A holland fesztiválok fekete napja – szeptemberig lehúzhatják a rolót

2020/04/22  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

A holland miniszterelnök kedd esti tájékoztatása szerint a kormány szeptember 1-ig meghosszabbította a nagyszabású, tömegeket vonzó nyilvános rendezvényekre, köztük a sportesemények és a zenei fesztiválok megrendezésére vonatkozó tilalmat.

A holland fesztiválok fekete napja – szeptemberig lehúzhatják a rolót

Mark Rutte szerint a betegek és az új fertőzések száma reményre ad okot, az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomás azonban továbbra is jelentős.

A felsőoktatási intézmények a tervek szerint június 1-től kezdhetik meg az oktatást. A tanulók kezdetben csak kis csoportokban vehetnek részt órákon. A sportklubok a diákok számára szintén kinyithatnak.

Az összes többi intézkedés, például a fodrászüzletek, az éttermek és bárok zárva tartására vonatkozó tilalom, illetve az idősotthonok látogatásának tilalma további három hétig, május 19-ig érvényben marad.

Az üzletek továbbra sem zárnak be, de be kell tartaniuk a biztonsági intézkedéseket, amelyek a rendszeres fertőtlenítést, valamint a vásárlók egymás közötti legalább 1,5 méteres távolság betartását jelenti. A nélkülözhetetlen szakmákban dolgozókat, például az orvosokat és az ápolókat, valamint a teherautó-sofőröket, a szupermarketek személyzetét leszámítva, lehetőleg mindenkinek otthonról kell dolgoznia.

"Amennyire csak lehetséges, mindenki maradjon otthon" – tette hozzá.

Az érintett események sorából kiemeltünk hármat:

Az Amsterdam Open Air például idén ünnepelte volna a 10. születésnapját, a holland techno, diszkó, hiphop és elektronikus fesztiválra csaknem 150 fellépőt igazoltak le június 6-7-re, iszonyúen el vannak kenődve, megpróbának egy szeptemberi hétvégét találni a bulinak.

A Lowlands Paradise augusztus 21- 23. között várta volna a mélyföldi paradicsomlakókat, ők áttolják 2021-re a fesztivált, és csatlakoznak a "Save your ticket, enjoy later" elnevezésű akcióhoz. Ez nagyjából fedi a nagy ellenállást kiváltott Parkos kezdeményezést, 2 nagy eltéréssel: a projekt kiterjed az ÖSSZES kulturális és sport eseményre, ennél fogva  a kormány koordinálja, így nem szorítják bele a szervezőket és a helyszíneket a kalapozásba, másrészt, mind a halasztott, mind a törölt események jegyvisszatérítési opciói között szerepel a JEGY ÁRÁRNAK VISSZAUTALÁSA, noha nekik is az a céljuk, hogy a rendszerben tartsák az eddigi bevételt azzal, hogy biztosítják: a jegy érvényes a 13 hónapon belül pótolt rendezvényre, plusz náluk is van utalványrendszer és adományozási lehetőség is. A két eltérés azonban szignifikáns ahhoz, amit a Park megpróbált végigvinni.

Az intézkedés legnagyobb vesztese szerintünk a grandiózus díszleteiről is híres Mysteryland, melyet augusztus 28. és 30. között rendeztek volna, KÖZVETLENÜL a tiltás feloldása ELŐTT. A Mysteryland Hollandia legrégebbi dance fesztiválja. Először 1993-ban szervezték meg, és több napos gigabulivá alakult át, ami a táncműfajok széles skáláját egyesíti. A fesztivál területe csak egy kőhajításnyira van Schipholtól és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, érthetően sokan imádják. Idén olyan nevek szerepeltek a line-upban, mint Armin van Buuren, DJ Snake, Timmy Trumpet, Vini Vici, Carl Cox, Wildstylez, NGHTMRE, Sunnery James & Ryan Marciano, Sven Väth, Sefa, Aly & Fila és 300  további fellépő.

A Holland Festival Hollandia legrégebbi és legnagyobb előadóművészeti fesztiválja. Minden júniusban Amszterdamban tartják – kivétel lesz ez alól ez az év. Az összművészeti rednezvéyn – ahogy a neve is mutatja –  magában foglalja a színház, a zene, az opera és a modern tánc műfajait. Az utóbbi években a multimédia, a képzőművészet, a film és az építészet bekerült a fesztivállistába. A fellépésekre olyan amszterdami helyszíneken kerül sor, mint például a városi színház, az opera, a Concertgebouw és Muziekgebouw koncerttermei és például a Westergas gyár újragondolt helyszíne. A fesztivál szervezői fogják össze a King's Day elnevezésű, mindig április végén tratott grandiózus utcabulit is, amelynek legegyértelműbb azonosítója, hogy mindenki az utcán van és mindenki narancssárgába öltözik. Idén a szekrényben maradnak a koszümök :(

 P.S. Az imént jött a hír, hogy a berlini Lollapalooza is feladta, pedig az ő dátumuk szeptemberi... A német hatóságok is "csak" a nyarat ikszelték ki, de feltehetően a sorozatos turnétörlések is szerepet játszottak a döntésben. Elég jó volt az idei felhozatal...

 

 

 

Hollandia, fesztiválok, programtörlés

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek