DJ-k a közösségi média fogságában

2019/12/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Milyen érzés a képernyőknek zenélni a klubban, amikor mindenki a telefonján keresztül néz téged? Ezt a témakört járja körül a YouTube-on megjelent INSTA DJ, Social media and the New Age Dancefloor című 40 perces dokumentumfilm, melyet DJ-k, menedzserek és kutatók részvételével készítettek. A Közösségi média mindenkinek című blog posztját közöljük szíves hozzájárulásukkal.

Fotó: Rahul (Pexels)

Akárhányszor megjelenik egy lájk, új követő vagy hozzászólás, kapunk egy adag endorfint, ami egy boldogságot adó hormon. Ez beindít egy folyamatot, amit pavlovi-reflexnek hívunk (igen, ugyanaz, mint a híres kutyás kísérletben), tehát egyszerre ugrunk, hogy valamilyen reakciót adjunk a kapott ingerre. Mivel a telefon állandóan a zsebünkben van, ez az adok-kapok nagyon könnyen és folyamatosan zajlik. Éppen ezért, egy idő után úgy érezhetjük, hogy a telefon a testünk része és amikor meg kell tőle válnunk, akkor pánikolunk.

A videó betekintést nyújt a közösségi média művészekre, zenére, rajongókra, klubokra, eseményekre és a mentális egészségre gyakorolt hatásáról olyan DJ-ket megszólaltatva, mint például Annie Mac, Carl Cox vagy Danny Howard

A világ megváltozott, most már kötelező kiegészítő a telefon. Igaz ez a klubokban is. Ami 20 évvel ezelőtt egy sötét és szűkös tánctér volt, ahol mindenki próbálta elkerülni, hogy lencsevégre kapják, azt ma már bevilágítja a telefonok fénye és mindenki Instagram-tökéletesen néz ki. Sőt egyre inkább elterjedtek a délelőtti, délutáni, sőt: medencés bulik is, mindez a fényképekhez szükséges tökéletes fények és helyszín miatt. Őrület belegondolni, hogy az emberek már nem táncolnak és ugrálnak annyit, mert mindegyikük kezében ott van a telefon, hogy rögzíthessék az éppen aktuális számot, DJ-t vagy felhívják egy távol lévő barátjukat, hogy mennyire élvezik a bulit. A közösségi média titka nagyon egyszerű, neki köszönhetően bárki sztárnak és fontosnak érezheti magát, nem kell hozzá többet színpadon állni.

Rendkívül hasznos, hogy a legtöbb előadó a közösségi média oldalakon ingyen promótálhatja magát, közvetlenül tarthatja a kapcsolatot a rajongóival, szinte azonnali visszajelzést kaphat és megmutathatja a személyiségét is. Viszont a nagy zajban sok zenész eltűnik, nehéz kitűnni és gyakran még a nagyon jó dalok sem lesznek ismertek, mégsem lehet kihagyni ezeket a platformokat az életükből. A közösségi média legalább akkora szerepet játszik ezen a piacon, mint maga a zene: megnövekedett lemezeladásokat, több meghívást, lemezkiadásokat és ismertséget köszönhetnek a DJ-k az online jelenlétüknek. Pont ezért lehet ijesztő a művészeknek a digitális detox. Lehet, hogy a karrierjüknek is búcsút inthetnek a pár napos szünet alatt?

Tudnunk kell, hogy a technológia szerves része az életünknek, teljesen megválni nem tudunk tőle. Fontos azonban, hogy ne legyél függő és ne okozzon gondot a közösségi média nélküli élet sem.

Mit tehetünk?

  • Kezdetnek ideális, ha otthon hagyod, vagy leadod a telefonodat a bulik közben. Tiszteld meg magadat és a zenészt azzal, hogy teljesen a zenére figyelsz és elmélyülsz az adott pillanatban!
  • Ne hagyd, hogy a követők és a lájkok száma, valamint a különböző influenszerek határozza meg az életedet és azt, hogy ki vagy te!
  • Tartsál néha digitális detoxot! Senki nem kér, hogy élj telefon nélkül, csak töröld le a közösségi média appokat róla pár napra vagy hétre, állítsd fekete-fehérre a telefonodat és próbálj meg nem minden pillanatban a zsebedhez kapni, hogy ellenőrizd!
  • Tudd, hogy mit csinálsz! A közösségi média egy csodálatos eszköz, de csak akkor, ha te használod azt és nem fordítva!

A videóban szereplő lányok folyamatosan a mobiljukat nyomkodják és elfelejtik megélni a pillanatot. Fontos lenne, hogy ne vesszünk el a virtuális világban, és megfelelő módon és mennyiségben használjuk a közösségi oldalakat” – nyilatkozta a premier alkalmával a klip rendezője, Kovács Bálint Illés.

 

Mindettől függetlenül, ma már senki sem csodálkozik azon, hogy a koncerteken, bulikon, fesztiválokon az egyik legfontosabb kellék a telefon lett. Gyakran maga a szervező buzdítja a használatára (megosztások, bejelentkezések, tagelés) a júzereket.

 

Ez lett az Év Fesztiválkelléke

 

Ez még nem jelenti azt, hogy mindenki elfogadja és részese lesz a jelenségnek. Az alábbi cikkben összeszedtük, hogy a világsztárok közül kik a "lázadók":

 

Ez a cucc nem lesz a közönség kedvence

 

Van minderre magyar példa is, az Anna and the Barbies által szervezett Hello Ugar! fesztiválon "no more selfie" zóna és a telefonparkoló is volt, ez utóbbiba – néhány apró jutalomért – akár egész napra megőrzőbe adhatták a telefonjukat a fesztiválozók.

 

No more selfie-zóna az Anna and the Barbies átkeresztelt fesztiválján

 

S rendszeresen koncertjáró emberekként nekünk is van véleményünk a témában...

 

Még egyszer a mobilizásról – a koncerteken

 

Az elmúlt napokban is volt egy releváns élményünk: érdemes figyelni az alábbi koncert közönségét... Tekintve, hogy ez egy igen különleges helyen rendezett buli volt, ráadásul a Coldplay egy időre felfüggeszti a  turnézást, az ember azt gondolná, hogy a közönség az eseményre és az élményre koncentrál... Hát, nem. Vagy nem "úgy"...

 

Köszönjük a gondolat felvetését a Közösségi média mindenkinek blognak!

 

 

közösségi média, telefon, Facebook, Instagram, digitális detox, DJ

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek