A hiphop története egy születésnapi bulin kezdődött 1973-ban

2023/02/20  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Idén 50 éves a hiphop. Az Animal Cannibals egy trackkel tiszteleg a jubileum előtt.

A hiphop története egy születésnapi bulin kezdődött 1973-ban

A műfaj 1973. augusztus 11-én kelt életre egy születésnapi bulin, egy bronxi bérházban, New York Cityben. A helyszín az 1520 Sedgwick Avenue volt, ahol DJ Kool Herc megszervezte a világ első komolyabb hiphop buliját. Ennek a partinak akkora sikere volt, hogy elindított egy alulról építkező zenei forradalmat, hat évvel azelőtt, hogy a „hiphop" kifejezés bekerült a szókincsbe.

DJ Kool Herc a két lemezjátszót úgy használta, hogy ismételten oda-vissza játszotta ugyanannak a lemeznek azt a részét, ahol a dobkiállás (break) volt. A táncoló tömeg ezt a részt szerette a legjobban. Ilyenkor extra táncot dobtak és előadták a speciális mozgásukat. Ehhez jött a verbális bíztatás: a rap. A műfajhoz hamar csatlakozott a graffiti, a beatbox – és a kosárlabda. Így vált komplex és inspiráló műfajjá.

Az Animal Cannibals ezzel az trackkel tiszteleg az 50 éves hip hop előtt. Az 50 perces mixben a Kannibálok történetének legsikeresebb 50 dala hallható. Ünnepeld velük a világ a műfaj 50. születésnapját!

 

Animal Cannibals, hiphop, rap, jubileum

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek