A Music Hungary Szövetség nyílt levele a pénzügyminiszterhez

2020/12/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Music Hungary Szövetség az alábbi levelet csütörtökön fogja eljuttatni Varga Mihály pénzügyminiszterhez. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat aláírásával anonim vagy publikus módon.

A Music Hungary Szövetség nyílt levele a pénzügyminiszterhez

Varga Mihály
Pénzügyminiszter részére

Tisztelt Miniszter úr!

A Music Hungary Szövetség, a magyar zeneipar szereplőit tömörítő szervezet nevében fordulunk önhöz ismét.

Mint bizonyára tudja, szektorunk a járvány legnagyobb kárvallottjai közé tartozik. A kreatív iparágakban, így a könnyűzenei szektorban is, jellemzően nagyon sokan választották a KATA rendszerben való adózást. Ez nem csak az adózást könnyítette meg, de erősen hozzájárult az iparág kifehérítéséhez is.

November közepén már levélben jeleztük, hogy a november 11-én a Magyar Közlönyben megjelent gazdaságvédelmi intézkedéseknél a felsorolt, mentesített tevékenységek között szerepelt ugyan az előadóművészet illetve az előadó-művészetet kiegészítő tevékenység, ám ez csak a KIVA adózási formát választókra vonatkozik. Mivel a zeneiparban tevékenykedők között szignifikánsan jellemzőbb a KATA-s vállalkozók száma, ezért ez a kérdés számunkra elemien fontos.

Azonban a november 11. óta érvényben lévő általános redezvénytilalom és kijárási korlátozás miatt az élőzenei szektor ismét teljesen leállt. Ez nem csak zenészeket és művészeket érinti, akik bevételeinek általánosan 60-65%-át teszik ki az élőzenei bevételek, hanem a teljes háttéripart is, ahol viszont az élőzene a fő bevételi forrás.  Mivel szignifikánsan jellemző a KATA adózási forma, jelenleg sokezren bevétel nélkül maradtak, és vállalkozásuk sem megszüntethető. 

Ezúton azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk a döntéshozók felé, hogy november 1-től azokra a hónapokra, amíg az élőzenei rendezvényekre vonatkozó tilalom életben van, mentsék fel azon vállalkozásokat a KATA fizetési kötelezettség alól, akiknek fő tevékenységük élőzenei és/vagy ahhoz köthető kiegészítő tevékenység.

Tisztelettel:
Tóth Tibor
Főtitkár
Music Hungary Szövetség

A levelet itt lehet aláírni

Music Hungary Szövetség, KATA, adózás, zeneipar, nyílt levél

 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek