Schiffer András szerint a hatályos jogszabályokból nem vezethető le a totális fesztiváltilalom

2020/08/01  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A jogász először a FB-oldalán, majd a Magyar Hang hasábjain közölte a saját értelmezését.

Fotó: Művészetek Völgye /FB

"A hatályos jogszabályokból szerintem nem vezethető le a totális fesztivál-tilalom. A 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 2.§ így szól:

„A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

A hivatkozott 2011-es rendelet értelmezésében a zenés, táncos rendezvény:

„rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.”

Ebből számomra az következik, hogy a fizikailag egymástól elkülönült helyszínekre szervezett olyan fesztiválokat, ahol az egyes helyszíneken egy időben nincsenek többen 500 főnél, bizony meg lehet tartani. Főleg amikor egyes helyszíneken a főszolgáltatás még csak nem is a zeneszolgáltatás.

Jó volna, ha a kormány ezt a megszorító értelmezést alkalmazná, mert még így is művészek, kisvállalkozások, kistelepülések sokaságát lehetne megmenteni – tette hozzá.

A Magyar Hangnak mondott példát is:

"A Kapolcs jellegű, jellemzően vidéki, és sok esetben nem is zenés rendezvényeket például gond nélkül meg lehet tartani véleményem szerint, mert ott fizikailag is jól elkülönülnek egymástól a programok. Például részt veszek az egyik udvarban 30-40 emberrel közösen egy programon. Majd kimegyek a fő utcára, amely már nem tartozik az előző rendezvényhez és jegyet sem kell venni a sétához, majd száz méter után bemegyek egy másik udvarba, ahol megint csak kevesebben vannak, mint ötszáz fő. Ezzel szemben a Sziget Fesztiválon fizikailag nincsenek elkülönítve egymástól a színpadok, bárki átsétálhat egyiktől a másik színpadhoz anélkül, hogy elhagyná a Sziget területét, vagyis a két színpad közötti terület is részét képezi ugyanannak a rendezvénynek, amelyre jegyet vettek a résztvevők. Ezért a Sziget Fesztivál bizony a rendelet hatálya alá tartozik."

Schiffer szerint  azért fontosak ezek a kívülálló számára nüansznyinak tűnő különbségek, mert a rendelet ilyen értelmezésével sok rendezvényszervezőn, zenészen segíteni lehetne.

 

 

Schiffer András, jogász, jogszabály-értelmezls, fesztiválok törlése, 500 fő

 

 

Szólj hozzá!


A maffiának lesz fesztiválja!

A maffiának lesz fesztiválja!

És nem azért mert ők a maffia, hanem azért, mert ők a Maffia: a Palkonya Hangja fesztivál szorosan kötődik az Irie Maffia zenekarhoz.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Soltész Rezső tüdőszűrésen

Nem, ez nem egy bulvárhír a népszerű előadó aktuális egészségügyi állapotáról, hanem a „Hogyha hallom én, minden az enyém” című pályázat nyertes novellája. Május elején ugyanis a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja, a Hangőr Egyesület és a Volt Egyszer Egy Beatkorszak blog...

A Leander Kills klippel köszönte meg a háttéremberek munkáját

Ezt a klipet a Leander Kills a háttérben dolgozó szakemberek tiszteletére készítette, akik nélkül süket és sötét lenne az a koncerthelyszín, ahol ti is örömmel töltitek időtöket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek