Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

2020/08/04  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Mindenkinek hiányzik a közösségi élet, a fesztiválok, a koncertek. De van egy réteg, akiknek a megélhetésüket jelentik ezek a rendezvények. Azok akiket nem lát a közönség, akiknek a munkájáról nem is nagyon tud sokszor a közönség. – írja Szabó Zsolt turnémenedzser (Kiscsillag, Halott Pénz) és színpadmester FB-bejegyzésében, amit szó szerint idézünk, s amiből megtudhatjátok, mit is jelent a #coVideo hashtag: az általunk beágyazott videóknál már sokkal több van, kattintsatok, osztogassátok!

Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

Vannak olyan pozíciók amiket jobb is, ha nem lát a zsűri, mert ha ők megjelennek a színpadon, akkor ott valami nem stimmel. De a háttérben ott vannak. Azért, hogy az emberek a színpad előtt – legyenek húszan vagy húszezren – jól érezzék magukat.

Ilyen az én munkám is. Színpadmesterként, turnémenedzserként is a háttérből próbálom segíteni azt, hogy a közönség felszabadultan tudjon bulizni kedvencei koncertjén. Ez a munkám, a hivatásom, ebből élek. Vagyis éltem, márciusig. És nagyon sokan vagyunk ezzel így sajnos.

Látható a munkám, látja a közönség, hogy ott vagyok? Nem annyira. Fontos a munkám? Nekem igen, és a stáboknak, előadóknak, szervezőknek is akikkel együtt dolgozom. De korántsem olyan fontos, mint azoké a nőké és férfiaké akik a háttérben dolgoznak azon, hogy legyen színpad amire felállhat a zenekar, legyen áram a hangosításhoz, a fényekhez és a kávégéphez.

Legyen hang és fény és vizuál, biztonság, egészségügyi ügyelet, szemétszedés, bútorok a backstage-ben és meleg kaja - és még sorolhatnám. Ezek az emberek a nagyközönség számára szinte láthatatlanok, hiszen csak a színpadot látják. Azt a munkát nem, amit abba fektetett rengeteg ember, hogy aznap este a főhős felállhasson a színpadra.

A #coVideo videókban ezek az emberek mondják el, mutatják meg, hogy milyen lenne egy koncert, ha a zeneipari háttérmunkásoknak fel kellene adniuk a munkájukat.Sokan fogják félreérteni, de nem a védekezés ellen szólal fel ez a "kampány", egyáltalán nem.

A zeneipar egy emberként fogadta el márciusban a korlátozásokat hiszen tudtuk, hogy egy koncertnél nagyobb gócpontot viszonylag nehéz találni. De az az időszak már elmúlt, tulajdonképpen bármit lehet rendezni ma már Magyarországon, kivéve koncerteket. Ez viszont igazságtalan. Ennek "köszönhetően" került olyan helyzetbe egyre több szolgáltató cég, egyéni vállalkozó technikus és kolléga, hogy már nem tud megmaradni a hivatásában. És ha nem lesznek szolgáltatók, nem lesznek emberek a háttérben a kulisszák mögött, az egy dologhoz vezethet csak: egy csöndes és sötét színpadig.

 

 

zeneipar, programtörlések, háttérmunkások, road, fényes, hangosító, videós, színpadmester, fesztivál, koncert, #coVideo

 

 

Szólj hozzá!


Jön a Huun Huur Tu a Fonóba!

Jön a Huun Huur Tu a Fonóba!

Novemberben több izgalmas koncert lesz a Fonóban, jön a Huun Huur Tu, Martha Töpferova és Omer Klein is. Emellett a Makám, a Söndörgő, Tóth Viktor...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Soronként is megveheted az új Bohemian Betyars-albumot

Négy év után új nagylemezzel jelentkeztek a hazai a speed-folk-freak-punk nagykövetei, a Bohemian Betyars.

A Szigeten már négyszer is fellépett a boroshordósokkal, most a Müpába jön!

Enzo Avitabile emlékezetes koncerteket adott a Szigeten, már négyszer is, de koncertteremben itthon most hallhatjuk először – természetesen legfőbb kísérőivel, a boroshordókon, dézsákon teljesen egyedi ritmust adó Bottari ütőegyüttessel. 2021. október 30-án a Müpában!
Új koncertek