Egy rockfotós naplója – kiállítás nyílik a Kossuth Klubban

2022/01/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Vértes György könnyűzenei fotós 2020-ban útra kelt vándorkiállítása utolsó állomásához érkezik a fővárosi Kossuth Klubban, ahol január 24. és február 10. között lesznek láthatók az eddig nyolc városban már bemutatott képek.

Vértes György: AzLGT a stúdióban (1984.)

Az Egy rockfotós naplója című kiállítást először 2020 márciusában, Budakalászon láthatta a közönség, majd a covid miatti kényszerű korlátozások után azon az őszön előbb Szentendrére majd Debrecenbe jutott el a tárlat. A második lezárást követően, 2021 nyarán, Szolnokon láthatták az érdeklődők Vértes György képeit, szeptemberben Marosvásárhely főterén, az Apolló palotában, később pedig Tatán, Szegeden és az év végén Miskolcon vendégeskedett az Egy rockfotós naplója.

Vértes György fotóriporternek tartja magát, aki több mint 40 éve kezdett fotózni, volt képszerkesztő is, legelismertebb munkái azonban a popzenéhez kötődnek. A kiállítás anyagát képező nyolcvan fotón szereplő zenészek sok esetben a barátai is.

„Tudtommal ez az érzés kölcsönös. Ha a kölcsönös tisztelet megvan, sokkal jobban dolgozunk. Mindegy, hogy a fotón Csepregi Éva vagy a P. Mobil látható, hiába tetszik egyik-másik műfaj jobban, a teljesítményt elismerem, a képeimmel pedig megtisztelem az adott művészt. Szerintem megfér egy fotós életében Zoltán Erika és a Pokolgép” – nyilatkozta korábban.

Vértes György 1956-ban született, így olyan korban nőtt fel, amikor már fiatalon Beatlest és Rolling Stonest hallgatott. Sokszor elmesélte, hogy a Luxemburgi és a Szabad Európa Rádiókat figyelte és fonetikusan írta fel a dalok címeit és szövegeit. Fiatal felnőttként a Pesti Műsornál kezdett dolgozni, ahonnan először küldték zenei rendezvényekre fotózni. Az első komolyabb rockzenei felkérése Pálmai Zoltántól érkezett, így kezdte a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt megörökíteni. De tíz évig fotózta a V’Moto-Rockot is, így ő készítette a Gyertyák című album ikonikus lemezborítóját. A Hungarotonnál szerették a kreativitást, így legalább 50 lemezborító őrzi a képeit. Az elmúlt évtizedekben nemcsak hazai, de számtalan külföldi sztárt is fotózott, akik közül sokan „,megjelentek” a most záruló vándorkiállításán.

Az Egy rockfotós naplója című kiállítás az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén jött létre, és utazta körbe az országot. A Kossuth Klubban látható utolsó kiállítást Rozsonits Tamás rendezi, a megnyitón (2022. január 24. 14.00, Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.) pedig az alprogramot vezető Vass Norbert és az NKA Hangfoglaló Program kollégiumát irányító Cselőtei László mellett Vértes György is megszólal, bemutatva a képeit, amelyek február 10-e után három könnyűzenei iskolához kerülnek, hogy emlékeztessék a következő generációt az előttük járókra.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető!

NKA, Hangfoglaló, Vértes György, fotó, kiállítás

 

 

Szólj hozzá!


FOO záró – A Fishing-stratégiája

FOO záró – A Fishing-stratégiája

Egy kalap alá vesszük a két utolsó napot, kiosztunk pár különdíjat és megpróbáljuk megfejteni a Fishing titkát.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. március 16-án a Budapest Arénában, és – most először – 2022. március 17-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad.

Az égi zenekar tiszteletére énekelnek a földi halandók az Arénában

Magyar zenészek Mindenszentekkor egy rendhagyó előadással emlékeznek azokra a legendás előadókra, akik az utóbbi évtizedekben távoztak el, és már csak az égiek színpadán zenélnek.

Ingyenes nyáresti előadások a Szent István Parkban

Már Fenyő Miklós is megénekelt, hogy "a legszebb pesti nyár" Angyalföldön jár, és a XIII. kerület szereti a zenét. Olyannyira, hogy a nyáron ingyenes esti előadásokat, koncerteket és utcabált is szerveznek majd a környékbeliek örömére.
Új koncertek