A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

2020/04/06  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

Azzal mindenki tisztában van, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztesei a szórakoztatóiparban tevékenykedők. A 2020-as év bevételi szempontból akkor is mínuszos lesz, ha esetleg nyárra már feloldják a korlátozásokat, erről nincs információnk, csak optimizmusunknak adtunk hangot. Ennek tudatában a Music Hungary Szövetség elkészített egy komplett javaslatcsomagot, amit a kormányzati döntéshozókhoz is eljuttattak.

Music Hungary Szövetség

A szövetség fő céljai közé tartozik többek közt a hazai zeneipar összefogása, támogatása, helyzetének javítása;a hazai zenészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítása; az NKA által támogatott Hangfoglaló Program fenntarthatóságának biztosítása; a jogosultak internetes felhasználásokból származó bevételeinek növelése; a rádiós zenei kvóta finomhangolása (akármit is jelentsen et – aszerk.), a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon és egyéb médiákban, beleértve a streaming szolgáltatásokat is; a koncertbelépők, jegyek áfájának csökkentése; szakmai együttműködés a filmiparral; részvétel az iskolai és tehetséggondozó zeneoktatás reformjában; illetve a hazai zeneipar szakmai képviselete az egyes közigazgatási szervek, valamint a közönség irányában.

A Music Hungary Szövetség egyfajta "könnyűzenei ernyőszervezet", amely műfaji kötöttségek nélkül képviseli a szakmát az állam, a piaci szereplők és a média irányába. Éves nagyszabású konferenciájukon – ami egyébként a FesztEger! farvizén május végén az egri Bolyki-völgyben kerül évről évre megrendezésre; az idei esemény oldalán még nincs híre halasztásnak vagy lemondásnak – a szakma képviselői mondják el véleményüket az aktuális helyzetről, és próbálnak közösen megoldást találni a felmerülő problémákra.

A felmérések alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60 százalékát az élőzenei fellépésekből szerzik. Másik fontos bevételi forrásuk a koncerteken és a vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, ez bevételük további több mint 15 százalékát teszi ki. A nyilvános helyek bezárása, a zeneszolgáltatás megszűnése miatt ez az összeg is kiesett. "Várhatóan a zenészeknek így jövedelmük több mint 70 százaléka fog hiányozni a következő hónapokban" – olvasható a közleményben.

A most közzétett hatoldalas kiadványból egyértelműen látszik, hogy nagy a baj a szektorban, és ez nem csak a zenészeket, hanem a háttérembereket, illetve a vendéglátást is érinti. Éppen ezért állítottak össze egy csomagot, ami tűzoltásként szolgálna a kialakult helyzetben. A teljes anyag megtekinthető az alábbi címre kattintva:

A koronavírus-járvány hatása az előzenei- és a fesztivál-szektorra

Idézünk néhány javaslatot a tanulmányból:

  • A közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését.
  • Javasoljuk a magyar zenei kvóta 10-15% százalékpontos megemelését a rádiós zenei kvóták esetében. (E kettő nem új dolog, itt már írtunk hasonló "követelésről".)
  • Élő virtuális koncertek támogatása.
  • Zenészek online, digitális platformokon való megjelenésének támogatása (pl. YouTube, Spotify).
  • Jogdíjak személyi jövedelemadó-mentessége 2020-21-ben.
  • Vendéglátóhelyektől várható jogdíjkiesések kompenzációja.(Ez meg azért érdekes kérdés, mert az Artisjus március 20-án azt közölte, hogy április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók/MTI – aszerk.)

Természetesen mi is –  hiszen a saját bőrünkön is tapasztaljuk – tisztában vagyunk azzal, hogy ez a járvány szinte minden szektorban válsághelyzetet okozott, de többször leírtuk: ez egy zenei oldal, mi ezt a szegmenst követjük jobban figyelemmel, noha természetesen nem vagyunk vakok a társadalom többi rétegének és szakmájának a gondjaira, de azoknak is nyilván megvannak a megfelelő képviseleti fórumaik.

Nagyon drukkolunk, hogy a zenei szakma eddig külön-külön megnyilatkozó képviseleti fórumai egyszer csak megtalálják egymást, mert egy ideje már tudjuk, hogy egységben az erő, meg azt is, hogy mi történik a gyerekkel, ha sok a bába. Mindazonáltal csak üdvözölni tudjuk, ha a különböző szervezetek bábáskodása mellett megszületik valami olyan dolog, ami segít túlélni a zeneiparnak ezt a leállást, amely a szövetség adatai szerint 36 ezer dolgozót érint – azt talán mondanunk sem kellene, hogy meglehetősen érzékenyen.

És még egy fontos dolog: azt már többen több helyen (mindenhol) leírták, hogy a világ a járvány után nem lesz többé ugyanaz, mint ami volt. Elméletileg sok mindenre rájöhetünk ebben a krízishelyzetben, amit aztán az újrainduló életünkbe beleépíthetünk korrekcióként. Egy ilyen panel lehetne például a közönség maximális tisztelete és szeretete, mind a zenészek, mind a rendezvényszervezők részéről, s annak felismerése, hogy szükségünk van egymásra, a nézőnek az élő zenére – és viszont még inkább. Ennek első lépéseként nézzétek meg, hogy kedvenc zenekarotok, fesztiválotok, koncerthelyszínetek miként kommunikál veletek a karantén alatt, sok minden kiderülthet ebből.

Ma egyébként Orbán Viktor azt jelentette be, hogy a kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. Ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

 

Pet Shop Boysnak volt egy ilyen című albuma 2019-ben...

Van elképzelésed arról, mennyi 17,5 BILLIÓ forint? Na, ennyit szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

Németország kidolgozott egy megdöbbentő összegű, 50 milliárd eurós támogatási csomagot a művészek és a kulturális vállalkozások megsegítésére – állva hagyva a többi országot...

 

 

Fotó: Pexels

A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

A jövedelem nélkül maradt előadóművészek segítséget kérnek az Európai Bizottság elnökétől, akinek támogatására az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak.
Fotó: Hello Ugar Fesztvál

Állítólag júniusban tetőzik a járvány – ezek a fesztiválok érintettek

A kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Ez ultra rossz hír mindenki számára, azoknak pláne, akik abban reménykedtek, hogy viszonylagos biztonságban vannak a rendezvényeik mondjuk márciushoz képest.

 

 

Music Hungary Szövetség, járvány, válság, javaslat, könnyűzenei szektor, 2020

 

 

Szólj hozzá!


Ha idén is Fishing nélkül telik el a nyár, az a fesztivál végét is jelentheti

Ha idén is Fishing nélkül telik el a nyár, az a...

Ezt a gondolatot a szervezők fogalmazták meg legújabb posztjukban, ami – egy merőben új lehetőséget is felkínálva – arra keresi a választ,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Ha két metál torok összeáll

... ott jó esetben kő kövön nem marad. Gamsz Árpád (Mobilmánia, Avenford) és Schrott Péter (Continoom, Tűzmadár, Zártosztály) friss duettje egy Jorn-dalra készült. A srácok az Out To Every Nation című albumon megszólaló, nagyon húzós címadó dalt vették elő.

Csalók áldozata lett a Deja Vu Fesztivál

Az elmúlt hetekben a közösségi platformokon egyre több a fake profil és a kamu esemény jelenik meg az ország legnagyobb rendezvényeinek nevében. Ezen csalók áldozata lett az Magyarország egyetlen 3 napos retró fesztiválja a Deja Vu Fesztivál is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek