A gombafejűek nem jártak egyetemre – most Beatles-szak indul Liverpoolban

2021/02/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A The Beatles: Music Industry and Heritage elnevezésű képzés szeptemberben indul.

Fotó: University of Liverpool

Mindeközben Paul McCartney lánya a főzni tanulókat edukálja. A Mary McCartney Serves It Up című gasztroshowban megjelenik többek között Dave Grohl, Kate Hudson, Liv Tyler, Gayle King, Mark Ronson, Cameron Diaz és Nicole Richie.

A program vezetője Holly Tessler, a liverpooli származású együttes szakértője, a szakot a világ első, populáris zenére szakosodott kutatóközpontja, a Liverpooli Egyetem zenei tanszékének Institute of Popular Music elnevezésű intézete indítja.

A képzés azok számára lehet vonzó alternatíva, akik már a zenei és kreatív iparban, múzeumokban, galériákban, a turizmusban vagy a szabadidős szektorban dolgoznak, vagy ilyen területen képzelik el a karrierjüket.

Bár nem ez a lényeg, a világ legismertebb zenekarának tagjai nem jártak egyetemre – legalábbis órákra (koncertet biztos adtak valamelyikben). Feltehetően köze van ennek a ténynek ahhoz, hogy ők a világ legismertebb zenekara... A történet másképpen alakult volna biztosan, ha zenélés helyett a diploma megszerzésével foglalatoskodnak. John Lennon a Liverpool College of Art-ba járt, Macca és George Harrison a Liverpool Institute High School for Boys leghíresebb diákjai lettek, Ringo Starr gyakorlatilag kórházban vagy betegségből lábadozva töltötte az iskolás éveit, s korán munkába állt.

A liverpooli egyetem posztgraduális képzése azzal indul, hogy a zenekart kontextusba helyezi a zenei és a kreatív iparágak keretében, majd szélesebb körben megvizsgálják azt a szerepet, amelyet a Beatles más területeken, köztük a turizmusban és a kulturális örökségben játszott. Ezután foglalkoznak azzal, hogy az együttes hatása hogyan ismételhető meg a világ különböző helyein és iparágaiban.

"Minél tradicionálisabb és elismertebb egyetemre szerettem volna menni a számomra elérhetőek közül; az elsőbbséget a liverpooli egyetem élvezte nálam, hiszen Liverpoolból indult világkörüli útjára a Beatles, valamint a Titanic is, bár jobban szeretek az előbbire gondolni. A választásomban azért más is szerepet játszot"írta blogjában Pospischill Péter, aki az említett egyetemre jelentkezett anno,s  az ezzel kapcsolatos élményeit osztja meg olvasóival.

 

 

 

 

Beatles, Institute of Popular Music

 

 

Szólj hozzá!


Tom Odell visszatér Budapestre

Tom Odell visszatér Budapestre

A zenész a Barba Negrában adta első magyarországi klubkoncertjét – ide is tér vissza 2022. szeptember 28-án. Amúgy a Szigeten és a STRAND...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Robbie Williams árverésre bocsájt három ikonikus Banksy-alkotást

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Koronavírusos Elton John

A HVG értesülése szerint a zenész megfertőződött az új koronavírussal, ezért két dallasi koncertjét halasztani kényszerült.
Új koncertek