Ahová a pápa is gyalog jár

2022/01/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Valójában nem gyalog ment, hanem egy szépséges, fehér Fiat 500-assal, és nem oda, amire a szólás vonatkozik, de ha úgy vesszük, hogy a zene is alapszükséglet, akkor helyben vagyunk.

Fotó: NBC

Tele volt a világ médiája a hírrel, hogy a pápa betért egy római lemezboltba. Körbejárt a telefonnal készített felvétel, megszólaltatták a taxist, aki készítette, betódultak a tévécsatornák magába a boltba is, és minden momentuma a dolognak szenzációvá vált. A "Nézz fel!" című film óta – amelynek minősítése a trágyadomtól a zseniálisig terjed – tudjuk, hogy a figyelmünket és a gondolatainkat a média irányítja, így az ember szenzációkon kigyúrt fejében rögtön megfordul, hogy pusztán PR-fogásról van szó, meg az, hogy lesz-e idén választás "Pápiában" (feltehetően nem lesz), vagy, hogy talán bezuhant Ferenc pápa Instájának látogatottsága (ott nem jelent meg a fotó).

Vagy egyszerűen arról szól a történet, hogy a pápa szereti a zenét.

Mi ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat. Elődje kiválóan zongorázott, róla meg az MTI híre szerint most azt is megtudtuk, hogy milyen zenéket szeret.

Nyilván komolyzenét, tippeltük meg olvasás nélkül, amit meg is értek, mert szombaton este, amikor elhaladtam a BFZ próbaterme mellett, a kiáradó muzsika megtorpanásra késztetett, és percekig hallgattam a házfalakból kiszökő dallamot. Nem csak az nyűgözött le ismét, hogy még így, ilyen körülmények között is letaglóz, hogy ennyi ember és ennyi hangszer micsoda harmóniára képes, hanem az is, hogy a  Fesztiválzenekar művészei még hétvégén is próbálnak...

Ferenc pápa elődjéről, XVI. Benedekről is köztudott volt, hogy kiválóan zongorázott, és mindenekelőtt Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach és Wolgang Amadeus Mozart műveit szerette. II. János Pál pápa a 2000-es jubileumi szentév alkalmából egy lemezt is kiadott, Abba Pater címmel, melyen a lengyel pápa énekelt.

Visszatérve a pápára: miután az egyházfőt lencsevégre kapták a római lemezboltból történt távozásakor, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke csütörtökön kiposztolta, hogy Ferenc pápa több mint 1700 hanglemezzel bővítette Vatikánváros lemezgyűjteményét, és a klasszikus zene mellett Elvis Presley és Edith Piaf slágereit is hallgatja. Nocsak!

Ravasi bíboros a Twitter-fiókján publikált egy fotót a pápa által ajándékozott CD-lemezekkel teli polcokról. A Corriere della Sera napilap megkeresésére elmondta, hogy Ferenc pápa az utóbbi kilenc évben 1728 darab CD-vel és 19 vinillel bővítette a vatikáni lemezgyűjteményt. A legutóbbi egy régi Edith Piaf-vinil volt a francia énekesnő leghíresebb slágereivel.

Egyes lemezeket saját maga vásárolt még régen, más darabokat ajándékba kapott – nyilatkozta a bíboros. Úgy vélte, Ferenc pápa "igazi zeneszeretőnek" számít, mivel minden zenei stílus iránt nyitott: lemezei között egyaránt szerepelnek Kzysztof Eugeniusz Penderecki lengyel zeneszerző művei és az Elvis Presley énekelte gospelek.

Ami az egyházfő kedvenc műfaját illeti, Ravasi felidézte: Ferenc pápa elmesélte neki, hogy gyerekkorában édesanyjával a rádióban egy olasz nyelvű operákat sugárzó csatornát hallgatott. Szerinte innen ered az egyházfő zeneszeretete. A pápa azonban nem csak Giuseppe Verdi és más olasz szerzők darabjait hallgatja szívesen, lemezei között van argentin tangó is, főleg Astor Piazzolla szerzeményei. (A pápa Jorge Mario Bergoglio néven született Buenos Airesben.)

Az egyházfő Ravasi hivatalának ajándékozta a Buenos Aires-i operaház (Teatro Colón) felvételeinek gyűjteményét, Wolfgang Amadeus Mozart összes művét – 200 CD-t a Deutsche Grammophon kiadásában –, Johann Sebastian Bach alkotásai közül a Máté-passió, a Goldberg-variációk és a kantáták felvételeit, és – ahogy azt a bíboros közölte – "szenvedélyesen követi" Richard Wagner munkásságát is.

A mandátumát idén befejező pápai tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a pápai lemezgyűjteményt szívesen megnyitná mások előtt is. Hajrá!

Ami meg a lemezbolti vizitet illeti, az olasz sajtó tudni véli, hogy a Szentatya rendszeres vásárlója az üzletnek, most ugyan nem vett semmit, de kapott ajándékba egy komolyzenei cédét, s ha már ott járt, meg is áldotta a boltot.

S ezt az egészet most éppen azért tartottuk közlésre fontosnak, mert szeretnénk leírni ebben a nehéz időszakban, hogy áldás a zenére – a sok-sok lemondott, elhalasztott koncert és a védettségi igazolvány-para mellett is tartsatok ki a zenészek, zenekarok mellett! ♥ Itt jegyeznénk meg azt is, hogy a Magyar Közlönyben a karanténra vonatkozó rendelkezéseken kívül egy szó sem jelent meg a védettség igazolásáról szóló okmánnyal kapcsolatban – illetve, mielőtt jönnek a kommentek: mi nem találtunk ilyet, pedig bőszen görgettünk, ami vasárnap reggel nem a legáldásosabb tevékenység –, úgyhogy egyelőre annyit tudunk csak, amennyi a Kormányinfón elhangzott, és erről már kiderült olykor, hogy nem szentírás.

 

 

 

 

Ferenc pápa, lemezbolt, komolyzene, Elvis Presley, Edit Piaf, Piazzola

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek