Menopauza 1170x180

A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

2020/04/06  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

Azzal mindenki tisztában van, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztesei a szórakoztatóiparban tevékenykedők. A 2020-as év bevételi szempontból akkor is mínuszos lesz, ha esetleg nyárra már feloldják a korlátozásokat, erről nincs információnk, csak optimizmusunknak adtunk hangot. Ennek tudatában a Music Hungary Szövetség elkészített egy komplett javaslatcsomagot, amit a kormányzati döntéshozókhoz is eljuttattak.

Music Hungary Szövetség

A szövetség fő céljai közé tartozik többek közt a hazai zeneipar összefogása, támogatása, helyzetének javítása;a hazai zenészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítása; az NKA által támogatott Hangfoglaló Program fenntarthatóságának biztosítása; a jogosultak internetes felhasználásokból származó bevételeinek növelése; a rádiós zenei kvóta finomhangolása (akármit is jelentsen et – aszerk.), a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon és egyéb médiákban, beleértve a streaming szolgáltatásokat is; a koncertbelépők, jegyek áfájának csökkentése; szakmai együttműködés a filmiparral; részvétel az iskolai és tehetséggondozó zeneoktatás reformjában; illetve a hazai zeneipar szakmai képviselete az egyes közigazgatási szervek, valamint a közönség irányában.

A Music Hungary Szövetség egyfajta "könnyűzenei ernyőszervezet", amely műfaji kötöttségek nélkül képviseli a szakmát az állam, a piaci szereplők és a média irányába. Éves nagyszabású konferenciájukon – ami egyébként a FesztEger! farvizén május végén az egri Bolyki-völgyben kerül évről évre megrendezésre; az idei esemény oldalán még nincs híre halasztásnak vagy lemondásnak – a szakma képviselői mondják el véleményüket az aktuális helyzetről, és próbálnak közösen megoldást találni a felmerülő problémákra.

A felmérések alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60 százalékát az élőzenei fellépésekből szerzik. Másik fontos bevételi forrásuk a koncerteken és a vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, ez bevételük további több mint 15 százalékát teszi ki. A nyilvános helyek bezárása, a zeneszolgáltatás megszűnése miatt ez az összeg is kiesett. "Várhatóan a zenészeknek így jövedelmük több mint 70 százaléka fog hiányozni a következő hónapokban" – olvasható a közleményben.

A most közzétett hatoldalas kiadványból egyértelműen látszik, hogy nagy a baj a szektorban, és ez nem csak a zenészeket, hanem a háttérembereket, illetve a vendéglátást is érinti. Éppen ezért állítottak össze egy csomagot, ami tűzoltásként szolgálna a kialakult helyzetben. A teljes anyag megtekinthető az alábbi címre kattintva:

A koronavírus-járvány hatása az előzenei- és a fesztivál-szektorra

Idézünk néhány javaslatot a tanulmányból:

  • A közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését.
  • Javasoljuk a magyar zenei kvóta 10-15% százalékpontos megemelését a rádiós zenei kvóták esetében. (E kettő nem új dolog, itt már írtunk hasonló "követelésről".)
  • Élő virtuális koncertek támogatása.
  • Zenészek online, digitális platformokon való megjelenésének támogatása (pl. YouTube, Spotify).
  • Jogdíjak személyi jövedelemadó-mentessége 2020-21-ben.
  • Vendéglátóhelyektől várható jogdíjkiesések kompenzációja.(Ez meg azért érdekes kérdés, mert az Artisjus március 20-án azt közölte, hogy április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók/MTI – aszerk.)

Természetesen mi is –  hiszen a saját bőrünkön is tapasztaljuk – tisztában vagyunk azzal, hogy ez a járvány szinte minden szektorban válsághelyzetet okozott, de többször leírtuk: ez egy zenei oldal, mi ezt a szegmenst követjük jobban figyelemmel, noha természetesen nem vagyunk vakok a társadalom többi rétegének és szakmájának a gondjaira, de azoknak is nyilván megvannak a megfelelő képviseleti fórumaik.

Nagyon drukkolunk, hogy a zenei szakma eddig külön-külön megnyilatkozó képviseleti fórumai egyszer csak megtalálják egymást, mert egy ideje már tudjuk, hogy egységben az erő, meg azt is, hogy mi történik a gyerekkel, ha sok a bába. Mindazonáltal csak üdvözölni tudjuk, ha a különböző szervezetek bábáskodása mellett megszületik valami olyan dolog, ami segít túlélni a zeneiparnak ezt a leállást, amely a szövetség adatai szerint 36 ezer dolgozót érint – azt talán mondanunk sem kellene, hogy meglehetősen érzékenyen.

És még egy fontos dolog: azt már többen több helyen (mindenhol) leírták, hogy a világ a járvány után nem lesz többé ugyanaz, mint ami volt. Elméletileg sok mindenre rájöhetünk ebben a krízishelyzetben, amit aztán az újrainduló életünkbe beleépíthetünk korrekcióként. Egy ilyen panel lehetne például a közönség maximális tisztelete és szeretete, mind a zenészek, mind a rendezvényszervezők részéről, s annak felismerése, hogy szükségünk van egymásra, a nézőnek az élő zenére – és viszont még inkább. Ennek első lépéseként nézzétek meg, hogy kedvenc zenekarotok, fesztiválotok, koncerthelyszínetek miként kommunikál veletek a karantén alatt, sok minden kiderülthet ebből.

Ma egyébként Orbán Viktor azt jelentette be, hogy a kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. Ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

 

Pet Shop Boysnak volt egy ilyen című albuma 2019-ben...

Van elképzelésed arról, mennyi 17,5 BILLIÓ forint? Na, ennyit szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

Németország kidolgozott egy megdöbbentő összegű, 50 milliárd eurós támogatási csomagot a művészek és a kulturális vállalkozások megsegítésére – állva hagyva a többi országot...

 

 

Fotó: Pexels

A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

A jövedelem nélkül maradt előadóművészek segítséget kérnek az Európai Bizottság elnökétől, akinek támogatására az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak.
Fotó: Hello Ugar Fesztvál

Állítólag júniusban tetőzik a járvány – ezek a fesztiválok érintettek

A kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Ez ultra rossz hír mindenki számára, azoknak pláne, akik abban reménykedtek, hogy viszonylagos biztonságban vannak a rendezvényeik mondjuk márciushoz képest.

 

 

Music Hungary Szövetség, járvány, válság, javaslat, könnyűzenei szektor, 2020

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek