A Depeche Mode zenészeit lesújtotta Andy Fletcher váratlan halála

2022/05/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, Gulyás István, MTI

Életének 60. évében meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode együttes alapító tagja, billentyűse – tette közzé a hírt a zenekar a hivatalos Facebook-oldalán és a Twitteren.

Fotó: DM Official

Andrew Fletcher 1961. július 8-án született Nottinghamban. Az 1970-es évek végén akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral és Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak. Abban az évben vették be énekesnek Dave Gahant, az  ő javaslatára Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat. Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett. A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak.

Fletcher végig a zenekarral volt annak négy évtizedes története során, amely két listavezető albumot, az Ultra és a Songs of Faith and Devotion című lemezeket is magában foglalta. Utolsó stúdióalbuma a zenekarral a 2017-es Spirit volt, amely a brit albumlistán az ötödik helyig jutott.

"Fletch" volt a legkevésbé "látványos" tagja a triónak, mind a stúdióban, mind a fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen, aki nem énekelt. Szinte árnyékba húzódott, miközben Gahan és Gore a színpad előterében mozgott – de mindig felemelte a karját, hogy jelezze, ő is ott van...

A csapatban betöltött szerepéről szólva egy interjúban azt mondta, hogy ő volt

"a magas fickó a háttérben, aki nélkül ez a Depeche Mode nevű világhírű banda soha nem működne. Van ez a nagy félreértés, hogy a rock zenekarokban igazi emberek dolgoznak igazi hangszereken – estéről estére –, míg egy olyan szintetizátoros formációban, mint a Depeche Mode, senki sem dolgozik, mert minden gép..." – tette hozzá.

A Die Welt című német lapnak adott 2009-es interjújában Fletcher kifejtette:

"Én Dave ellentéte vagyok. Ugyan zenész vagyok, de az utcán senki sem ismer fel. A zenekaron belül én a popelemmel járulok hozzá a munkához. Gore, aki a legtöbb dalt írja, szereti az amerikai bluest és a countryt. Dave pedig felfedezte magának a jazzt. Én viszont valószínűleg örökké hűséges maradok az egyszerű popdallamokhoz és az általuk képviselt könnyedséghez".

Fletcher beszélt arról is, hogy a kezdeti időkben a sajtó nem vette komolyan az együttest, csak egy újabb szinti-pop bandának tartották őket, amíg a Rose Bowlhoz hasonló helyszíneken tartott telt házas koncertek arra nem kényszerítették a világot, hogy komolyan vegyék a Depeche Mode-ot – de még akkor is a siker néha könnyebben jött Amerikában, mint hazájukban.

Fletcher a kitartásukról szólva a The Skinnynek azt mondta, hogy

"Egy csodálatos álom vált valóra. Mindig elmesélem ezt a történetet a könyvelőinkről..., Amikor elkezdtünk egy kis pénzt keresni, felállítottak egy tervet, hogy kb. két-három évig fogunk kitartani. Aztán egyre népszerűbbek lettünk, ezt a tervet kidobtuk..."

"Mi demokratikusan működünk.. Ha valaki nem akar valamit csinálni, akkor nem csináljuk meg" – mondta Fletcher egy másik,  2017-es interjújában. "Martin és Dave az Egyesült Államokban élnek, én pedig itt, de ez nem igazán befolyásolja a kapcsolatainkat. Én és Martin nagyon közel állunk egymáshoz. Dave inkább olyan nekem, mintha a testvérem lenne."

Zenésztársait megdöbbentette és lesújtotta a zenész váratlan halála.

"Fletchnek arany szíve volt, mindig számíthattunk rá, ha szükségünk volt segítségre, vidám beszélgetésre, egy jó nevetésre vagy egy hideg sörre" – olvasható a közösségi oldalaikon közzéltett posztban.

 Feleségével, Grainne-vel közel 30 évig voltak házasok, ő és két gyermekük, Megan és Joe gyászolja. Valamint az egész világ. Halálának okát egyelőre nem közölték.

"Nagyon szomorú híreket kaptunk ma. Andy Fletcher a Depeche Mode-ból elhunyt" – írta a Twitteren a Cure-os Lol Tolhurst. "Ismertem Andy-t és a barátomnak tartottam. Fiatalon sokszor keresztezték egymást útjaink. Megszakad a szívem a családjáért, a zenésztárssaiért és a DM rajongóiért. RIP Fletch."

A Depeche Mode rendszeresen koncertezett Magyarországon: először 1985-ben a budapesti Volán-pályán zenéltek, utoljára 2018 júniusában a VOLT fesztiválon léptek fel. Nagyon komoly és kitartó rajongótáboruk van, a  Depeche Klub fogalommá vált. Ultimate Party Of The 90s + The Best Of 80s címmel szeptemberben az Akváriumban lesz eseményük, amely egyben a klub megalakulásának 35. évfordulója. Amikor közzétették a bulit, még nem gondolták, hogy ez egyben egy emlékest is lesz.

Az 1993-as MTK-stadionbeli fellépést kihasználva Göd közelében forgatták a Condemnation kislemez videóklipjét. Ezzel emlékezünk rá.

 

Forrás: MTI, NBC News

Sajnos, nem tudunk megállni ennél a rossz hírnél: életének 73. évében meghalt Alan White, a Yes progresszív rockzenekar dobosa is, aki John Lennon, George Harrison, Joe Cocker és Ginger Baker oldalán is fellépett. Családja közölte a hírt a zenész Facebook-oldalán. Az angliai születésű zenész seattle-i otthonában hunyt el rövid betegséget követően – közölte  mások mellett az Index.

 

 

S magyar vonatkozású hír, hogy meghalt az első magyar dj-k egyike, Éliás Gyula. A lemezlovas jeles tagja volt a hetvenes években induló első magyar lemezlovas generáció tagjainak, ő volt többek közt a házigazdája a Petőfi Csarnok Fantasztikus házibuli című programjának. Munkásságáért később életműdíjjal is kitüntették. Az egykori dj 65 esztendős volt. R.I.P.

Andrew Fletcher, Depeche Mode, gyász

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek