Menopauza 1170x180

Németországban kifizetik az elmaradt fellépések honoráriumának jelentős részét

2020/04/30  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

Mentőcsomagot szerveznek Németországban a koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradó szabadúszó művészeknek a szövetségi kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok támogatási programjainak összehangolásával és új intézkedésekkel.

A német kormány kifizeti az elmaradt fellépések díjának jelentős részét

NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának a rendkívüli helyzetre reagáló 60 millió forint (170 ezer euró) keretösszegű pályázata a zenekarok, koncerthelyszínek és technikusok együttműködését szeretné ösztönözni. Ezzel párhuzamosan könnyűzenei oktatási anyagok készítését segítő, 12 millió forintos felhívás is megjelent. A részletekért katt ide.

Az első két új támogatási formát szerdán vezette be a szövetségi kormány. A hivatásos muzsikusokból álló független zenekaroknak egy 5,4 millió eurós (1,9 milliárd forint) keretet nyitottak meg, amelyből együttesenként 200 ezer eurót (kb. 70 millió forint) lehet elnyerni új projektekre vagy a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó előadási, művészetközvetítési formátumok kifejlesztésére.

A szövetségi támogatással működő intézményeknek kifizetik a járvány miatt elmaradó műsorokra, programokra, előadásokra szerződtetett művészek fellépési díjának 60 százalékát, 1000 euró felett pedig 40 százalékát – legfeljebb 2500 eurót –, akkor is, ha a fellépés elmaradásából fakadó megbízói kötelezettségekről nincs külön rendelkezés a szerződésben.

Németország megőrzi "kultúrnép rangját", ehhez azonban az is kell, hogy egységesen működjenek a szövetségi, tartományi és helyi szintű támogatási rendszerek, így például a tartományi fenntartású intézmények is kifizessék a járvány miatt törölt programok szereplőinek járó gázsi egy részét – nyilatkozta Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) Inforadio nevű hírcsatornájának.

Mint mondta, a kormány eddig sem feledkezett meg a kreatívokról, ezt a réteget szolgálta az egyik első – március közepén 50 milliárd eurós keretösszeggel elindított – válságkezelő program, amelyben az egyéni vállalkozók és a legfeljebb tíz embert foglalkoztató kisvállalkozások 9 és 15 ezer euró közötti összegű azonnali, vissza nem térítendő támogatást igényelhettek.

Azonban a fellépési díjakból vagy honoráriumokból élő táncművészek, színészek, zenészek, írók és más szabadúszó művészek gyakran "átesnek a támogatási programok rostáján", ezért ki kell építeni egy állandó finanszírozási rendszert. A sürgető szükség miatt "teljes erővel" dolgoznak ezen a pénzügyminisztériummal, és a tartományi kormányokat is be akarják vonni a munkába – mondta Monika Grütters.

Hamburg kulturális szenátora – a tartományi rangú város vezetőségének kulturális ügyekért felelős tagja –, Carsten Brosda szerint hasznos lenne az együttműködés, de érdemes más megközelítést alkalmazni. Nem a segélyezésre kellene összpontosítani, hanem műalkotások létrehozását és a járvány alatt is működőképes kulturális szolgáltatásokat kellene támogatni. "Végig kellene gondolni közösen, hogy miként lehet kilépni abból a logikából, amely szerint mindig csak az elmaradt bevételeket kompenzáljuk" – mondta a politikus német hírportálok beszámolói szerint. Hozzátette, hogy a szövetségi alapok és alapítványok, valamint a tartományi támogatási programok forrásainak mozgósításával nagyjából kétmilliárd eurót kellene a szabadúszó művészeknek átcsoportosítani.

Hangsúlyozzuk: a pénz egy része a szövetségi kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok támogatási programjainak összehangolásával érkezik. Nálunk, úgy tűnik, mindenki maga küzd az árral...

 

A fotó illusztráció

A Fábián Juli alapítvány veszi kézbe a zeneipar munkanélküli dolgozóinak támogatását

Élvonalbeli dj-k játszottak online szombaton a Gödöllői Királyi Kastély díszudvaráról – jótékony céllal: a szervezők a zenei szakma bevétel nélkül maradt dolgozói számára gyűjtenek pénzt.
 
Fotó: Rebecca Swafford (Pexels)

400 előadóművész már pénzhez jutott

Mint ahogy arról már beszámoltunk, 180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére. A rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület döntött.
A koncertszervezők, kubok furcsa őszre készülnek

A koncertszervezők furcsa őszre készülnek

A Kreatív.hu körképet készített a hazai koncertszervezők, klubok helyzetéről, akik szerintük most a Travolta-mémhez hasonló, teljes tanácstalanságban érezhetik magukat
 

 

 

 

Németország, programtörlések, állami támogatás, kultúra, zenészek

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek