Ahol a könnyűzene a filmmel találkozik: BLEND

2022/03/02  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Március 10-én a Muzikumban rendezi meg a Filmintézet és a Hangfoglaló a BLEND-et, a hazai filmes és könnyűzenei szakma éves találkozóját.

 Fotó: Lorence Lozano (Pexels)

A könnyűzene és a film kapcsolatát szorosabbra fűző BLEND új platformként 2020-ban indult útjára a Hangfoglaló Program és Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja közös kezdeményezéseként.

A két iparág szereplőit összehozó esemény tavaly a pandémia miatt online volt követhető. Jó hír, hogy idén, a hatályos rendezvénylátogatási szabályozások betartásával, újból élőben találkozhanak a két szakma képviselői.

A program a nemzetközi szakemberek közreműködésével feltárja a filmzeneszerzők és a music supervisorok munkáját, betekintést enged az alkotói folyamaton túli gyakorlatba is. A BLEND vendége lesz márciusban Michael Pärt észt producer, music editor, aki olyan világhírű művészekkel dolgozott, mint Björk vagy Danny Elfman.

A könnyűzene filmekben betöltött szerepéről kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a résztvevők, míg a filmzeneszerzés iskoláit többszereplős panel mutatja be. A BLEND tematikájában minden évben fontos szerepet játszik a piaci aspektus, így idén sem maradhat ki a reklámzene. Bemutatkozik az Inspirata zengető is, egy magyar fejlesztésű új szoftver, ami számos hangstúdióban felváltotta az eddigi berendezéseket és szokásokat és egyre több kis- és nagyköltségvetésű filmben is hallhatjuk.



A paneleket követően a résztvevők megtekinthetik a workshopok alkotásait. Idén az élő filmzeneszerzés résztvevői Szászi Petra (Zeneakadémia) és Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) lesznek. A BLEND 2022-őt Szalai Anna és Dorozsmai Gergő koncertje zárja majd a napközben készülő vizuális anyag kíséretében.

A BLEND-en a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ízelítő a programokból:

Szerelem első vérig | Nagyterem

Kerekasztal beszélgetés a könnyűzenéről a filmekben 

Panelisták: Lévai Balázs (producer, rendező), Grosan Cristina (filmrendező), Németh Róbert (dalszerző, újságíró, író,) Turán Eszter (producer, rendező)

Zenebutik | Nagyterem

Ki a music supervisor?

 

Nem mondható, hogy a kutya sem volt kíváncsi a rendezvényre...

 

BLEND, film, zeneipar, Muzikum, NKA, Hangfoglaló

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek