Virágboltosnak jobb lenni, mint zeneipari dolgozónak?

2020/05/01  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

Tegnap, a Portfolió cikke alapján összeállított írásunkban az olvasható, hogy ha az idei fesztiválok elmaradnak a nyáron, az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 442 milliárd forintos összeget is elérheti. Ez közel 1%-át jelentené a 2019-es magyar GDP-nek.

Virágboltosnak jobb lenni, mint zeneipari dolgozónak?

Ma meg azt olvastuk az MTI-n. hogy "kormányzati beavatkozás nélkül több száz milliárd forintnyi kiesés lehetett volna a díszkertészeti ágazatban". A "lett volna"-ból arra következtetünk, hogy nem lesz.

A szakmaközi szervezet nyilatkozó elnöke szerint az ágazat körülbelül 470 milliárd forintnyi teljesítményre képes éves szinten, ami beavatkozás nélkül 170 milliárdra csökkent volna. (gyors számítás szerint a becsült kiesés 300 milliárd, valamivel kisebb, mint a fesztiválok elmaradásából következtetett összeg.)

Ők válságstábot hoztak létre, amely együttműködött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával  és az Agrárminisztériummal a kormányzati lépések kidolgozása érdekében. Orlóci László elmondta: több mint 100 ezer embernek ad munkát az ágazat (a zeneipari dolgozók száma 36 ezer, ehhez tegyük hozzá a fesztiválok társvállalkozóinak számát, ami ennek a többszöröse lehet), amelynek nagy részét érinti a válság. Főleg azért, mert ezek a hónapok jelentik az ágazat értékesítésében a fő szezont, sokan e néhány hónap bevételéből élnek egész évben – tette hozzá.

Nem tudunk nem felfedezni párhuzamot a két terület között, már csak az a kérdés, hogy a kertészek lobbiztak jobban, vagy a döntéshozók szeretik jobban a fesztiváloknál azokat, akik a virágot szeretik.

Az is igaz, a döntés  – két adagban tálalva – tegnap született, így igazából most van miről tárgyalni. Hajrá!

Mindenesetre "anyák napján korlátozás nélkül nyitva lehetnek a virágüzletek. Ez jelentős segítséget jelent az ágazatnak" – hangsúlyozta. Felhívjuk a  figyelmet, hogy június 21. az európai zene ünnepnapja.

 

A fiataloknak fog leginkább hiányozni a fesztiválszezon – de hatását mindenki megérzi

A fiataloknak hiányzik majd leginkább a fesztiválszezon – de mindenkinek fájni fog

A PORTFOLIO.HU közölt – még a Nagy Bejelentés előtti napon – egy terjedelmes cikket arról, hogy mi mindennel jár a fesztiválszezon törlése. Az írás a HÉTFA Kutatóintézet elemzésén alapul, amelyben a hazai fesztiválpiac kilátásait taglalták. Einstandoltunk belőle néhány...
Hitelt vesz fel a Rocmaraton, hogy vissza tudja adni a jegyek árát

Hitelt vesz fel a Rockmaraton, hogy vissza tudja adni a jegyek árát

Drámai hangulatú posztban közölte a rockfesztivál, amit ma mindenki közölni kényszerül, komolyan összeszorul az amúgy is összeszorult gyomrunk tőle...
 
A német kormány kifizeti az elmaradt fellépések díjának jelentős részét

Németországban kifizetik az elmaradt fellépések honoráriumának jelentős részét

Mentőcsomagot szerveznek Németországban a koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradó szabadúszó művészeknek a szövetségi kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok támogatási programjainak összehangolásával és új intézkedésekkel.

 

zeneipar, fesztiválok, GDP, díszkertészek, virág, állami támogatás

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek