400 előadóművész már pénzhez jutott

2020/04/20  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

Mint ahogy arról már beszámoltunk, 180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére. A rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület döntött.

Fotó: Rebecca Swafford (Pexels)

A rászoruló előadóművészek első négyszáz fős csoportjának tagjai számára már átutalták a megítélt összegeket. A gyorssegély a rászorultság mértékétől függően havi 32 ezer forinttól akár 128 ezer forintig terjedhet.   

Mint írták, az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradó élő előadások az előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot, mert szándékaik ellenére nincs semmilyen reális esélyük munkajövedelemre. Az EJI elsősorban azoknak nyújt gyors segítséget, akiknek semmilyen egyéb jövedelmük nincs és a járvány miatt legalább négy, közönség előtti előadásuk maradt el.

Összesen mintegy ezer művész számíthat erre a segélyre.

A támogatások mértékének megállapításánál kizárólag objektív szempontokat (például az eltartottak számát) vettek figyelembe, a segélyek átlagösszege több mint havi 70 ezer forint. A támogatásokat, amelyek egy vagy két hónapra kérelmezhetőek, az EJI gyorsított eljárásban ítéli oda és május közepéig összesen 90 millió forintot fizet ki ezen a címen. Akik kérelmüket március 31. után nyújtották be, egy hónapra vonatkozó támogatásban részesülhetnek, az ő kérelmeik feldolgozása folyamatban van, április 30-ig fogadják ezeket. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket az előadóművész társadalom termel meg.     

Az EJI olyan rászoruló előadók igényét is befogadta, akik más okok miatt feleltek meg a segélyezés feltételeinek. Például rögzített szinkronelőadásuk maradt el, vagy a fellépésük helyszíne a vendéglátásban, turizmusban bezárt, illetve külföldi turnéjukat mondták le. Itt a szakmai szervezetek és az előadóművész szakszervezetek segítettek az igényeket közvetíteni. Az így támogatott előadóművészek száma megközelíti a 450 főt, részükre az EJI egyszeri segítséget tudott biztosítani, amelynek összesített értéke mintegy 20 millió forint.

Várjuk, mi lesz a fentmaradó 70 millió forint sorsa.

 

180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére

 

50 milliárd eurót szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

 

A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

 

 

zeneipar, támogatás, EJI, segély, programtörlések, válság, megélhetés, zenészek, elóadóművészek.

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek