Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

2020/08/04  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Mindenkinek hiányzik a közösségi élet, a fesztiválok, a koncertek. De van egy réteg, akiknek a megélhetésüket jelentik ezek a rendezvények. Azok akiket nem lát a közönség, akiknek a munkájáról nem is nagyon tud sokszor a közönség. – írja Szabó Zsolt turnémenedzser (Kiscsillag, Halott Pénz) és színpadmester FB-bejegyzésében, amit szó szerint idézünk, s amiből megtudhatjátok, mit is jelent a #coVideo hashtag: az általunk beágyazott videóknál már sokkal több van, kattintsatok, osztogassátok!

Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

Vannak olyan pozíciók amiket jobb is, ha nem lát a zsűri, mert ha ők megjelennek a színpadon, akkor ott valami nem stimmel. De a háttérben ott vannak. Azért, hogy az emberek a színpad előtt – legyenek húszan vagy húszezren – jól érezzék magukat.

Ilyen az én munkám is. Színpadmesterként, turnémenedzserként is a háttérből próbálom segíteni azt, hogy a közönség felszabadultan tudjon bulizni kedvencei koncertjén. Ez a munkám, a hivatásom, ebből élek. Vagyis éltem, márciusig. És nagyon sokan vagyunk ezzel így sajnos.

Látható a munkám, látja a közönség, hogy ott vagyok? Nem annyira. Fontos a munkám? Nekem igen, és a stáboknak, előadóknak, szervezőknek is akikkel együtt dolgozom. De korántsem olyan fontos, mint azoké a nőké és férfiaké akik a háttérben dolgoznak azon, hogy legyen színpad amire felállhat a zenekar, legyen áram a hangosításhoz, a fényekhez és a kávégéphez.

Legyen hang és fény és vizuál, biztonság, egészségügyi ügyelet, szemétszedés, bútorok a backstage-ben és meleg kaja - és még sorolhatnám. Ezek az emberek a nagyközönség számára szinte láthatatlanok, hiszen csak a színpadot látják. Azt a munkát nem, amit abba fektetett rengeteg ember, hogy aznap este a főhős felállhasson a színpadra.

A #coVideo videókban ezek az emberek mondják el, mutatják meg, hogy milyen lenne egy koncert, ha a zeneipari háttérmunkásoknak fel kellene adniuk a munkájukat.Sokan fogják félreérteni, de nem a védekezés ellen szólal fel ez a "kampány", egyáltalán nem.

A zeneipar egy emberként fogadta el márciusban a korlátozásokat hiszen tudtuk, hogy egy koncertnél nagyobb gócpontot viszonylag nehéz találni. De az az időszak már elmúlt, tulajdonképpen bármit lehet rendezni ma már Magyarországon, kivéve koncerteket. Ez viszont igazságtalan. Ennek "köszönhetően" került olyan helyzetbe egyre több szolgáltató cég, egyéni vállalkozó technikus és kolléga, hogy már nem tud megmaradni a hivatásában. És ha nem lesznek szolgáltatók, nem lesznek emberek a háttérben a kulisszák mögött, az egy dologhoz vezethet csak: egy csöndes és sötét színpadig.

 

 

zeneipar, programtörlések, háttérmunkások, road, fényes, hangosító, videós, színpadmester, fesztivál, koncert, #coVideo

 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Persze, tudtuk, hiszen mondták július elején, hogy a frontember év végéig terápiás célból visszavonul, de azt is mondták, hogy a zenekar is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ma van a takarítás világnapja – Takarítónőőő jeee!

Az Animal Cannibals Takarítónő című slágerén nem fog az idő vasfoga, egy felfrissítés azonban sohasem árt, főleg akkor, ha az illető hölgy immáron 25 éve suvickol.

A koncerteken is kötelező lesz maszkot viselni?

A Magyar Közlöny friss számából kiderült, hogy az új szabályozás hétfőtől lép életbe – tájékoztat a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek