Félre az előítéletekkel – ebből a BTS-feldolgozásból kerekedett botrány

2021/02/27  ·   Zenei hír   ·  Juhász Vali

A világszerte igen népszerű K-POP zenekar, a dél-koreai BTS az MTV rendhagyó Unplugged műsorában egy Coldplay-coverrel rukkolt elő.

Félre az előítéletekkel – ebből a BTS-feldolgozásból lett botrány Németországban

Tartozom egy vallomással. Soha nem voltam igazán nagy rajongója a Coldplaynek. Bírom Chris Martint meg a zenéjük sem rossz, de sokszor azt éreztem (főleg az élő felvételek megtekintése közben), hogy a dalok sokkal chillesebbek, mint amilyen elánnal ők előadják azokat, és ez némi ambivalenciát keltett bennem. Meg még talán a nyolcvanas évekből velem maradt U2 fangirl énem is megakadályozott abban, hogy kellőképpen eredetinek gondoljam a Coldplayt: a gitárriffek közül sok emlékeztetett a U2 hőskorában hallottakra, azokra, amelyek az első 4-5 albumot jellemezték. Kövezzen meg bárki ezért, de ez van.

A héten azonban arra figyeltem fel, hogy milyen nagyot megy az összes zenei újságban és a social médiában is a mostanra világszerte igen népszerű K-POP zenekar, a dél-koreai BTS (az idén az albumuk és több daluk – például az első teljesen angol nyelvű Dynamite - a Billboard Hot 10-ben landolt, és fennálásuk óta először Grammy-re is jelölték őket) coverje, amelyet egy rendhagyó MTV Unplugged műsorban adtak elő kedden éjjel.

Történt ugyanis, hogy miután pár hónappal ezelőtt a koreai fiúk felrakták a saját, rajongóknak készített Spotify lejátszási listájukra a Coldplay 2005-ös balladáját, a Fix You-t, most vették a bátorságot és fel is dolgozták ezt a dalt. Nyilván sok az előítélet a K-POP-műfajjal szemben, magam is kíváncsian vártam, mi lesz ebből. Azt kell mondjam, régen hallottam ilyen jó újragondolást. Ezt hozzám hasonlóan sokan így vélték, még azok is, akik eddig csak a Coldplayt ismerték, és éppen ezért, vagy csak úgy, véletlenül beleakadtak ebbe a videóba.

Néhány háttérinfo az előadáshoz és az előadókhoz. A BTS (akik a 2019-es európai turnéjukon két estén is fullra megtöltötték a Wembley-arénát Londonban) hét tagja közül négyen énekesek ("vocal-line": Jin, Jimin, V és Jungkook), hárman pedig kvázi rapperek ("rap-line": Suga, J-Hope és RM). A három rapperből kettő a koreai underground rapvilágból érkezett, Eminemen nőttek fel és remek saját cuccokat is csinálnak (RM és Suga - utóbbi AgustD néven a második önálló rap-anyagával a Billboard Hot 100-on kötött ki, első koreai szólistaként). A Fix You-ban nincs rap-rész (ahogy egyébként a BTS dalokban van, hol dallamosabb, hol keményebb), ezért a rappereknek is énekelniük kellett. Ezt úgy oldották meg, hogy ők rakták a tenor szólamok alá az egészen csinos kis bariton-vokált.

Amit még érdemes a srácokról tudni, hogy nagyon fontos tartozéka a performanszaiknak a tánc. Mindannyian kiváló táncosok és nagyon profi, nehéz koreográfiákkal kísérve adják elő a dalokat. Itt, az Unplugged-ban – a műfaj sajátossága miatt – erre nem volt lehetőségük, de így is nagyon ült (szó szerint) az egész. Az is emelte a zenehallgatási élményt, hogy a  Fix You angolul ment végig és nem koreaiul. Merthogy a saját dalaikban elvétve van angol szöveg, jellemzően az anyanyelvükön énekelnek és rappelnek. De mindannyian tudjuk, hogy a zenében nincsenek sem nyelvi, sem egyéb határok.

Természetesen a 30 perces műsorban előadták saját számaikat is: a Blue and Grey-t, a Telepathy-t, a Life Goes On-t és a számukra világsikert hozó Dynamite-ot is.

Arra, hogy milyen jól sikerült a feldolgozás, ékes bizonyíték, hogy az összes nagy zenei szaklap a New Musical Expresstől a Rolling Stone-ig méltatta őket, Chris Martinék pedig megosztották az összes platformjukon a feldolgozást és nagyon megdicsérték a fiúkat.

Éppen ezért érthetetlen, miért szállt bele a bandába Matthias Matuschik német rádiós műsorvezető, aki élő adásban azt találta mondani:

"Ezért Észak-Koreában kellene vakációznotok húsz éven át!”.,

majd húszra még húzott, és hozzátette, hogy a BTS olyan, mint valami vírus, és remélhetőleg hamarosan lesz ellene is vakcina... (via HVG).

Természetesen a véleménynyilvánítás szabad, az ízlés meg nem vita tárgya, és egy rádiós műsorvezetőnek is lehet véleménye meg ízlése, de szembeszállni egy zenekar kontinenseken átívelő, fekete öves rajongótáborával, (akik már más kritikusokat is megizzasztottak), az inkább vakmerőség, mint bátorság, de leginkább nemtörődömség. A rádiós persze azóta szánja-bánja a kijelentéseit, és magyarázkodik, hogy nem lehet idegengyűlölettel vádolni, hiszen az autója is dél-koreai. (LOL)

Szóval félre az előítéletekkel, hallgassuk meg ezt az immáron világhírű feldolgozást:

BTS, Coldplay, MTV Unplugged, rajongók, botrány

 

 

Szólj hozzá!


Külföldi fellépőket jelentett be a Kolorádó fesztivál

Külföldi fellépőket jelentett be a Kolorádó fesztivál

Akkor, amikor sorra mondják le a fesztiválokat, óriási hír ez. Két évvel ezelőtt még nem volt mindennek akkorra jelentősége, mint most. Azt már...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Szakszervezetbe tömörülnek a zenészek a Spotify kizsákmányolása ellen

A Zenészek és Szövetséges Dolgozók Szakszervezete (UMAW) a járvány alatt kezdte meg működését, céljukként többek között a streaming platformok méltányosabb díjazásait, az előadóknak járó jogdíjak biztosítását, valamint a kiadókkal való egyenrangú kapcsolatokat és biztonságos fellépés irányelveinek megteremtését...

A zeneipar nincs megmentve – Reagált a Music Hungary Szövetség a kormányinfón elhangzottakra

Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről, a számokat Szentkirályi Alexandra a tegnapi kormányinfón tárta a nyilvánosság elé. Nem sokkal utána a szövetség közleményt adott ki, amely "árnyalja" az ott elhangzottakat.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek