A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

2020/04/06  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

Azzal mindenki tisztában van, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztesei a szórakoztatóiparban tevékenykedők. A 2020-as év bevételi szempontból akkor is mínuszos lesz, ha esetleg nyárra már feloldják a korlátozásokat, erről nincs információnk, csak optimizmusunknak adtunk hangot. Ennek tudatában a Music Hungary Szövetség elkészített egy komplett javaslatcsomagot, amit a kormányzati döntéshozókhoz is eljuttattak.

Music Hungary Szövetség

A szövetség fő céljai közé tartozik többek közt a hazai zeneipar összefogása, támogatása, helyzetének javítása;a hazai zenészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítása; az NKA által támogatott Hangfoglaló Program fenntarthatóságának biztosítása; a jogosultak internetes felhasználásokból származó bevételeinek növelése; a rádiós zenei kvóta finomhangolása (akármit is jelentsen et – aszerk.), a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon és egyéb médiákban, beleértve a streaming szolgáltatásokat is; a koncertbelépők, jegyek áfájának csökkentése; szakmai együttműködés a filmiparral; részvétel az iskolai és tehetséggondozó zeneoktatás reformjában; illetve a hazai zeneipar szakmai képviselete az egyes közigazgatási szervek, valamint a közönség irányában.

A Music Hungary Szövetség egyfajta "könnyűzenei ernyőszervezet", amely műfaji kötöttségek nélkül képviseli a szakmát az állam, a piaci szereplők és a média irányába. Éves nagyszabású konferenciájukon – ami egyébként a FesztEger! farvizén május végén az egri Bolyki-völgyben kerül évről évre megrendezésre; az idei esemény oldalán még nincs híre halasztásnak vagy lemondásnak – a szakma képviselői mondják el véleményüket az aktuális helyzetről, és próbálnak közösen megoldást találni a felmerülő problémákra.

A felmérések alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60 százalékát az élőzenei fellépésekből szerzik. Másik fontos bevételi forrásuk a koncerteken és a vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, ez bevételük további több mint 15 százalékát teszi ki. A nyilvános helyek bezárása, a zeneszolgáltatás megszűnése miatt ez az összeg is kiesett. "Várhatóan a zenészeknek így jövedelmük több mint 70 százaléka fog hiányozni a következő hónapokban" – olvasható a közleményben.

A most közzétett hatoldalas kiadványból egyértelműen látszik, hogy nagy a baj a szektorban, és ez nem csak a zenészeket, hanem a háttérembereket, illetve a vendéglátást is érinti. Éppen ezért állítottak össze egy csomagot, ami tűzoltásként szolgálna a kialakult helyzetben. A teljes anyag megtekinthető az alábbi címre kattintva:

A koronavírus-járvány hatása az előzenei- és a fesztivál-szektorra

Idézünk néhány javaslatot a tanulmányból:

  • A közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését.
  • Javasoljuk a magyar zenei kvóta 10-15% százalékpontos megemelését a rádiós zenei kvóták esetében. (E kettő nem új dolog, itt már írtunk hasonló "követelésről".)
  • Élő virtuális koncertek támogatása.
  • Zenészek online, digitális platformokon való megjelenésének támogatása (pl. YouTube, Spotify).
  • Jogdíjak személyi jövedelemadó-mentessége 2020-21-ben.
  • Vendéglátóhelyektől várható jogdíjkiesések kompenzációja.(Ez meg azért érdekes kérdés, mert az Artisjus március 20-án azt közölte, hogy április végéig lemondanak a vendéglátóiparból származó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról a szerzők, előadók és kiadók/MTI – aszerk.)

Természetesen mi is –  hiszen a saját bőrünkön is tapasztaljuk – tisztában vagyunk azzal, hogy ez a járvány szinte minden szektorban válsághelyzetet okozott, de többször leírtuk: ez egy zenei oldal, mi ezt a szegmenst követjük jobban figyelemmel, noha természetesen nem vagyunk vakok a társadalom többi rétegének és szakmájának a gondjaira, de azoknak is nyilván megvannak a megfelelő képviseleti fórumaik.

Nagyon drukkolunk, hogy a zenei szakma eddig külön-külön megnyilatkozó képviseleti fórumai egyszer csak megtalálják egymást, mert egy ideje már tudjuk, hogy egységben az erő, meg azt is, hogy mi történik a gyerekkel, ha sok a bába. Mindazonáltal csak üdvözölni tudjuk, ha a különböző szervezetek bábáskodása mellett megszületik valami olyan dolog, ami segít túlélni a zeneiparnak ezt a leállást, amely a szövetség adatai szerint 36 ezer dolgozót érint – azt talán mondanunk sem kellene, hogy meglehetősen érzékenyen.

És még egy fontos dolog: azt már többen több helyen (mindenhol) leírták, hogy a világ a járvány után nem lesz többé ugyanaz, mint ami volt. Elméletileg sok mindenre rájöhetünk ebben a krízishelyzetben, amit aztán az újrainduló életünkbe beleépíthetünk korrekcióként. Egy ilyen panel lehetne például a közönség maximális tisztelete és szeretete, mind a zenészek, mind a rendezvényszervezők részéről, s annak felismerése, hogy szükségünk van egymásra, a nézőnek az élő zenére – és viszont még inkább. Ennek első lépéseként nézzétek meg, hogy kedvenc zenekarotok, fesztiválotok, koncerthelyszínetek miként kommunikál veletek a karantén alatt, sok minden kiderülthet ebből.

Ma egyébként Orbán Viktor azt jelentette be, hogy a kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását. Ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

 

Pet Shop Boysnak volt egy ilyen című albuma 2019-ben...

Van elképzelésed arról, mennyi 17,5 BILLIÓ forint? Na, ennyit szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

Németország kidolgozott egy megdöbbentő összegű, 50 milliárd eurós támogatási csomagot a művészek és a kulturális vállalkozások megsegítésére – állva hagyva a többi országot...

 

 

Fotó: Pexels

A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

A jövedelem nélkül maradt előadóművészek segítséget kérnek az Európai Bizottság elnökétől, akinek támogatására az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak.
Fotó: Hello Ugar Fesztvál

Állítólag júniusban tetőzik a járvány – ezek a fesztiválok érintettek

A kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Ez ultra rossz hír mindenki számára, azoknak pláne, akik abban reménykedtek, hogy viszonylagos biztonságban vannak a rendezvényeik mondjuk márciushoz képest.

 

 

Music Hungary Szövetség, járvány, válság, javaslat, könnyűzenei szektor, 2020

 

 

Szólj hozzá!


Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal...

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Pünkösdi Fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház

A pünkösdi háromnapos esemény csendes sétával indul, amelyet egy nyárindító háromnapos fesztivál követ a legismertebb alternatív zenekarok akusztikus koncertjeivel a Zichy-kastély udvarán, ahol fellép többek között a Platon Karataev, a Lóci játszik, az Aurevoir, Szabó Balázs és bandája és a Csaknekedkislány valamint a Pici...

Idén először a Tihanyi-félszigeten is megrendezik a Magyar Tavak Fesztiválját

Idén már három helyszínen rendezik meg a Magyar Tavak Fesztiválját: június 24-25-én a Velencei-tónál, július 29-től 31-ig a Tisza-tónál és új helyszínként augusztus 26-án a Balatonnál várják a közönséget a magyar és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és dzsesszzenei koncertekkel.
Új koncertek