A chicagói punkok Budapesten: jön a Rise Against a Parkba!

2021/10/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A hazai közönségnek is bemutatja új albumát a Rise Against – az 1999-ben alakult, komoly társadalmi felelősséget vállaló chicagói punk-rock zenekar június 14-én ad koncertet a Budapest Parkban.

Fotó: Jason Siegel

A többszörösen arany- és platinalemezes amerikai csapat nyáron megjelent, Nowhere Generation című nagylemeze egy igazán pörgős punk-rock anyag lett, ami szövegvilágában arra a társadalmi és gazdasági helyzetre – ahogy azt a bandától megszokhattuk – koncentrál, ami a mai fiatalság számára tulajdonképpen lehetetlenné tette azt, hogy az amerikai álmot kergessék.

Az 1999-ben alakult Rise Against (Tim McIlrath, Zach Blair, Joe Principe, Brandon Barnes) áttörését 2004-ben megjelent harmadik stúdiólemezük, a Siren Song of the Counter Culture című hozta meg, innentől kezdve albumaik sorra a Billboard 200-as listájának Top10-ébe kerültek. Idén nyáron sorban kilencedik anyagukkal jelentkeztek , amiről a zenekar énekese/gitárosa/dalszövegírója,Tim McIlrath a következőképp mesél:

“Van ez a mondás, ami mindannyiunkat végigkövet gyerekkorunkban, hogy a saját generációnk tulajdonképpen a szüleinkét viszi tovább, sőt, ha lehet, még jobb és ígéretesebb formában. Valahogy mégis úgy tűnik, mintha az amerikai álom egy csomó embernek nem úgy sikerülne, mint ahogyan az meg van írva. A fiatalok nem úgy lépkednek már a ranglétrán, ahogy az a múltban történt. Én pedig ezt maximálisan átérzem, és úgy gondolom, erről beszélnünk kellene.”

A lemez mondanivalójának alapjául McIlrath bevallása szerint az szolgált, hogy rengeteget beszélgetett saját lányaival, illetve a rajongóival is, így elsőkézből érzékeli azt, ahogy a generációs szakadék egyre gyorsabban növekszik, miközben a fiatalok egyre mélyebbre kerülnek a társadalmi, gazdasági és politikai bizonytalanságban. Saját bevallása szerint a lemezzel azt reméli, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára, akkor is, ha kicsit kényelmetlenül érezzük magunkat a témától, mert nem szabad szemet hunynunk felette.

Nem ez az első alkalom, hogy a Rise Against zenekar fontos ügy mellett áll ki – ahogy fogalmaznak, az emberek őszinteséget várnak a zenétől, ami akár a változás katalizátora is lehet. Korábbi anyagaikkal egyébként olyan témákat érintettek, mint az LGBTQ jogok, állatvédelem, környezetvédelem vagy a modern hadviselés, amik miatt az NME magazin egyenesen az egyik legfontosabb punk zenekarnak kiáltotta ki őket.

Az együttes tagjai mindannyian vegetáriánusok, az énekes Tim Mcilrath vegán. Egy kivétellel mind követői a straight edgenek, azaz tartózkodnak az alkohol fogyasztástól, a dohányzástól és a drog használattól. A zenekar aktív támogatója a PETA-nak, az állatok jogaiért küzdő mozgalomnak.A „Ready to Fall” című daluk videóklipjében számos felvétel van a nagyüzemi állattartásról, rodeókról, sport vadászásról, ezenfelül az erdőirtásokról, a jégsapkák olvadásáról és erdőtüzekről.

A zenekar támogatja az It Gets Better projektet, amely azokat a tinédzser gyermekeket segíti, akiket rendszeresen zaklatnak a nemi identitásuk miatt. Az internetes projektet számos homoszexuális fiatal öngyilkossága indította el. Az együttes „Make It Stop” című dalához forgatott videóklip egyik jelenetében McIlrath azon fiatalok nevét sorolja fel, akik emiatt vetettek véget az életüknek. Aktívan politizálnak és többször is kiálltak az emberi jogok ügye mellett.

 

A Rise Against számára különösen fontos az, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot ápoljanak rajongóikkal – így új anyagukat  a magyar közönségnek is bemutatják, 2022. június 14-én a Budapest Parkban.

A jegyértékesítés október 22-én 12 órakor indul.



Rise Against, Budapest Park

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek