6 dolog, amivel támogathatod a zenészeket

2020/03/14  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Az, hogy úgy általában nem tudunk koncertre menni, vagy hogy nem tudunk éppen ARRA a koncertre menni, amire hetekig-hónapokig vártunk, nem elhanyagolható kellemetlenség, de nem veszélyezteti a megélhetésünket.

6 dolog, amivel támogathatod a zenészeket

Ellenben a zenészekkel és a szórakoztatóipar többi szereplőjével... Van itt pár dolog, amivel megsegíthetjük őket, bízva abban, hogy ez a törődés aztán százszorosan megtérül, ha végre elmúlik a vész és visszaáll az életünk a rendes kerékvágásba.

1. Vásárolj egyenest a kedvenc zenekarodtól!

Pólót, bögrét, zenét – akármit. Ha nem a közvetítő felületeket használod, akkor minden pénz a bandádnál landol. Keresd a honlapjukat, a FB-oldalukat.

2. Vásárolj egyenest olyan zenekartól, aki nem éppen a kedvenced, de ráfér a támogatás!

Már, ha a feltörekvő zenekar foglalkozik merch-csel, de hátha. Zenét letölteni biztos lehet náluk is.

Miért egyenest?:

Mindenki rengeteget keres a Spotifyon, kivéve a zenészek

 

3. Pénzforgalom nélkül is tehetsz értük!

A "Láthatónak maradni" elnevezésű Fb-oldalon még nem láttunk zenészt, de ha többen megismerik az oldalt, biztos felbukkannak rajta, vagy nyitnak egy sajátot.

Oszd meg a bejegyzéseiket, az új vagy akár régebbi dalaikat, híreket róluk. Legyenek jelen, ha nem a mainstream-hez tartoznak, ismerjék meg őket minél többen. Reméljük, a bandák is felismerik, hogy az átmeneti tiltás időszakában sem válhatnak láthatatlanná, és elkezdik tolni a tartalmakat. Segíts nekik a közösségi oldalakon! Ne csak a befutott bandáknak, járj nyitott szemmel, hátha rábukkansz valami jó kis feltörekvő zenekarra, előadóra. Javasoljatok nekünk is üzenetben, szívesen megosztjuk, ha rábukkantok valamire/valakire.

4. Alkalmazz zenészt!

Ez elég hülyén hangzik és nem is lesz általános jelenség, de például mi is megosztottuk annak a zeneipari munkásnak a posztját, aki mindeközben vízvezeték-szerelő, és ajánlja magát és szolgáltatásait. Hátha lesz még ilyen.

5. Állíts össze karatnén-lejátszási listát

Egyrészt jó időtöltés, másrészt a lustábbaknak is jól jöhet, ha kapnak készen egyet: posztold ki! Mire eljön a felszabadulás, már nagyon szeretnéd őket látni-hallani élőben is :)

6. Készíts őszi naptárt

A következő hetek-hónapok távlatában igazán nem tudunk semmit mondani: vagy azt mondjuk, amiben szívünk szerint bízunk, vagy inkább hallgatunk. De azt talán biztosra vehetjük, hogy őszre már normálisan élhetünk. Vásárolj jegyeket őszi koncertekre, vagy, ha azt nem is, legyen egy őszi naptárad, amelyben szerepelnek koncertek, rendezvények. Most még lehet, hogy elég hiányos, de a napokban törölt koncertek nagy része oda fog valószínűleg befutni – és sok lesz rá a jelentkező :)

 

+1 Ami nem rajtad múlik...

Az Egyesült Királyságban útjára indult egy petíció, ami a szórakozóipar nem-zenész közreműködőinek próbál segíteni: felszólítja az Egyesült Királyság kormányát, hogy nyújtson gazdasági segítséget az érintett vállalkozásoknak és alkalmazottaknak. Eddig 30 ezer aláírás gyűlt össze. Mielőtt valaki elkezdene pattogni: a rendezvények, koncertek, fesztiválok mintegy 14 milliárd fontot hoztak már a brit gazdaság konyhájára, ezen belül kb. 25 000 vállalkozás több mint 500 000 alkalmazottat foglalkoztat.

Elképzelhetően tartjuk azt, hogy képeznek egy alapot, amelybe a kormányzat éppúgy tolhat be pénzt, mint az egyszeri koncertlátogató: értelemszerűen nagyságrendi különbséggel. Ide érkezhetnének a szerencsésebb helyzetben levő helyszínek vagy zenekarok felajánlásai, és valami normális grémium dönthetne arról, hogy a pályázók közül ki és mennyit kapjon gyorssegélyként. Nem, ez nem amerikai turnéra (Edda) vagy magyar koncert lebonyolításra (Demjén) szolgálna, hanem a túlélésre. Viszont az állambácsi által kitömött előadóknak így lenne lehetőségük a "jóvátételre" :)

 

A szikronszakma egyik képviselője már megmutatta, mi az "embernek lenni." RESPECT!

 

Neki  első blikkre nagy szüksége nincs a támogatásra, de biztos rengeteget veszít – a munkatársaival együtt.

A cikk ötlete innen.

 

koronavírus-járvány, törölt koncertek, Covid 19, veszélyhelyzet, zeneipar, élőzene, veszteség

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek