, olyan félig már elfeledett dalokkal, mint a 70-es évek közepén még hegedűkísérettel (! – keményrock-zenekarban, bizony!) előadott Lódentánc és a talán még a Gesarol-időkből (1973. május 1. előttről) származó Simli-show és az Átverés, az utóbbit én halványuló emlékeim szerint még Huszár Györgyi énekével hallottam először (kazettáról persze, élőben nem, életkorom révén).

Emellett a régi Mobil-koncerteken Bajnok énekével és zongorakíséretével rendszeresen hallható saját dala, a Ha jössz hozzám, késő is szerepelt a műsorban, ahogy a Mobil-klasszikus Lőj rám is, de még az első nagylemezen Billy, a kölyök címmel szereplő változat előtti hangszerelésben és szöveggel. A Mobil egyes dalai sajnos a lemezgyár, illetve pontosabban a CPg által dehonesztáló jelzők kíséretében megénekelt Erdős Péter hanglemezkiadói cézár packázásai miatt elég sokat változtak az évek során, és bizony nem mindegyik előnyére. Ennek esett áldozatul többek közt az est folyamán szintén elhangzó, a lemezre végül azt hiszem, Olyan szép voltál címmel felkerült Bíborlepke is.

Persze nem maradhattak ki a műsorból olyan sikerszámok sem, mint a Miskolc, a Forma-1, az Utolsó cigaretta, a Csillag leszel (nyilván szaxofonszóló nélkül, mivel Bergendy István nem volt jelen) a Tűzimádó és a Menj tovább, és ha már saját zenekara, akkor egy komolyabb basszusszóló is belefért az estébe Bajnok részéről. Szerencsémre ezúttal személyes kedvencem, a Kétforintos dal is elhangzott, ellentétben a P. Mobil egy héttel azelőtti koncertjével, ahol meg nem.

A királyt ugyan követelte a közönség, de ezt sűrű elnézéskérések közepette kihagyták, mivel a beugró dobos, bár vagy 30 éve játszotta sokat – illetve olyan sokat talán nem is, mert amennyire emlékszem, a 80-as évek közepén már ritkán volt műsoron ez a dal –, de mára elfelejtette. A zenélés sajnos nem olyan, mint a biciklizés, bizony a dalok kiesnek, ha nem gyakorolja őket az ember.

Az est tanulsága számomra az volt, hogy ezek a dalok ilyen kis klubokban, mint a Legenda is – sajnos, ezúttal csak alig néhányszor 10 főnyi közönség előtt, de – nagyon jó atmoszférát és remek hangulatot teremtenek, ha jó hangzással szólalnak meg, míg meglehet, hogy nagy színpadról hallgatva közel sem működnének (számomra legalábbis) már ennyire.

A koncert után Bajnokkal beszélgetve kiderültek olyan érdekes dolgok, amiket most el is árulok, hogy pl. a Menj tovább és a Forma-1 szövegét kölcsönösen a másik szám zenéjére szánta eredetileg a szövegíró Várszegi Gábor (igen, aki aztán Fotex-milliárdossá, MTK-tulajdonossá és MHV-birtokossá fejlődött, bizony, ő is rockzenész volt valaha, meg szövegíró is, az Omegának is írt szövegeket), csak egy véletlen folytán alakult úgy, hogy a mai formájukat kapták.

És hát milyen a zenészbarátság, a koncert legvégére odakeveredett az egykori Piramis-gitáros Závodi Janó is erre a világvégi helyre, nem volt rest saját koncertje után még ide kibumlizni.

Még több fotó itt: Farkas Attila


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek