Schiffer András szerint a hatályos jogszabályokból nem vezethető le a totális fesztiváltilalom

2020/08/01  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A jogász először a FB-oldalán, majd a Magyar Hang hasábjain közölte a saját értelmezését.

Fotó: Művészetek Völgye /FB

"A hatályos jogszabályokból szerintem nem vezethető le a totális fesztivál-tilalom. A 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 2.§ így szól:

„A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

A hivatkozott 2011-es rendelet értelmezésében a zenés, táncos rendezvény:

„rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.”

Ebből számomra az következik, hogy a fizikailag egymástól elkülönült helyszínekre szervezett olyan fesztiválokat, ahol az egyes helyszíneken egy időben nincsenek többen 500 főnél, bizony meg lehet tartani. Főleg amikor egyes helyszíneken a főszolgáltatás még csak nem is a zeneszolgáltatás.

Jó volna, ha a kormány ezt a megszorító értelmezést alkalmazná, mert még így is művészek, kisvállalkozások, kistelepülések sokaságát lehetne megmenteni – tette hozzá.

A Magyar Hangnak mondott példát is:

"A Kapolcs jellegű, jellemzően vidéki, és sok esetben nem is zenés rendezvényeket például gond nélkül meg lehet tartani véleményem szerint, mert ott fizikailag is jól elkülönülnek egymástól a programok. Például részt veszek az egyik udvarban 30-40 emberrel közösen egy programon. Majd kimegyek a fő utcára, amely már nem tartozik az előző rendezvényhez és jegyet sem kell venni a sétához, majd száz méter után bemegyek egy másik udvarba, ahol megint csak kevesebben vannak, mint ötszáz fő. Ezzel szemben a Sziget Fesztiválon fizikailag nincsenek elkülönítve egymástól a színpadok, bárki átsétálhat egyiktől a másik színpadhoz anélkül, hogy elhagyná a Sziget területét, vagyis a két színpad közötti terület is részét képezi ugyanannak a rendezvénynek, amelyre jegyet vettek a résztvevők. Ezért a Sziget Fesztivál bizony a rendelet hatálya alá tartozik."

Schiffer szerint  azért fontosak ezek a kívülálló számára nüansznyinak tűnő különbségek, mert a rendelet ilyen értelmezésével sok rendezvényszervezőn, zenészen segíteni lehetne.

 

 

Schiffer András, jogász, jogszabály-értelmezls, fesztiválok törlése, 500 fő

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek