Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

2020/08/04  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Mindenkinek hiányzik a közösségi élet, a fesztiválok, a koncertek. De van egy réteg, akiknek a megélhetésüket jelentik ezek a rendezvények. Azok akiket nem lát a közönség, akiknek a munkájáról nem is nagyon tud sokszor a közönség. – írja Szabó Zsolt turnémenedzser (Kiscsillag, Halott Pénz) és színpadmester FB-bejegyzésében, amit szó szerint idézünk, s amiből megtudhatjátok, mit is jelent a #coVideo hashtag: az általunk beágyazott videóknál már sokkal több van, kattintsatok, osztogassátok!

Egy koncertből nélkülünk ennyit láttok és ennyit hallotok – Megszólalnak a zeneipar háttéroszlopai

Vannak olyan pozíciók amiket jobb is, ha nem lát a zsűri, mert ha ők megjelennek a színpadon, akkor ott valami nem stimmel. De a háttérben ott vannak. Azért, hogy az emberek a színpad előtt – legyenek húszan vagy húszezren – jól érezzék magukat.

Ilyen az én munkám is. Színpadmesterként, turnémenedzserként is a háttérből próbálom segíteni azt, hogy a közönség felszabadultan tudjon bulizni kedvencei koncertjén. Ez a munkám, a hivatásom, ebből élek. Vagyis éltem, márciusig. És nagyon sokan vagyunk ezzel így sajnos.

Látható a munkám, látja a közönség, hogy ott vagyok? Nem annyira. Fontos a munkám? Nekem igen, és a stáboknak, előadóknak, szervezőknek is akikkel együtt dolgozom. De korántsem olyan fontos, mint azoké a nőké és férfiaké akik a háttérben dolgoznak azon, hogy legyen színpad amire felállhat a zenekar, legyen áram a hangosításhoz, a fényekhez és a kávégéphez.

Legyen hang és fény és vizuál, biztonság, egészségügyi ügyelet, szemétszedés, bútorok a backstage-ben és meleg kaja - és még sorolhatnám. Ezek az emberek a nagyközönség számára szinte láthatatlanok, hiszen csak a színpadot látják. Azt a munkát nem, amit abba fektetett rengeteg ember, hogy aznap este a főhős felállhasson a színpadra.

A #coVideo videókban ezek az emberek mondják el, mutatják meg, hogy milyen lenne egy koncert, ha a zeneipari háttérmunkásoknak fel kellene adniuk a munkájukat.Sokan fogják félreérteni, de nem a védekezés ellen szólal fel ez a "kampány", egyáltalán nem.

A zeneipar egy emberként fogadta el márciusban a korlátozásokat hiszen tudtuk, hogy egy koncertnél nagyobb gócpontot viszonylag nehéz találni. De az az időszak már elmúlt, tulajdonképpen bármit lehet rendezni ma már Magyarországon, kivéve koncerteket. Ez viszont igazságtalan. Ennek "köszönhetően" került olyan helyzetbe egyre több szolgáltató cég, egyéni vállalkozó technikus és kolléga, hogy már nem tud megmaradni a hivatásában. És ha nem lesznek szolgáltatók, nem lesznek emberek a háttérben a kulisszák mögött, az egy dologhoz vezethet csak: egy csöndes és sötét színpadig.

 

 

zeneipar, programtörlések, háttérmunkások, road, fényes, hangosító, videós, színpadmester, fesztivál, koncert, #coVideo

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek