Meghalt a Hathúros Harcos – elment Jeff Beck

2023/01/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

78 éves korában elhunyt Jeff Beck, minden idők egyik legnagyobb hatású rockgitárosa. Halálát hivatalos Twitter-oldalán erősítették meg.

Fotó: australianmusician.com

"Családja nevében mély szomorúsággal osztjuk meg Jeff Beck halálának hírét. Miután bakteriális agyhártyagyulladást kapott, tegnap békésen elhunyt. Családja a magánélet tiszteletben tartását kéri, amíg feldolgozzák ezt a hatalmas veszteséget" – áll a közleményben.

A brit zenész a Yardbirdsben váltotta Eric Claptont (Jimmy Page javaslatára vették be a bandába), majd Rod Stewarttal és Ronnie Wooddal közösen megalakította a Jeff Beck Groupot.

"Míg Jeff Beck közös munkája a Yardbirds-szel csupán 18 hónapig tartott, ez alatt az idő alatt olyan mértékben befolyásolta a 60-as évek gitárjátékát, mint Jimi Hendrixen kívül senki más" – írta Richie Unterberger kritikus.

Hangszíne, jelenléte és mindenekelőtt hangereje újradefiniálta a gitárzenét az 1960-as években, és olyan irányzatokra volt hatással, mint a heavy metal, a jazz-rock, sőt a punk.

A Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb gitárosa listájának első 5 helyezettje közé választotta Becket. 17 stúdióalbumot adott ki és 8 Grammy-díjat nyert. 2014-ben megkapta a Brit Akadémia Ivor Novello-díját a brit zenéhez való kiemelkedő hozzájárulásért. Kétszer került be a Rock and roll Hall of Fame-be: először a Yardbirds tagjaként (1992), majd szólóelőadóként.

Amikor 2009-ben másodszor is beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, Beck azt mondta:

"Azért játszom úgy, ahogyan játszom, mert ez lehetővé teszi, hogy a lehető legbetegebb hangzásokkal álljak elő." (..) Valójában, ha nem szegem meg a szabályokat legalább tízszer minden dalban, akkor nem végzem jól a munkámat."

Halálhírére reagálva Sir Rod Stewart énekes "a legnagyobbnak" nevezte Becket.

Egy közös képet posztolt, és ezt írta hozzá:

"Jeff Beck egy másik bolygón élt. A hatvanas évek végén elvitt engem és Ronnie Woodot az USA-ba a Jeff Beck Group nevű zenekarával, és azóta nem néztünk vissza. (...) Ő volt azon kevés gitárosok egyike, aki élőben játszva valóban meghallott, amikor énekeltem, és reagált rám. Jeff, te voltál a legnagyobb, az én emberem. Köszönök neked mindent. RIP."

A Johnny Deppből, Alice Cooperből, Joe Perryből és Tommy Henriksenből álló, hamarosan nálunk is koncertező Hollywood Vampires szintén lerótta tiszteletét "kedves barátunk és gitárlegendánk" előtt.

"Jeff hihetetlen muzikalitása és a gitár iránti szenvedélye mindannyiunkat inspirált. Igazi újító volt, és öröksége a zenéjén keresztül fog tovább élni. Nyugodj békében, Jeff".

Eric Clapton szűkszavúan, de sokatmondóan reagált:

"...Szeretném megköszönni neki a Jeff Beck Groupban együtt töltött korai napjainkat, amikor először hódítottuk meg Amerikát. Zeneileg minden szabályt felrúgtunk, fantasztikus, úttörő rock 'n' roll volt! Hallgassátok meg a tiszteletére a 'Plynth' című hihetetlen számot. Jeff, mindig szeretni foglak..." – írta Ronnie Wood a zenetörténelmi jelentőségű fotók mellé.

S ha már Wood így kérte, legyen ez. R.I.P.


Jeff Beck, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek