Mamma Mia!

Két különleges némafilm keresi tökéletes filmzenéjét!

2022/02/09  ·   Pályázat   ·  koncert.hu

Adj hangot a némafilmnek! – immár hagyományosan némafilm-zene pályázatot hirdet a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet.

Fotó: Dohi Gabriella

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója.

A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet harmadik alkalommal hirdeti meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatot, amire a kijelölt filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel lehet jelentkezni.

„Nekem ez az első ilyen pályázatom volt és csodák csodájára sikerült is megnyerni. Megtisztelő volt, mert még sosem volt alkalmam némafilmhez filmzenét készíteni. Egy szál harmonikával vezényeltem le az egész vetítést az elejétől a végéig, amire nagyon büszke vagyok. Amúgy is a mai felfogással egy némafilmre filmzenét írni igazán egyedülálló feladat, szöveg és dallam nélkül, hatalmas szabadságot ad” – mesélte Szabó Ádám a yesyes zenekar frontembere, a 2020-as pályázat egyik nyertese, aki Az utolsó éjszaka című filmhez írt filmzenét.

A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe.

A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 31. Művészetek Völgye Fesztiválon, majd a Magyar Zene Házában.

A fellépési lehetőségek mellett az első két helyezett pénzjutalmat is kap.

A szervezők két, immáron több, mint százéves magyar némafilmet választottak ki, A leányasszonyt (1918)

és A halál utánt (1920),

amelyeket annak idején zongorakísérettel vagy zenekarral mutattak be a közönség előtt, élőben biztosítva a filmek zenei aláfestését. Ezt a régifilmes hangulatot idézi majd meg a Művészetek Völgyében tartandó bemutató is.

A pályaműveket április 11-ig várják. 

némafilm, pályázat, Művészetek Völgye, Nemzeti Filmintézet

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Józsi az Akváriumba megy

A Kelemen Kabátban Józsi című albuma tavaly jelent meg és ahogy azt Horváth Boldi mondta, életük legszemélyesebb lemeze lett. A dalokat egymás után mutatták be a rajongóknak, amelyeket egy csokorban február 10-én hallhat a közönség először élőben az Akváriumban, ahol a Hősök és JumoDaddy lesznek a vendégeik.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest